Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
ŠRI LANKA in MALDIVIMistični otok in sanjske počitnicezagotavljamo pristno in doživeto potovanje
COLOMBO- ANURADHAPURA- MIHINTALE- SIGIRIYA- POLONNARUWA- DAMBULLA- KANDY- NUWARA ELIYA- UDA WALAWE- KATARAGAMA- YALA- MALDIVI
Odhod:
18 dni

18 dni

Vodi:
    


1.-2. dan: Ljubljana- Benetke- Colombo (okolica)
Odhod iz Ljubljane čez Novo Gorico na letališče Marco Polo v Benetkah (ali drugo evropsko bližnje letališče), kamor bomo prispeli 3 ure pred odhodom letala. Po opravljenih letaliških formalnostih vkrcanje na letalo ter let s prestopanjem v Colombo. Zajtrk na letalu. V Colombo bomo prispeli drugi dan popoldne. Transfer z letališča v hotel, prijava, osvežitev. Zvečer prvo spoznavanje s Šri Lanko in njeno prestolnico v kratkem sproščujočem sprehodu po mestu.

3. dan: Colombo- Anuradhapura
Zajtrk. Slovo od hotela in novim dogodivščinam naproti, vožnjo do Anuradhapura bomo popestrili z zanimivi zgodbami o Šri Lanki in njenih ljudeh, kulinariki in največjih spomenikih dediščine kamor sodi tudi glavni ogled tega dne Anuradhapura- zibelka budizma. Potepali se bomo po prazgodovinskem delu mesta, ki se šteje za najpomembnejše na Šri Lanki in se lahko pohvali z nazivom prve prestolnice na otoku. Nekoč več kot tisoč glava množica menihov je za seboj pustila izjemno bogastvo kot so ostanki bakrene palače, dagobe itd. Pogledali si bomo najlepšo dagobo, eno najvišjih na svetu kot tudi najstarejšo, kjer po izročilu hranijo desno ključno kost Bude ter se odpravili tudi do svetega budističnega drevesa, ki ga štejejo za najstarejše drevo na svetu, saj naj bi bilo posejano več kot 2250 let nazaj. Dan bomo popestrili z degustacijo tipične pijače. Sprehod nas čaka tudi v eni izmed večjih in bolj atraktivnih ribjih tržnic, kamor prinesejo vsak dan sveži nočni ulov. Popoldne bomo pot nadaljevali v Mihintale, od koder se je budizem širil po otoku in kjer se naužijemo lepega razgleda ob poslušanju čudovite zgodbe kralja Ašoka. Odpravili se bomo tudi do veličastnega kipa Bude, ki so ga izklesali najboljši mojstri tistega časa. Večerja in nočitev.

4. dan: Anuradhapura- Sigiriya
Zajtrk. Dan bomo namenili za raziskovanje najbolj obiskane turistične točke na Šri Lanki, nedvomno pomembna zgodovinsko- arheološka točka je na seznamu svetovne kulturne dediščine Unesca. Gre za tako imenovano Levjo skalo, ki je bila grajena za kraljevo rezidenco, po smrti kralja pa namenjena menihom in samostanskemu življenju vse tja do 14. stoletja. Počasen vzpon na skoraj 200 metrov visoko skalo s čudovitim pogledom na okolico ter največji rdeči monolit na otoku. Postanek pred Levjimi vrati, po katerih je rezidenca tudi dobila svoje ime. Sprehodili se bomo čez nekdanje kraljevske vodne vrtove do Levjih krempljev, Kobrine jame do Levjih grafitov, ki so pomemben dokaz o razvoju šrilanškega jezika in pisave. V utrdbi bomo poiskali tudi svetovno znane freske Lepotice iz Sigiriye iz 5. stoletja ter si skozi zgodbe o kraljevem razkošnem življenju poskušali predstavljati Levjo skalo v času razcveta. Levjo skalo uvrščamo med najlepše spomenike JV Azije, zato ni čudno da naredi vtis prav na vsakega obiskovalca.

5. dan: Sigiriya- Polonnaruwa- Sigiriya
Zajtrk. Dan bomo namenili raziskovanju druge šrilanške prestolnice Pollonnaruwe, ki od antičnih mest premore največ ohranjenih stavb, templjev in kipov. Gre za še en spomenik svetovne kulturne dediščine Unesca, ki nam bo zlezel pod kožo, ko se bomo odpravili do nekdanje kraljeve palače, kraljevega kopališča in ostankov čudovitih templjev. Izvedeli boste vse o močnem indijskem vplivu na Šri Lanki, običajih, obredih in vsakdanjem življenju. Polonnaruwa je pravi biser saj se šteje za največji spomenik šrilanške renesanse. Pot nas bo zanesla tudi do Gal Vihara- skupine Budinih kipcev, ki se šteje za vrhunec klesanja v skalo, kar dokazuje 7 metrov visoki kip stoječega Bude v granitu ter tudi 14 metrov dolgi ležeči Buda. Da bo predstava nekdanje prestolnice na svojem višku lažja, se bomo sprehodili čez muzej zanimivih maket in modelov, ki kažejo Polonnaruwo v vsej svoji veličini. Popoldan bomo dan popestrili z obiskom enega izmed naravnih parkov, kjer se bomo podali na jahanje slonov po pravi tropski pokrajini. Gre za največjo populacijo šrilanških slonov na enem mestu, simbol države in izredno pomemben element vsakdanjega življenja. Nastanitev in večerja.

6. dan: Sigiriya- Dambulla- Kandy
Zajtrk. Tokrat se bomo odpravili v raziskovanje več kot 2000 let starega svetišča z nenavadno lokacijo v kraški jami, kjer se nahaja več tisoč kipcev Bude vseh velikost, oblik in stilov. Gre za največji jamski budistični tempelj v državi in tudi širši okolici. Obiskali bomo tudi biser Šri Lanke, kjer bomo spoznavali eksotične začimbe in dišave, njihovo poreklo, trgovske poti po katerih so odhajale po celem svetu kot tudi njihovo uporabo v medicini, vsakdanjem življenju in seveda tudi pri sproščujočih masažah. Botanični vrt privabi več kot 2 milijona obiskovalcev letno in premore več kot 4000 rastlinskih vrst, zato se bomo lahko nagledali različnih tropskih dreves, palm, bambusov, kaktusov, prečudovitih orhidej, zdravilnih rastlin, se sprehodili po drevoredu kraljevih palm itd. Drevesa so zasadili tudi številni državniki, nekateri nam precej poznani kot je naš nekdanji predsednik. Obiskali bomo tudi delavnico batika, si pogledali postopek izdelave ter paleto kvalitetnih izdelkov. Popoldne si bomo ogledali še zlatarno s ponudbo čudovitega nakita z dragimi in poldragimi kamni. Na Šri Lanki najdemo 14 različnih vrst dragih in poldragih kamnov, med katerimi najbolj izstopata rubin in safir. Odpravimo se v Kandy, ki leži na 500 metrov visoki gorski planoti, zato mu pravijo gorska postojanka. Večerja v lokalni restavraciji in nočitev.

7. dan: Kandy
Zajtrk. Odpravili se bomo v zavetišče in sirotišnico za slone, kjer poskrbijo za vse izgubljene ali zapuščene šrilanške slone, jih naučijo samostojnega življenja in če je le mogoče tudi vrnejo v naravo. Kandy je znan po templju Svetega Budinega zoba, ki je najpomembnejši tempelj v državi ter hrani največji in najpomembnejši otoški dragulj- Budin zob. Domačini v kolonah obiskujejo omenjeni tempelj in redno izvajajo daritve ter častijo Budin zob kot največji budistični dragulj na svetu. Pogledali si bomo vse načine darovanja, se pridružili čaščenju ter prejeli blagoslov za naša dobra dela. Mesto je tudi center šrilanškega čaja, zato se bomo odpravili na skodelico najboljšega čaja ter se seznanili z vplivom, ki ga je gojenje čaja imelo skozi zgodovino. Sprehodili se bomo po tržnici, prečesali bazar, si pogledali dogajanje okoli bližnjega jezera ter si privoščili nekaj časa za nakupe ter samostojni sprehod po živahnem središču. Zvečer si bomo privoščilo kulturno poslastico- predstavo šrilanških plesov, kjer nam kandijski plesalci in čarovniki predstavijo folklorno in kulturno dediščino regije. Večerja in nočitev.

8. dan: Kandy- Nuwara Eliya
Zajtrk. Nadaljevanje vožnje po prečudoviti pokrajini Šri Lanke, ki jo je že Marco Polo na svojih potovanjih poimenoval najlepši otok na svetu. Vožnja po prečudovitih predelih poraščenih s čajevcem, med številnimi plantažami čaja, ogled ene izmed plantaž kot tudi delo spretnih delavk pri obiranju, sortiranju in pregledu kvalitete čaja. Pogledali si bomo zanimivo proizvodnjo v manjšem obratu, kjer še vse deluje tako zelo preprosto, a brez spretnih, urnih in predanih delavk rezultatov ne bi bilo. Možnost nakupa in pokušine najboljših čajev. Na poti ogled enega izmed izjemno lepih slapov, ki se bohoti v vsej svoji lepoti. Popoldne prihod v Nuwara Eliyo, ki leži na skoraj 2000 metrih nadmorske višine in predstavlja najbolj zeleni del države ter ima najbolj raznovrstno floro in favno na celem otoku. Prosti čas za sprehod po Nuwara Eliyi, majhnemu a zelo prijetnemu mestecu, ki so gradili Angleži za svoje letoviško mesto, z ugodno klimo in čudovitimi igrišči za golf. Večerja in nočitev.

9. dan: Nuwara Eliya- Uda Walawe
Zajtrk. Nadaljevanje poti po JV delu države. Še zadnji pogledi na plantaže čajev in gorsko pokrajino okoli Nuwara Eliye. Pot bomo popestrili z življenjskimi zgodbami slavnih osebnosti kot tudi z vpogledom v življenje povprečne šrilanške družine, ko od rojstva preko poroke, otrok do visoke starosti domačine spremlja veliko običajev, obredov, družbenih norm in vplivov. Poskušali se bomo vživeti v šrilanško družbo in razumeti dogajanje okoli sebe. Naš glavni cilj bo nacionalni park Udawalawe, kjer se bomo odpravili na dve urni safari v upanju da zasledimo številne eksotične živali in jih ujamemo pri prehranjevanju, parjenju, snubitvi itd. Gre za izjemno bogat park, kjer živijo tudi vrste kot so leopard, divja mačka, azijska cibetovka, srnjad, makake, divje svinje, vodni bivoli, opice in res številne druge živali izmed katerih je tudi nekaj endemičnih vrst. Z malo sreče bomo videli vsaj nekatere predstavnike tega parka. Večerja in nočitev.

10. dan: Uda Walawe- Kataragama- Yala
Zajtrk. Vožnja preko šrilanškega kavbojskega mesta do posebnega verskega centra Kataragama, ki je eden najbolj priljubljenih svetih krajev, saj tu srečamo vernike različnih verovanj, ki složno in predano molijo in darujejo. Najbolj zastopani so muslimani, hindujci in budisti. Odpravili se bomo na raziskovanje naravne dediščine Šri Lanke v enega izmed dveh najstarejših narodnih parkov v državi, ki je hkrati tudi največji ter najbolj obiskan. Narodni park Yala je razdeljen na pet območij, predel ki ga bomo prevozili je bil zaščiten že leta 1938 potem ko so od tu odstranili kmete in s tem tudi kolobarjenje. V parku najdemo od planjav, lagun, skalnatih predelov ter temu primerno zelo raznovrstno živalstvo: 130 vrst ptic, krokodile, divji prašiče, šakale, opice, divje bivole, jelene, medvede itd. Večerja in nočitev.

11. dan: Kataragama- Yala- Colombo
Zajtrk. Čas je, da se podamo na raziskovanje južne obale vse tja do Colomba. Na svoji poti bomo naleteli na zanimive morske soline, podali se bomo na najjužnejšo točko na otoku, kjer se nahaja najvišji šrilanški svetilnik, ki ga je postavil angleški strokovnjak ob pomoči svojega sina. Naredili bomo več postankov ob obali ter se naužili lepega razgleda na obalo, plažo, morje, ob lepem vremenu pa se vidi tudi daleč na odprte vode Indijskega oceana. Ustavili se bomo v »peščeni vasici«, kjer je svojo sanjsko hišo postavil francoski vojvoda in kjer so bili dolgo poznani po zelo tradicionalnem in nenavadnem načinu ribolova. Podali se bomo v zavetišče, kjer skrbijo za počasne a zelo zanimive družine želv. Seznanili se bomo s programom zaščite teh nadvse občutljive in ogrožene živalske vrste. Ker pa je Šri Lanka zelo znana tudi po barvitih, strašnih, atraktivnih lesenih maskah, se bomo ustavili v eni izmed delavnic in si pogledali izjemno ročno spretnost ter domiselnost pri izdelavi dolgoletne šrilanške dediščine. Stopili bomo tudi do največjega kipca Bude, ki sega »samo« 50 metrov v višino, si pogledali prizore iz življenja Bude ter se odpravili na tržnico, ki je morala biti obnovljena po uničujočem cunamiju leta 2004. Ogledali si bomo še zelo zanimivo mesto Gale, kjer se lahko pohvalijo z dobro ohranjenim obzidjem iz kolonialnega časa.

12. dan: Colombo
Zajtrk. Dopoldan ogled centra mesta, kjer si bomo vzeli čas za glavne znamenitosti. Ogled bo kombinacija hoje in vožnje s klimatiziranim kombijem. Ustavili se bomo pred zanimivo Mestno hišo, spomenikom neodvisnosti, enim izmed številnih hindujskih templjev in zgodovinsko mošejo. Avtobusni ogled s postanki bo vključeval ogled živahnega in vedno zanimivega trgovskega dela mesta, poslovnega dela mesta v luči hitrega razvoja in pogleda v prihodnost ter slavnih vrtov Cinnamon. Zanimal nas bo tudi Forth v središču mesta- vojaška baza v času nizozemske in portugalske okupacije, pa potepanje po najbolj znanem bazarju Pettah ter seveda utrip življenja v Colombu. Oglede ta dan bomo zaključili s sprehodom po promenadi, ki se šteje za enega najbolj privlačnih delov mesta in kraj, kjer se zbirajo številni domačini v svojem prostem času. Odpravili se bomo tudi na prve okuse Šri Lanke ter si privoščili prave šrilanške specialitete v najbolj znani in priljubljeni restavraciji. Transfer v hotel in nastanitev.

13. dan: Colombo- Maldivi

Zajtrk. Dopoldanski razpoložljivi čas bo odvisen od ure leta iz Colomba. Prosto v Colombu, nato transfer na letališče, od koder bomo poleteli na sanjske Maldive. Svetovno znana otoška skupina, ki jo tvori 26 izredno lepih otokov v Indijskem oceanu so pravi raj za počitnic željne obiskovalce. Prileteli bomo v prestolnico Maldivov- Male, od koder se bomo z hidrogliserjem odpeljali na enega izmed veličastnih otokov na zaslužene počitnice. Nočitev.

14.- 15. dan: Maldivi
Zajtrk. Dvodnevne počitnice bodo namenjene uživanju v turkizno modrem morju, sončenju na peščeni plaži, kopanju ali namakanju pod vročim tropskim soncem, romantičnim večernim sprehodom, sprostitvi in zasluženemu počitku po lepem a aktivnem potovanju. Nočitev.

16.- 17. dan: Maldivi- Colombo
Zajtrk. Prosto. Večji del dneva še na razpolago za kopanje in sončenje ter zadnje uživanje v otoških lepotah, kulinariki… Pozno popoldan transfer na letališče, kamor bomo prispeli vsaj 2 uri pred odhodom našega letala. Po opravljenih letaliških formalnostih let proti Evropi z vmesnim prestopanjem.

18. dan: Colombo- Ljubljana
Zajtrk na letalu. Srečen prihod nazaj domov polni prečudovitih spominov na izjemno lepo potovanje. Vaše sanje z nami postanejo resničnost.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.