Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
VIETNAMDežela prijaznih ljudiodkrivamo nepoznane kotičke in dediščino
HANOI- GORSKA PLEMENA- SAPHA- HALONG BAY- HUE- HOI AN- DALAT- SAIGON- DELTA MEKONGA
Odhod:
19 dni

Vodi:
    Minka Raquin


1. in 2. dan: Ljubljana- Bangkok- Ho Chi Minh
Zbor potnikov v Tivoliju v Ljubljani, vožnja z avtobusom na eno izmed evropskih letališč. Od tam po opravljenih letaliških formalnostih polet proti JV Aziji. Naslednji dan v popoldanskem času prihod v Ho Chi Minh. Transfer do hotela, nastanitev ter počitek po medcelinskem letu. *Let v Hanoi je možen drugi dan zvečer ali pa tretji dan zjutraj.

3. dan: Hanoi- nočni vlak Lao Cai
Zgodaj zjutraj letalo za vietnamsko severno središče, kamor bomo prispeli ob 9. uri zjutraj. Dan bo namenjen ogledu severne vietnamske prestolnice. Sprehodili se bomo do jezera v centru, najpomembnejših pagod in templjev, obiskali stari del mesta s starinskim pridihom, »tempelj literature«, si pogledali zanimive obrtniške ulice, kjer je vsa konkurenca ene dejavnosti locirana na eni ulici, se sprehodili do mavzoleja Ho Chi Minha, obiskali pisano in živahno tržnico ter tako dodobra spoznali utrip mesta. Zvečer se bomo odpravili na železniško postajo in z nočnim vlakom v gorske predele Vietnama.

4.- 5. dan: Lao Chai- Sapa- Hanoi
2- dnevni izlet v severne gorate predele Vietnama, kjer se nahajajo številna gorska plemena kot so Hmong, Dao, rdeči Zao, Tay itd. Izlet bo namenjen spoznavanju načina življenja, tradicije in posebnosti posameznih gorskih skupin. Obiskali bomo tržnico, preizkusili lokalne kulinarične sposobnosti, ki marsikje temeljijo na vegetarijanski osnovi. Napotili se bomo v okolico Sape, obiskali vasice, občudovali slap ter se podali na razgledne točke s presenetljivimi razgledi na čudovito pokrajino. Med vožnjo proti jugu države bomo lahko opazovali številna riževa polja, majhne vasice, naselja, delo na poljih, maloštevilni cestni promet, preprosto gradnjo družinskih hiš, razigrane otroke itd. Zvečer ob povratku v Hanoi možnost obiska znamenitega gledališča vodnih lutk, kjer igralci v zakulisju stojijo celotno predstavo v vodi ter nam dajejo občutek, da se lutke premikajo po vodi.

6. dan: Hanoi- Halong Bay
Večurna vožnja do zaliva Halong, kjer se bomo podali na vožnjo s čolnom med 3000 kraškimi otoki, ki s svojo lepoto jemljejo sapo in predstavljajo svetovno dediščino, saj sodijo pod UNESCO zaščito. Domačini živijo v mestecu na otoku v neposredni bližini obale, na čolnih v pristanišču ali hišah na vodi med znamenitimi otoki. Glavna dejavnost je ribolov in temu primerna je tudi kulinarična ponudba regije. Nočitev na ladji.

7. dan: Halong Bay- Hanoi- Hue
Vožnja s čolnom med kraškimi otoki, ki so nenaseljeni, saj jih je morje spodjedlo in je nanje nemogoče stopiti, le splezati (seveda s primerno opremo). Postanek na enem izmed otokov ter ogled kraške jame. Ob nadaljevanju vožnje nas bo obkrožala čudovita kraška pokrajina ter nešteto otokov različnih oblik in velikosti. Med vožnjo do Hanoija se bomo ustavili na riževih polji, si pogledali delavnico keramike in znamenitih glinenih vaz. Prevoz na letališče pri Hanoiju in nadaljevanje poti proti Hue-ju.

8. dan: Hue
Hue v osrednjem Vietnamu je versko, kulturno in izobraževalno središče osrednjega dela države. Ogled mesta, sprehod po ruševinah kraljevske palače, kjer bomo spoznali resnico o kraljevskem življenju, nasledstvenih zapletih, razkošju in udobju vladajočega razreda ter verski gorečnosti nekaterih vladarjev dinastije Nguyen. Uživali bomo v čudoviti predstavi tradicionalnih plesov in vietnamske tradicionalne glasbe. V zanimivih barvitih čolnih se bomo zapeljali po reki Perfume, si pogledali eno najlepših pagod te regije ter tudi najbolj ohranjeno grobnico znamenite dinastije Ming Mang, ki je vpeta v lepo urejene vrtove. Dan bo vključeval tudi palačo devetih kraljevskih žar, devetih svetih topov, barvito tržnico ... Privoščili si bomo kosilo z vietnamskimi specialitetami, da spoznamo dežele tudi preko kulinarike.

9. dan: Hue- Danang- Hoi An
V dopoldanskem času se bomo z avtobusom podali na pot do starodavnega trgovskega pristanišča danes mesteca z dušo. Vozili se bomo po panoramski cesti, ki nam omogoča lep razgled na gorato zaledje kot tudi čudovito vietnamsko morje z nekaterimi otoki in obalnimi letovišči. Obiskali bomo razstavo kulture Cham, kjer se bomo preko arheoloških najdb naučili osnove hinduistične mitologije. Videli bomo znamenito Kitajsko plažo, ki vse bolj postaja letovišče petičnih gostov in premožnih domačinov. Manjkal ne bo niti kratek vzpon do jamskega Bude, obisk delavnic pod Marmorno goro ter prvi ritual darovanja v templju. Sprehod od japonskega pokritega mostu, čez stari del mesta do glavne tržnice. Možnost kosila ali večerje v eni izmed restavracij ob izlivu reke. Nočitev.

10. dan: Hoi An- My Son- Hoi An
Dan bomo posvetili dinastiji Cham, ki je ključnega pomena za osrednji Vietnam. Posedeli bomo ob predstavi tradicionalne Cham kulture, saj se je do danes ohranila tako glasba, plesi kot tudi tradicionalna oblačila. Polni vtisov se bomo odpravili v nekdanjo prestolnico My son, kjer je živela dinastija Cham in kjer še danes ne morejo odkriti gradbene tehnike prednikov. Nekateri verjamejo, da so objekte zgradili iz opeke, potem pa jih sežgali. Tu so shranjeni tudi posmrtni ostanki dinastije, ki predstavlja zgodovino Vietnama med 4.- 13. stoletjem. Ob povratku v Hoi An si bomo pogledali enega najlepših mestnih templjev, se seznanili z domačimi obrtmi kot je izdelovanje glinenih izdelkov, dežnikov, rezbarij in vietnamske verzije gobelinov. Tudi ta dan si bomo privoščili okusno vietnamsko kosilo s pogledom na reko. Popoldne se bomo odpravili na vožnjo s čolnom po okolici Hoi An-a, kjer ribiči lovijo na preprost a za nas zelo zanimiv način. Nočitev.

11. dan: Hoi An- Nha Trang
Dopoldan se bomo odpravili na letališče in poleteli v Nha Trang. Transfer v hotel, nastanitev ter nato prosto popoldne za samostojne oglede. Lahko pa se boste z čolnom odpravili na prikupne tri otoke, kjer boste hranili opice, jelene in druge živali. Za vse, ki počitka ne boste potrebovali, predlagamo sprehod do znamenitega spomenika, ki je postal simbol mesta, mestne stolnice ter največjega budističnega svetišča, kjer so prikazane poslikave iz življenja svetega Bude, na vrhu hriba pa tudi velik spomenik sedečega Bude. Sprehodili se bomo po tipično domačinskem delu mesta, do ulic z zasebnimi hišami ter tudi do turističnega dela mesta, kjer se pokaže, da ima Nha Trang trojni obraz, verskega, lokalnega in turističnega. Nočitev.

12. dan: Nha Trang- Dalat
Vožnja do gorske postojanke Dalat, kjer je za sprehod po mestu potrebno kar nekaj kondicije, saj so vse ulice izredno strme. Pravijo mu tudi francosko mesto v vietnamskih hribih. Leži na 1475 metrih nadmorske višine in predstavlja drugačno a izredno zanimivo podobo Vietnama. Arhitektka Hang Nga je doštudirala v Moskvi in se po študiju vrnila v Dalat, kjer je zgradila presenetljivo »noro hišo«, ki se je boji večina domačinov. Prestrašeni ali presenečeni bomo od »nore hiše« nadaljevali pot do lepo urejenega francoskega predela, do delavnice kadil, kjer boste lahko preverili kako spretni ste. Sledi sprehod do jezera Paradise s templjem, »piščančje vasi«, ki je dobila ime po legendi in jo ob vhodu krasi podoba ogromnega petelina, osvežujoč sprehod do slapa Prenn ter za konec še obisk Doline zaljubljencev.

13. dan: Dalat- Ho Chi Minh city- tuneli Cu Chi
Zjutraj polet v glavno mesto Vietnama – Saigon oziroma po novem Ho Chi Minh. Poldnevni izlet v okolico Saigona, kjer se bomo seznanili s potekom vietnamske vojne, vzroki za pričetek vojne ter posledicami za današnji Vietnam. Presenetljivo globoko izkopani tuneli (tudi do 8 metrov globoko) merijo danes 200 km in so jih začeli kopati v času boja proti Francozom (1948) ter nadaljevali v času vietnamske vojne. V tunelih se je odvijalo vse življenje od rojstev, bolnišnice, kuhinje, vojaškega skladišča itd. Rovi so bili dovolj visoki le za plazenje, ne pa tudi hojo. Vsakodnevno je v njih bivalo 5000 Vietkongovcev, možno pa je bilo bivanje celo 16.000 glave vojske. Orientacijski sprehod po Ho Chi Minhu in ogled znamenitosti kot je notredamska stolnica, tržnica, pagode, templji, predsedniška palače, muzeji itd. Nočitev.

14.- 15. dan: Ho Chi Minh city- delta Mekong- Ho Chi Minh city
Odpravili se bomo na dvodnevni izlet v delto reke Mekong, ki zaradi svoje širine na določenih bregovih daje občutek morja in ne reke. Z motornim čolnom se bomo odpravili na enega izmed manjših in manj obiskanih otokov, kjer se kljub bližini velikega mesta kot je Saigon vidi ohranjeno tradicionalno življenje. Transport na reki se odvija kot nekoč, enako velja za manjše kanale, po katerih se bomo peljali s čolnom na vesla, manjkala ne bo restavracija na kanalu s čudovito ponudbo ribjih jedi kot tudi obrat domačih slaščic, ogled izdelave, mešanja različnih okusov, pokušina tropskega sadja, obisk vaške tržnice z izjemno ponudbo rib, sadja, zelenjave in drugih pridelkov in izdelkov.

16. dan: Ho Chi Minh city- Kambodža
V dopoldanskem času polet v manj poznano in še vedno na nek način skrivnostno Kambodžo, ki je pred mnogimi stoletji kraljevala v prostoru JV Azije. Nastanili se bomo v izhodiščnem mestu Siem Reap, se sprehodili po ulicah živahnega mesta za prvo spoznavanje kamboške tradicije, načina življenja in običajev.

17.- 18. dan: ogled Angkor Wata- Bangkok
V dopoldanskem času se bomo odpravili na raziskovanje največje budističnega templja na svetu, gre za svetovno znani kompleks templjev pod imenom Angkor Wat, kjer se templji in svetišča nahajajo na razdalji 100 metrov ali kilometer in več. Eden izmed njih je bil zgrajen samo za uporabo vladarja, sprehod po njem nam bo vzel več kot dve uri časa, saj gre za neverjetne dimenzije skupaj z vrtom in vodnimi površinami. Manjkale ne bodo niti pagode nasmejanih obrazov, seznanili se bomo z verovanjem, skrivnostnim izginotjem kompleksa z zemljevidov ter njegovim ponovnim odkritjem. Ker gre za izjemno velik obseg, bomo tem ogledom namenili cela dva dni. Drugi dan popoldne je predviden zasebni transfer iz Siem Reapa preko kambodžijske meje po vzhodni ravninski Tajski do letališča v Bangkoku. Po opravljenih letaliških formalnostih, mednarodni polet proti Evropi.

19. dan: Evropa
V popoldanskem času prihod na eno izmed evropskih letališč, od tam organiziran transfer nazaj v Slovenijo.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.