Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
MEHIKADežela Majev in Aztekovbogata predstavitev mehiške dediščine
MEXICO CITY- CUERNAVACA- TAXCO- TEOTIHUACAN- PUEBLA- VERACRUZ- OAXACA- SAN CRISTOBAL- TONINA- AGUA AZUL- PALENQUE- VILLAHERMOSA- CAMPECHE- UXMAL- MERIDA- CHICHEN ITZA- CANCUN- ISLA DE MUJERES
Odhod:
18 dni

Vodi:
    Minka Raquin


1. dan: Ljubljana- Mexico City
Zbor potnikov v Ljubljani od koder se bomo z vlakom ali avtobusom odpeljali na eno izmed evropskih letališč ter od tam po opravljenih letaliških formalnostih v Madrid in Mehiko. Pozno popoldan ali zvečer prihod v največjo svetovno prestolnico Mexico City, ki šteje več kot 20 milijonov prebivalcev in je pravo mravljišče ljudi. Orientacijski sprehod po bližnji okolici, prvo seznanjanje s pestro mehiško kulturo in vrvežem v prestolnici. Nočitev v Mexico Cityju.

2. dan: Mexico City
Pred nami bo celodnevno raziskovanje mehiške prestolnice in njenih biserov, ki ga bomo začeli v zgodovinskem središču, na enem največjih in najstarejših trgov Zócalo. Le tega obdaja največja cerkev v Latinski Ameriki in prva zgrajena na španskih osvajalnih tleh. Ima kar 5 glavnih oltarjev ter 14 kapel, ki so vsaka zase in vse skupaj biser stolnice. V neposredni bližini je tudi narodna palača, ki jo krasijo freske Diega Rivere s tematiko mehiške zgodovine in kulture. Zgodovina prestolnice pa se začenja na temeljih azteškega templja Mayor, kjer so vršili kronanje, posvetitve, človeško žrtvovanje in še marsikaj. V muzeju templja se bomo seznanili z življenjem Aztekov, njihovo kulturo, tradicijo in življenjem. Prosto za kosilo. Na poti do parka Alameda si bomo pogledali v času mehiške revolucije priljubljeno restavracijo, ki je danes mali arhitekturni biser. Povzpeli se bomo na nebotičnik z razglediščem, odkoder se vidi razsežnost mehiške prestolnice. Sprehodili se bomo do samostanske kapele iz 17. stoletja, ene najlepših neoklasiscističnih palač ter do secesijskega gledališča Bellas Artes. Po bližnji glavni aveniji se bomo napotili v novejši del mesta in sicer delno peš, delno s podzemno železnico. Obiskali bomo tudi spomenik Revolucije, Neodvisnosti ter spomenik posvečen zadnjemu azteškemu vladarju, pozno popoldne povratek v hotel. Nočitev v Mexico Cityju.

3. dan: Mexico City- Taxco- Cuernavaca
Zgodaj zjutraj bomo zapustili prestolnico in se podali v raziskovanje njene širše okolice. Pot nas bo vodila v tako imenovano gozdnato dolino, kjer se skriva rezidenčno mesto Cuernavaca kot raj za znane politike, diplomate, glasbenike torej elito na sploh. Tradicija rezidenc slavnih oseb se je v tem mestecu začela, ko si je osvajalec Hernan Cortez zgradil palačo in v njej bival vse do leta 1540, ko se je vrnil v Španijo. Zanimive pustolovske zgodbe in dogodiščine bodo popestrile naš sprehod čez Cortezovo življenje in palačo s poudarkom na osvojitvi Mehike. Pot nas bo zanesla tudi do srebrnega mesteca Taxco, ki je znano po številnih rudnikih srebra ter je zaradi svoje pristnosti uvrščen med nacionalne spomenike. Krajši večerni ogled mesta, tlakovanih ulic s številnimi ponudniki srebra, kolonialnega videza ter baročnega dragulja cerkvice Prisco. Zavite ozke ulice nas bodo pripeljale do hiše, kjer je leta 1803 prespal svetovno znan nemški raziskovalec in geograf baron Humboldt, do rezidence družine Borda, muzeja srebrnine ter trga Borda z znamenitim barom, odkoder izvira eden izmed slavnih koktejlov. Nočitev v Cuernavaci.

4. dan: Cuernavaca- Mexico City
Iz Cortezovega rezidenčnega mesta, ki se je prvotno imenovalo »Mesto šepetajočih se dreves«, danes pa kar »Kravji rog« se bomo vrnili v mehiško prestolnico. Dopoldne bomo popestrili z vožnjo po kanalih Xochimilca v pisanih ladjicah, ki spominjajo na azteške čase. Nekoč je bilo območje s kanali povezano z glavnim templjem v središču prestolnice, danes pa je edino območje, kjer so se vodni kanali ter polplavajoči vrtovi cvetja in zelenjave še ohranili. Ob zvokih tipične mehiške glasbe si bomo lahko oddahnili in uživali v barantanju s ponudniki mehiške hrane in tudi spominkov. Sledil bo ogled Nacionalnega antropološkega muzeja, kjer se nahaja največja zbirka predkolumbijskih najdb iz obdobja Teotihuacana, Toltekov, Aztekov in Majev ter izjemen prikazen zgodovine severne, zahodne Mehike kot tudi zalivske obale polotoka Yukatan. Prosto za kosilo. Obiskali bomo tudi park Chapultepec, ki je nekoč nudil pitno vodo azteškemu narodu. Na 800 hektarjih najdemo jezera, grad, živalski vrt, vrtove in še in še... Prosto za sprehod čez park. Pozno popoldan bomo obiskali še znameniti Garibaldijev trg, ki predstavlja središče za mariače. Ime izhaja iz francoske besede »poroka« in je predstavljala vse glasbenike, ki so ponavadi igrali na porokah. Danes tradicionalno oblečeni glasbeniki ne igrajo samo na porokah, pač pa tudi za obiskovalce, turiste. Njihove zbirališče je Garibaldijev trg ali okoliški gostinski lokali. Nočitev v Mexico City.

5.dan: Mexico City- Teotihuacan- Puebla
Dopoldan se bomo podali po znameniti romarski poti vse do Marijinega svetišča Gospe Guadalupske. Gre za najbogatejše in najbolj obiskano katoliško svetišče v obeh Amerikah, saj ga ob svetem romanju preplavi več tisoč glava množica. Slovita bazilika ima zanimivo zgodbo večkratnega prikazovanja Device Guadalupske in mogoče tudi mi doživimo čudež. Odpeljali se bomo na izlet v okolico mehiške prestolnice, kjer se nahaja prva prava prestolnica na Zahodni polobli. Gre za največji predazteški arheološki biser Srednje Amerike in blestečo prestolnico Teotihuacana (mesto bogov), ki je bila največja vse dokler Azteki niso skoraj 700 let kasneje zgradili današnje mehiške prestolnice. Še dolgo potem se je elita klanjala nekdanji prestolnici in jo častila kot kraj, kjer človek postane bog. Skrivnostno mesto in mitološko središče še danes ne razkriva veliko o svojih vladarjih, graditeljih, prebivalcih in njihovem življenju. Obiskali bomo: piramido Sonca in Lune, tempelj Pernate kače, Cesto Mrtvih, trg Lune in druge znamenitosti. Po zanimivi mehiški pokrajini s čudovitimi pogledi na okolico se bomo odpravili v Pueblo, ki je locirana kar med tremi vulkani, na potresno aktivnem območju, zato ji občasno tresoča se tla niso tuja. Seznanili se bomo s tipi mehiške pokrajine, gorstvi, vulkanizmom ter potresno dejavnostjo. Mesto je znano po hišah, ki imajo namesto fasade kar keramične ploščice in sprehod po mestu zna biti več kot zanimiv. Nočitev v Puebli.

6. dan: Puebla- Tlaxcala- Veracruz
Pot nas bo peljala v Tlaxcalo, ki se lahko pohvali z bogato dediščino dveh kultur, občudovanja vredna je tako španska kolonialna arhitektura kot tudi dediščina prvotnih ljudstev. Gre za mesto, ki je izkoristilo prihod kolonialistov v svojem uporu proti Aztekom. Danes to čudovito mesto imenujejo kolonialni zaklad in je prav posebnega videza, saj je večinoma zgrajeno v oker barvi. Postanek na glavnem trgu z glavno cerkvijo, simbolom lokalnega boga vojne in lova, z vodnjakom podarjenim s strani španskega kralja Filipa IV. ter vladno palačo. Sledila bo vožnja do Cacaxtle, kjer so leta 1974 odkrili ene najlepših ohranjenih majevskih fresk. Ena izmed fresk meri kar 22 metrov, prikazuje vojno med jaguarjem in sokoljimi vojaki ter ima narisanih nič manj kot 48 človeških figur izrazitih barv. Poiskali bomo še lik človek-jaguar in jaguar-ptič, ki sodita med najbolj nenavadne freske templja. Popoldne pot do pomembnega pristanišča, ki je povezoval španske kolonialiste z matično deželo Španijo. Veracruz je moderno mesto z ogromnim pristaniščem, kjer nenehno prihajajo in odhajajo potniške in tovorne ladje, je pa tudi mesto zabave, plesa, in karnevala, ki ga mnogi povezujejo z ritmi marimbe. Sprehod po obalni aveniji Malecon, nato obisk glavnega trga, kjer bomo videli poleg stolnice še Mestno hišo, ter Arkade, kjer so hoteli in lokali z tipično glasbo ter pogosto tudi tipičnim plesom.

7. dan: Veracruz- Oaxaca
Čaka nas dolga vožnja po polpuščavi, ki si jo bomo krajšali s predstavitvijo mehiške kulinarike in posameznih tipičnih jedi, glavnih osebnosti v zgodovini Mehike kot je Benito Juarez, svetovno znana slikarka Frida Kahlo ter Allende, ter s predstavitvijo tako moderne kot tradicionalne mehiške glasbe. Seznanili se bomo tudi s polpuščavskimi značilnostmi, rastlinstvom, živalstvom, prisotnostjo človeka, tegobami in zanimivostmi. Ob poti bomo poiskali najbolj tipične kaktuse, ki vsebujejo različne alkaloide in so jih predkolumbijske civilizacije uporabljale za obredne namene. Prihod v nekdanje azteško mesto Oaxaco, ki je kasneje zaslovelo in obogatelo na račun majhnih insektov, ki jih še danes uporabljajo za barvanje tkanine. Prihod v mesto je predviden v popoldanskem času, ko se bomo odpravili na ogled mesta, občudovali baročne cerkve, preizkušali mehiške specialitete, eksotično sadje, se sprehodili do vladne palače, templja ter nekdanjega samostana Santo Domingo ter obiskali tržnico Benito Juarez. Oaxaca ima po mnenju mnogih najlepše kolonialno središče mesta. Zvečer še obisk enega izmed mehiških lokalov ter poizkus pravih mehiških pijač in lokalne čokolade. Nočitev v Oaxaci.

8. dan: Oaxaca- Monte Alban- Mitle- Oaxaca
Organiziran bo enodnevni izlet do prestolnice in svetišča Zapotekov Monte Albana. Pred prihodom Špancev je mesto cvetelo, arhitekti so postavili zbiralnike deževnice, uspešen namakalni sistem, cvetela pa je tudi trgovina. Danes si nekdanjo podobo mesta z živahnimi tržnicami težko predstavljamo. Njihovi lokalni izdelki so se prodajali vse do azteške prestolnice, katere ostanki so danes v Mexicu City. Po ogledu zapoteške zapuščine bomo obiskali indijansko vasico El Tule, ki slovi po drevesu z največjo biomaso na svetu, se ustavili v bližnjih vasicah, ki slovijo nekatere po preprogah z zapoteškimi motivi, druga po izdelavi posebne keramike, ker pa območje slovi tudi po izdelavi izredno dobrega mezcala, ne bo manjkal ogled manjšega obrata ter pokušina. Dan bomo zaključili v Mitli z ogledom dobro ohranjene grobnice, znamenitih kamnitih mitleških mozaikov ter ročnih izdelkov na bližnji tržnici. Nočitev v Oaxaci.

9.- 10. dan: Oaxaca- Tuxtla Gutierrez- San Cristobal de las Casas
Prvi dan vožnja z vmesnimi postanki do pomembnega trgovskega središča Tuxtla Gutierreza, kjer lokalne produkte kot sta kava in tobak prodajajo v mnogih mehiških pokrajinah. Drugi dan se bomo podali na vožnjo z ladjo in ogled čudovitega kanjona Sumidera, ki sega več kot 1000 metrov v globino, z malo sreče pa bomo občudovali tudi številne ptiče ter zloglasne krokodile, ki se sončijo na ozkih rečnih bregovih. Preostanek popoldneva bomo namenili za raziskovanje simpatičnega gorskega mesteca San Cristobal de las Casas, ki leži na nadmorski višini 2100 metrov in ima prav poseben čar. Mesto San Cristobal de las Casas je ustanovil sam Cortez in je znano po predstavnikih različnih ljudstev, ki popestrijo mestne ulice in njihovo dogajanje. Mnogi imajo več gvatemalskih značilnosti kot mehiških. V okoliških vasicah bomo občudovali barvitost oblačil ter preprostost življenja majevskih potomcev. Odpravili se bomo na lokalne tržnice, navezali stike z domačini, pogledali kje in kako živijo, se sprehodili do tradicionalno grajenih hiš ter z dovoljenjem prijaznih domačinov obiskali njihov dom. Nočitev v San Cristobal de las Casas.

11. dan: San Cristobal de las Casas- Tonina- Agua Azul- Palenque

Na poti v Palenque si bomo ogledali čudovito majevsko mesto Tonina, ki se sicer po velikosti ne more primerjati z majevskim mestom Palenque, a je z njim tesno povezano in ima izredno zanimivo zgodovino. Tonina je bila odkrita leta 1979 in je turisti ne preplavijo kot nekatera druga arheološka najdišča. Najbolj slavno je to majevsko mesto, ker je napovedalo vojno Majem iz Palenque-ja. Kar nekaj njihovih slavnih vladarjev je preživelo lep čas v toninskih zaporih, poleg tega naj bi bil eden od vladajev tu tudi obglavljen. Ko se je Palenque bližal zatonu, je Tonina vedno bolj cvetela. Pogledali si bomo Veliki trg, tempelj kozmične vojne, fresko, ki prikazuje tri zgodovinska obdobje itd. Popoldan se bomo ustavili še ob čudovitih slapovih Agua Azul, ki jih priznavajo za mehiško čudo, se sprehodili do najvišjega slapa ter si vzeli nekaj prostega časa za samostojni sprehod ali počitek. Popoldan bomo prispeli do še enega mehiškega bisera mesteca Palenque. Nočitev v Palenque.

12. dan: Palenque- Villahermosa
Dopoldan je predviden ogled starodavnega majevskega mesta Palenque, ki je poleg Tonine eno najlepših na mehiških tleh. Zgrajeno je bilo v še zadnjih žepkih ohranjenega mehiškega pragozda, ki ga štejejo za enega največjih biserov Mehike. Ogledali si bomo palačo vladarjev s štirimi dvorišči in neštetimi prehodi, hodniki ter sobami, se podali v različne kotičke obrednega središča, obiskali svetišče Sonca in številne druge skrivnostne templje, piramide ter leta 1951 odkrito grobnico vladarja Pakala, ki jo ščiti Svetišče napisov. Pot bomo nadaljevali po vzhodni strani polotoka Yukatan in popoldan prispeli do središča olmeške kulture Villahermose ali »čudovitega mesta«, kjer se v okolici na prostem nahaja fenomenalna združitev safari parka ter olmeških arheoloških ostankov. Obsežen in lepo urejen park nudi vpogled v pestro in svojevrstno olmeško kulturo kot tudi v mehiško favno, tako bomo lahko občudovali krokodile, opice, tukane, pelikane, divje mačke itd. Nočitev v Villahermosi.

13. dan: Villahermosa- Campeche
Počasi bomo zapustili mehiški del države in se odpravili na majevsko področje, kjer so domačini ponosni Mehičani, še bolj pa da so potomci svetovno znanih Majev. V času španske kolonialne oblasti so bili podrejeni direktno Španije in ne oblasti v Mexico Cityju, zato se še danes smatrajo za nekoliko drugačen narod. S prihodom na majevsko območje pa bomo prispeli na polotok Yukatan, dodobra spoznali vso njegovo pestrost in raznolikost od ravnine, majevskih mest, karibskih plaž, obale mehiškega zaliva, do močvirij in tropskega gozda. Ustavili se bomo v tipični jukatanski vasici in si pogledali tradicionalno grajene jukatanske hiše. Dan bomo zaključili z ogledom mesteca Campeche s krasno ohranjenim kolonialnim središčem, ki je bil leta 1999 vključen pod okrilje dediščine Unesca. V mestu, ki so ga ustanovili Španci ob osvojitvi Mehike v 16. stoletju ter močno obzidali si bomo pogledali nekatere od ohranjenih trdnjav, utrdb, kjer so danes po večini nastanjeni različni muzeji. Posedeli bomo na glavnem trgu, kjer se zbirajo domačini, si posredujejo zadnje novice, zdrahe, klepetajo, se zabavo, si loščijo čevelje in še marsikaj. Okoliške palače pričajo o življenju bogatašev v času španske nadvlade, zanimiv pa je tudi trg Republike in obalna avenija. Nočitev v Campeche.

14. dan: Campeche- Uxmal- Merida
Obiskali bomo arheološko najdišče Uxmal, kjer so Maji vrsto let častili boga dežja, zato v mestu vedno in vsepovsod najdemo njegovo kamnito podobo. Mesto pa je znano tudi po nenavadni igri z žogo, pri kateri so udeležnci igrali za svoje življenje ter ga pogosto tudi izgubili, manjkalo pa ne bo zanimivih templjev ter reliefov, ki nam dajejo vsaj delno predstavo o življenju bogov in ljudi. Gre za eno najbolj dovršenih in zahtevnih gradbenih delih, saj zunanjost objektov krasijo čudovite maske. Zvečer prihod v prestolnico Yucatana- Merido s še vedno močnim španskim kolonialnim navdihom. Merida je bila prvo mesto, ki so ga Španci ustanovili na polotoku Yukatan in zato ves čas regijsko središče. Kratek sprehod in ogled mesta. Odpravili se bo v stari del mesta, kjer najdemo palačo prvih španskih guvernerjev, Mestno hišo, kombinacija različnih stilov s stolpom iz 1920 leta, najstarejšo stolnico v Ameriki, vladno palačo s provincialnim sedežem, kulturni ponos mesta gledališče Peon Contreras in majhen trg s številnimi glasbeniki in pouličnimi prodajalci ter majhnimi bari. Prosto za nakupe in samostojne sprehode po mestu.

15. dan: Merida- Chichen Itza- Cancun
Dopoldne bomo popestrili z vožnjo na zahodno obalo do majhne vasice Celestun, kjer se bomo s čolni odpravili na ogled zavarovanega območja. Rezervat je najbolj znan po koloniji plamencev, ki se hranijo v določenih zalivih, na sami poti pa se največkrat vidi tudi pelikane, čaplje, kormorane, čudovite bele peščene plaže ter z vožnjo po reki navzgor tudi okamenela drevesa, ki so nekoč pripadala obrečnemu ekosistemu, pa jih je vdor slane vodo pokončal, zato so okamenela. Poslastica dneva pa bo izlet in obisk majevsko- tolteškega mesta Chichen Itza. Je najbolj znano in najlepše restavirano majevsko arheološko najdišče na polotoku Yukatan. V 8. stoletju so ga zgradili majevski spretni gradbeniki, čutiti pa je vpliv tudi tolteškega znanja, čeprav mnogi verjamejo, da so bili to bolj vplivi obsežnega in uspešnega trgovanja kot pa invazije. Podrobneje bomo raziskali Svetišče tisoč stebrov, tempelj vojščakov, Venerino svetišče, znameniti grad, observatorij, piramido s kar 365 stopnicami itd. Pozno popoldne prihod v mondeno turistično središče Cancun. Nočitev v Cancunu.

16. dan: Cancun- Isla de las Mujeres- Cancun
V Cancunu bomo imeli krajše počitnice in čas za kopanje, sončenje, nakupovanje in zabavo. Odpeljali se bomo s trajektom na otok Mujeres, ki je idealen za enodnevni izlet, saj si bomo lahko ogledali želvjo farmo, izvedeli vse o mehiških želvah, njihovih značilnostih, življenju in ogroženosti oziroma zaščitenosti. Otok je znan po treh vrstah želv, ki še vedno ležejo jajca na peščenih obalah. Odpeljali se bomo na otoški rt, kjer je manjše majevsko arheološko najdišče posvečeno majevski boginji lune in plodnosti Ixchel. Na otoku je možno tudi kopanje, sončenje, sprehod po ulicah otoške naselbine ali prosto za nakupe in počitek v senci ter občudovanje čudovitega karibskega morja. Nočitev v Cancunu.

17.- 18. dan: Cancun- Evropa
Prosto za samostojne oglede in nakupe, nato transfer na letališče, kjer moramo biti vsaj tri ure pred mednarodnim poletom. Po številnih dogodivščinah na potovanju in opravljenih letaliških formalnostih nas čaka samo še polet nazaj domov, kamor bomo prispeli naslednji dan.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.