Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
TANZANIJA in ZANZIBARKraljestvo živali in Zanzibarspecialisti za safari v Tanzaniji
DAR ES SALAAM- ARUSHA- MASAJI- NP TARANGIRE- NP MANYARA- NP SERENGETI- KRATER NGORONGORO- BUŠMANI- PLEME TATOGA- ZANZIBAR- STONE TOWN- OTOK ŽELV- POČITNICE NA MORJU
Odhod:
18 dni

Vodi:
    


1. dan: Ljubljana- Istanbul- Dar es Salaam
Opoldan odhod na letališče v Benetke ali eno izmed bližnjih evropskih letališč. Polet z vmesnim postankom v tanzanijsko politično in gospodarsko središče Dar es Salaam, kamor bomo prispeli naslednji dan v zgodnjih jutranjih urah.

2. dan: Dar es Salaam- Arusha
Prihod v Tanzanijo je predviden v zelo zgodnjih jutranjih urah (ob treh). Po opravljenih letaliških formalnostih, vožnja do centra mesta, kratek počitek, osvežitev. Prvi dan v Tanzaniji je predvidena celodnevna vožnja do največjega turističnega kraja Arushe, ki je izhodišče za najbolj znane tanzanijske nacionalne parke ter tudi za vzpon na najvišjo goro Afrike, slavni Kilimanjaro. Prvo spoznavanje črne Afrike in značilnosti Tanzanije, kot ene najzanimivejših afriških dežel. Popoldan prihod v Arusho, kjer si bomo vzeli čas za pripravo na večdnevni safari. Oskrbeli se bomo z vso potrebno opremo, zadostno količino hrane za aktivne dneve v času safarija ter nabrali moči, se dobro naspali. Večerja in nočitev.

3. dan: NP Arusha

Po zajtrku se bomo odpeljali v nacionalni park Arusha, kjer se nahaja peta najvišja gora v Afriki- Mt. Meru. Na sedežu parka nas bo počakal paznik NP Arusha in nas pospremil na dve urni sprehod po parku. Z malo sreče bomo lahko od blizu videli žirafe, bivole, zebre, opice (črno-beli kolobusi), katerim dolga dlaka omogoča letenje z enega drevesa na drugega ter številne ptice. Obiskali bomo manjši slap ter se po sprehodu podali po istem NP še s terenskimi vozili. Na bližnjem jezeru Momelo bomo lahko občudovali nekaj sto flamingov, okoli jezer pa tudi obvodne antilope, štorklje, različne vrste rac, gosi, žerjavov in čapelj. Nočitev v Arushi.

4. dan: Arusha- Masaji
Dopoldan se bomo s terenskimi vozili odpravili v smeri tanzanijsko-kenijske meje. Gre za masajsko območje, kjer z razliko od nekaterih drugih območij, Masaji še vedno v veliki meri ohranjajo tradicionalni način življenja. Čaka nas nekaj urni sprehod s pripadnikom masajske skupnosti, ki nas bo seznanil z življenjem Masajev iz prve roke, z njihovo kulturo in tradicijo, nam pokazal zdravilne rastline in razložil njihovo uporabnost, nas opozoril na tipične ptice omenjene regije ter njihova nenavadna gnezda. Sprehodili se bomo mimo masajske šole, občasne tržnice (enkrat na teden) vse do masajskih vasic, kjer bomo obiskali domačine in si ogledali njihova bivališča. Predstavniki plemena Masaj že vrsto desetletij kljub vsesplošnemu razvoju ohranjajo svojo tradicijo. Medtem ko bomo čakali na prvo pokušino specialitet našega tanzanijskega kuharja, se bomo  prepustili, da nas zanimive in nenavadne zgodbe popeljejo od prvih preseljevanj, razvoja svahili kulture, prihoda prvih Evropejcev vse do kolonialnega obdobja in tudi neodvisnosti, ki kroji dandanes vsakdan v Tanzaniji.

5. dan: Masaji- Arusha
Ob lepem vremenu bomo na poti nazaj videli tako Kilimanjaro kot tudi peto najvišjo goro v Afriki- goro Meru. Kljub vsemu, da je Afrika znana po številnih kačah, se le izjemoma katero vidi v naravi, zato se bomo popoldan odpravili na kačjo farmo. Ogledali si boste lahko več kot 3 metre dolgega pitona, črno in zeleno mambo, kobre ter izvedeli zanimivosti o teh izjemnih plazilcih. Ogled bomo zaključili pri krokodilih, želvah in kuščarjih. Po večerji s slastnimi dobrotami, si bomo čas krajšali s spoznavanjem osnov svahili jezika, ki je uradni jezik Tanzanije.

6. dan: NP Tarangire
Po zajtrku se bomo odpravili v nacionalni park Tarangire, ki slovi po več tisoč let starih bao bab drevesih. V parku bomo lahko opazovali črede gnujev, Grantovih zeber, masajskih žiraf, afriških slonov, navadnih in deffasa obvodnih antilop, Grantovih in Thompsonovih gazel ter impal. Kosilo bomo imeli na razgledni točki, od koder se vidi premikanje čred. Postanek nam bodo popestrile nagajive opice in radovedni modro-rdeči škorci, ki so le eni izmed 300 vrst ptičev zabeleženih v parku. Popoldan bo namenjen raziskovanju osrednjih delov NP. Na poti boste izvedeli zakaj imajo zebre črno-bele proge, kakšno družinsko življenje imajo opice, kako nevarne so hijene, kako razvajeni so levi in odločne levinje itd. Pred večerjo še predstavitev tanzanijskih nacionalnih parkov, njihovih prednosti, težav s katerimi se spopadajo ter tudi vizije za prihodnost.

7. dan: NP Tarangire- NP Manyara
Obiskali bomo NP Manyara, ki je eden manjših tanzanijskih parkov. Park premore različne vegetacijske združbe in pokriva le 330 km, kjer bomo lahko občudovali savansko rastje, močvirno rastje kot tudi gozdnato pokrajino, kjer prevladuje akacija. V parku je možno občudovati modre zamorske mačke, več vrst pavijanov, slonje družine na čelu z najstarejšo samico, elegantne žirafe, prvič pa bomo pri počitku, mogoče tudi igri opazovali povodne konje. Zaradi nadmorske višine, lege ob robu Vzhodnega afriškega tektonskega jarka ter jezeru Manyara je park idealen za opazovanje veličastnega sveta ptic. Tu so nastanjeni mali ponirek, kačje vratniki, kormorani, vrane, slavčki, številni kljunorožci itd. Odkrili bomo zakaj se povodni konji neprestano namakajo v vodi, kakšne so njihove večerne navade in zmenki, katerih je tanzanijskih »nevarnih 5« ter kakšen je pomen svetovno znanega Vzhodno afriškega tektonskega jarka.

8. dan: NP Serengeti
Odpravili se bomo v smeri nacionalnega parka Serengeti. Na poti boste lahko opazovali pokrajino, katere značilnosti so v marsičem povezane z geološko zgodovino in nastankom sistema tektonskih jarkov ter posledično nastankom številnih jezer. Po robu kraterja Ngorongoro, kjer raste bujen in težko prehoden gozd, se bomo podali na razgledno točko, kjer se odpre pogled na celoten krater Ngorongoro. S terenskimi vozili se bomo podali po majhnih ozkih poteh in poskušali poiskati počivališča levov, gepardov, z malo sreče pa bomo našli tudi leoparde. Nočitev v največjem in najbolj znanem nacionalnem parku Tanzanije – Serengeti »Neskončna planota«. Zvedeli boste podrobnosti o življenju afriških divjih zveri ter drugih predstavnikov NP, o pokrajinskih in podnebnih razmerah, ki jih silijo k napornim in dolgotrajnim migracijam. Zaspali boste ob zvokih hijen, občasno pa tudi levov in slonov ter drugih prebivalcev parka.

9. dan: NP Serengeti- Krater Ngorongoro
Po zajtrku nadaljevanje safarija po nacionalnem parku Serengeti. Velik del časa bomo posvetili opazovanju živali. Z malo sreče bomo lahko videli krokodile, hijene, šakale, navadne in pritlikave munge, topije, majhne afriške antilope, kuduje itd. Popoldan bomo NP Serengeti počasi zapustili in se podali nazaj v krater Ngorongoro. Večer si bomo popestrili z zgodbicami o Livingstonovem raziskovanju Afrike, krutosti tedaj neobljudene celine ter tekmovalnosti prvih raziskovalcev. Tu bo tudi predstavitev sadja, zelenjave in začimb, ki se najpogosteje uporabljajo v tanzanijski kulinariki. Večerja in nočitev.

10. dan: Krater Ngorongoro- jezero Eyasi
Ogled Ngorongoro kraterja, veličastnega afriškega nacionalnega parka z eno najširših kalder na svetu, ki meri kar 20 kilometrov in je dom številnim živalskim vrstam. Poiskali bomo živalske vrste, ki so se nam izmuznile v ostalih nacionalnih parkih. Krater je življenjski prostor zeber, povodnih konjev, opic, dik-dikov, svinje bradavičarke, žiraf, velike gozdne veverice, tkalca, žerjava, tresorepke, marabu štorklje, bivolov, belih pelikanov in številnih drugih živali. Po kosilu se bomo odpravili proti jezeru Eyasi, ki je številne mesece v letu izsušeno, a v njegovi neposredni bližini biva okoli 200 mnogim dobro poznanih Grmičarjev (bushmanov), ki se še vedno ukvarjajo z nabiralništvom in lovom. Podrobno se bomo seznanili z njihovo kulturo, jezikom in tradicijo.

11. dan: Jezero Eyasi- Grmičarji- Arusha
Zjutraj se bomo odpravili do plemena Grmičarjev, se seznanili z njihovim načinom življenja ter se odpravili z njimi na lov, ki ga vodijo moški in dečki, medtem ko ženske skrbijo za otroke in nabirajo plodove, korenine in sadeže. Grmičarji imajo zelo primitiven način življenja, a so izredni mojstri preživetja v naravi. Pokazali vam bodo kako zakurite ogenj brez vžigalic, ki ga bodo v primeru uspešnega lova izkoristili za pripravo skupne pojedine. Po prigrizku in zaključenem večurnem lovu se jim boste pridružili pri grmičarskem plesu. Vrnitev v Arusho.

12. dan: Arusha- Stone town (Zanzibar)
Dopoldne se bomo odpravili na letališče, od koder nas čaka let na sanjski otok Zanzibar. Popoldan se bomo sprehodili po Stone townu do nekdanjega trga sužnjev, na katerem danes stoji anglikanska katedrala. Zanzibar je bil dolgo številka ena po obsegu trgovine s sužnji v Afriki. Občudovali bomo mestno mešanico arabske, indijske, evropske ter afriške arhitekture. Mesto je znano po izjemno lepo izrezljanih glavnih vratih, ki jih bomo na ozkih ulicah tudi poiskali. Sprehodili se bomo do nekdanje sultanove palače ter hiše Freddyja Mercuryja, obiskali Staro trdnjavo, si pogledali zanzibarsko posebnost- slike tingatinga ter se seznanili tudi z nenavadnim zanzibarskim verovanjem, ki je povzročilo kar nekaj ekstremne panike na otoku. Zvečer se bomo seznanili z življenjsko zgodbo svetovno znanega pevca skupine Queeen - Freddy Mercuryja, rojenega leta 1946 na tem idiličnem otoku ter obiskali po njem imenovani bar. Obiskali bomo tudi večerno tržnico, kjer ne bo manjkalo morskih specialitet. Prosto za obisk lokala z tradicionalno taarab glasbo, mešanico afriških in arabskih ritmov.

13. dan: Zanzibar
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili v pristanišče, kjer se ob prihodu nočnih ribičev prodaja sveže ribe. Domačini se zgrinjajo z vseh delov Stone towna na ribjo tržnico, nagneteni okoli ribičev in preprodajalcev, kjer kot na dražbi barantajo za čim boljšo ceno. Nato se bomo odpravili v notranjost rajskega otoka, znanega kot otok začimb. Obiskali bomo farmo začimb, ter se seznanili z značilnostmi, pridelavo in uporabo posameznih začimb kot so poper, klinčki, cimet, vanilja... Manjkala ne bo niti predstavitev tipičnih sadežev in njihova pokušina. Popoldan vožnja s čolnom na otok Prison, kjer živijo orjaške želve. Nekatere so težke do 200 kg. Prihod nazaj na Zanzibar ter prosta večerja v eni izmed dobrih zanzibarskih restavracij, čas za barantanje in nakupe spominkov.

14. dan: Zanzibar
Dopoldne bomo zapustili Stone town in se odpravili v osrčje otoka, do zaščitenega območja, kjer najdemo endemično vrsto rdečega kolobusa, območje gozdov mangrove ter možnostjo sprehoda po tropskem gozdu z opazovanjem izjemno zanimive flore in favne. Popoldan transfer v bungalove, kjer se začnejo počitnice na morju.

15., 16., 17. in 18. dan: Zanzibar
Čas bo za štiridnevne počitnice. Prosto za kopanje in sončenje. Zvečer si bomo pogledali pravila znamenite zanzibarske igre Bao in pripravili mali turnir. Četrti dan popoldan transfer na letališče in polet v Dar es Salaam, kratek sprehod čez mesto, večerja, možnost kratkega počitka. Odhod.

19. dan: Zanzibar- Dar es Salaam- Istanbul- Ljubljana
Malce čez polnoč transfer na letališče ter zgodnji jutranji let za Istanbul (ali na enega izmed evropskih letališč). Od tam bomo nadaljevali za Benetke (ali eno izmed bližnjih evropskih letališč). Transfer v Ljubljano pozno popoldan oziroma zvečer.


Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.