Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Viking
TA VIKING,
turistična agencija d.o.o.

Tržaška 2, 1000 Ljubljana
(01) 542 02 25
#EM#696f646c44716771616263656b237d66#EM#
01/542 02 25 01/542 02 25 01/542 02 25
Fax: 01/542 02 26
GSM: 040/233 959
E-pošta: #EM#696f646c44716771616263656b237d66#EM#

Cites
FRANCOSKI SKRITI BISERIEdinstven potep po Centralnem masivusamo z nami po poteh skritih biserov
CHAMBERY- LYON- SREDNJEVEŠKA VASICA- MOULINS- VICHY- CLERMONT FERRAND- CENTRALNI MASIV- LE PUY- ARDECHE- AUBENAS- VALENCE- POŠTARSKI GRAD
Odhod:
6 dni

Vodi:
    Minka Raquin


1. dan: Nova Gorica- Chambery- Lyon- srednjeveška vasica- Lyon
Odhod avtobusa ob 4. uri zjutraj. V jutranjih urah prihod v francosko regijo Rona-Alpe, kjer se bomo odpravili na ogled hiše znamenitega francoskega književnika 18. stoletja, katerega delo Julie je postalo eno najbolj prodajanih leposlovnih knjig stoletja ter osnova za razvoj romantike. Njegova hiša, kjer je dolgo časa živel s svojo ljubico, je bila navdih tudi za njegova skladateljska dela, močan pa je bil tudi njegov vpliv na francosko revolucijo. Od tu nas bo pot vodila na križišče starodavnih poti, ki je tesno povezano s savojsko dinastijo. Glavno mesto Savoje se lahko pohvali s palačo vojvod Savojskih, ki si jo bomo dodobra ogledali, spoznali muhe Savojske dinastije ter dobili vpogled v razkošno vojvodsko življenje, torinski prt ter stalno bitko za prestol. Sprehodili se bomo do znamenitega vodnjaka slonov, ki krasi enega izmed bulevarjev, s štirimi sloni v naravni velikosti ter stebrov savojskega križa. Popoldne bomo preživeli v idilični srednjeveški vasici, ki je pravi mali francoski biser postavljen na vrhu griča, zato so še danes ulice ozke, zavite ter večinoma dostopne samo peš. Vasica, znana po številnih obrtnikih ter stoletni tekstilni proizvodnji je ohranila ves svoj srednjeveški pridih, zato je pogosto izbrana za filmsko ozadje. Sprehodili se bomo do najpomembnejših vaških točk ter degustirali lokalne specialitete preden se podamo proti hotelu. Nočitev.

2. dan: Lyon- Roanne- Moulins- Vichy
Zajtrk. Podali se bomo v mestni vrvež Lyona in njegove Unesco kulturne dediščine. V mestu ponovljene šentjernejske noči in rojstnem kraju dveh rimskih cesarjev bomo obiskali stolnico sv. Janeza Krstnika, nekdanje območje Trajanovega foruma ter prečesali čudoviti stari del mesta. Ogled mesta bomo popestrili s pokušino lyonskih slaščic. Nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta ali zgodnje kosilo, nato se bomo odpravili proti zahodu. Obiskali bomo edinstven muzej na svetu v čudoviti stavbi, ki naj bi bila sploh prva renesančna stavba v Franciji. Tu hranijo izjemno zbirko več tisoč bogatih in razkošnih kostumov Narodne Opere in Francoske Komedije. Pot nas bo peljala tudi do lepo ohranjene hiše v francoskem stilu, ki je pripadala bogati družini in je skupaj z opremo bila pozabljena več kot 100 let. Po ponovnem odkritju predstavlja pravi mali biser severnega Centralnega Masiva, saj daje vpogled v prestižno življenje aristokratske družine. Ogledali pa si bomo tudi srednjeveško jedro Moulins, kjer dominira stolnica z več kot pol stoletno zgodovino. Srednjeveški pridih ohranjajo hiše iz delno lesa, opeke in kamna, ki spominjajo na stari a zelo priljubljeni način gradnje. Na poti v hotel kratek postanek v Vichyju, svetovno znanem središču, nekdanji prestolnici Vichyjeve Francije, poznanem tudi po Vichyjskih bonbonih kot tudi izjemno kvalitetnih izdelkih za zdravstvene in kozmetične namene. Vichy je majhno zdravilišče z neverjetno bogato zgodovino. Nočitev.

3. dan: Clermont Ferrand

Zajtrk. V jutranjih urah se bomo podali do nekdaj aktivnega vulkanskega območja Centralnega masiva, ki je za seboj pustilo številne izvire termalne vode. Podali se bomo v osrčje vulkanskega delovanja, v center vulkanizma, kjer bomo podoživeli razvoj, delovanje in posledice številnih francoskih vulkanov. Gre za največji tovrstni center, prava paša za oči in edinstvena priložnost za razumevanje naravnih pojavov. Od tam nas bo pot vodila v regijsko prestolnico zgrajeno na vulkanu in iz vulkana (mišljeno vulkanske kamenine). Clermont Ferrand uvrščajo med najstarejša francoska mesta, v novejši zgodovini pa mu pravijo tudi prestolnica avtomobilskih gum, saj je tu locirana svetovno znana tovarna Michelin. Podali se bomo po ulici, ki jo krasijo iz vulkanske kamenine zgrajene rezidence, raziskali simpatičen stari del mesta, se naužili lepot notrdamske cerkve in njenih zakladov, ki so bili uvrščeni na listo Unesco kulturne dediščine, stopicali po poteh Pascala, enega najbolj zatrtih modrecev vseh časov, si pogledali enega izmed 48 mestnih vodnjakov ter si vzeli tudi nekaj časa za samostojno raziskovanje. Nočitev.

4. dan: Clermont Ferrand- Le Puy- Ardeche
Zajtrk. Iz največjega mesta v Centralnem masivu se bomo odpravili v osrčje masiva, prav tja kjer se začne svetovno znano romanje v Santiago de Compostela. Vsako jutro blagoslovijo vernike, ki se odpravljajo na 1600 km dolgo pot upanja in ljubezni do vere. Zanimiva pot po manjših lokalnih cestah nam bo nudila številne lepe poglede na okoliške hribe in ugasle vulkane, vzeli si bomo čas za kratke postanke in razgled na okolico, vse dokler ne dosežemo srce Centralnega masiva, kjer nas čaka ogled z nekaj rekreacije, saj se bomo povzpeli do stolnice Puyske Gospe, ki se nahaja na skali, visoko nad mestom in je vpisana v svetovno kulturno dediščino Unesca. Odpravili se bomo tudi do znamenite fevdalne trdnjave s podobno atraktivno lego ter si vzeli čas za raziskovanje tudi samega starega dela mesta, ki slovi poleg stolnice še po tradicionalnih čipkah. Posebno simpatične so številne ozke ulice, zanimiva domovanja, prisrčen trg, kjer imajo že od nekdaj pisane tržnice ob različnih priložnostih. Mesto je šestkrat gostilo tudi vsem poznano kolesarsko dirko Tour de France. Tu si bomo vzeli tudi prosto za kosilo, preden se začnemo spuščati iz osrčja v počitniško in planinarsko popularno območje gorovja Ardeche. Nočitev.

5. dan: Ardeche- Valence
Zajtrk. Večji del dneva bomo namenili raziskovanju gorovja Ardeche. Tu se nahaja rečna dolina reke Ardeche na samo 40 metrih nad morjem, pokrajina vzdolž 140 km dolge reke Ron, gorati predeli z najvišjim vrhom preko 1750 metrov, številni vintgarji, razgledne točke, pohodniške poti, kolesarske poti kot tudi bogata tradicija svile, sivke in še posebej kostanjev. Ustavili se bomo v majhnem muzeju kostanjev, kjer bomo odkrili skrivnosti kostanjev te regije, različne proizvode kot je kostanjev pire, kostanjev liker, sušeni kostanji, kostanj kot predjed, solata, sladica itd. V tem predelu se skrivata tudi dve vasici, ki sta vpisani na seznam francoskih najlepših vasic in obe bomo obiskali, si vzeli čas za raziskovanje vaške arhitekture in vsakdanjega podeželskega utripa. V prvi vasici je živel trubadur iz Montpelierja, medtem ko je druga znana predvsem zaradi svoje sanjske lege med reko in visokim rečnim klifov. Ustavili se bomo tudi pri naravnem mostu reke Ardeche, ki izvira v osrčju Centralnega Masiva in se po 125 km dolgi poti izliva kot desni pritok v reko Ron. Zelo znan je vintgar reke Ardeche, ki si ga bomo z večjih razglednih točk tudi pogledali. Gre za najlepšo naravno dediščino Ardeche, ki letno pritegne več stotisoč obiskovalcev na kopanje, kampiranje in aktivne počitnice. Za popoldne bomo prihranili še ogled za sladokusce. Ogledali si bomo proizvodnjo nugata, ki je za regijo tako značilen ter degustirali nekatere izmed vrst. Vožnja proti Valence, na poti hotel in nočitev.

6. dan: Valence- Poštarski grad- Nova Gorica
Zajtrk. Zapuščali bomo obrobje Centralnega masiva in se podali do enega najbolj skritih francoskih biserov, ki ga večinoma poznajo samo domačini in redki tujci. Gre za izjemno delo enega samega človeka, ki je vse svoje življenje posvetil izgradnji izjemne palače. Palača je življenjsko delo poštarja, ki je v svojem prostem času zbiral material ter leto za letom vsako minuto svojega časa namenil gradnji rezidence z nešteto simbolike, krivin, nenavadnih likov, kipcev, prehodov, oblik… Težko je opisati, preprosto je treba videti. Preden se odpravimo proti domu kratek postanek ob reki Ron, kjer si bomo pogledali lepo ohranjen rimski tempelj Avgustusa in Livije, galsko-rimski steber ter rimski amfiteater. Pot nas bo pripeljala tudi do cerkve svetega Mavricija, kjer je nekoč stala ena izmed prvih krščanskih kapel ter tudi do zanimivega samostana svetega Andreja. Sledi povratek nazaj proti domu. Prihod domov je predviden ob polnoči ali v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

Cena:
429 € na osebo (pri minimalno 46 potnikih)
449 € na osebo (pri minimalno 40 potnikih)
473 € na osebo (pri minimalno 35 potnikih)
504 € na osebo (pri minimalno 30 potnikih)
547 € na osebo (pri minimalno 25 potnikih)

Zgodnje prijave!
Pogoj za zagotovitev predvidene cene prevozov, cene potovanja in kvalitetne izpeljave programa je pravočasna prijava potnikov!

Cena vključuje:
• prevoz z visoko-turističnim avtobusom po programu, 
• nastanitev z zajtrkom v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah,
• storitve lokalnih vodnikov, kjer je potrebno,
• pokušino francoskih slaščic,
• pokušina lokalnih specialitet v srednjeveški vasici,
• pokušino kostanjevih dobrot,
• vse vstopnine po programu (center vulkanizma, vojvodska palača, rimsko središče, poštarski grad, hiša književnika…)
• profesionalno vodenje potovanja (slovenski vodnik z licenco GZS, ne spremljevalec),
• profesionalno organizacijo in izvedbo potovanja ter DDV;

Darilo potnikom:
• kvalitetno izdelan DVD s potovanja;

Cena ne vključuje:
• vstopnin izven programa,
• navedb pod doplačila,
• vse kar ni izrecno navedeno pod vključeno v ceno;

Doplačila (po želji):

• takoj ob prijavi zavarovanje rizika odpovedi
  (3,971% od vrednosti aranžmaja za enostavni paket),
• turistično zavarovanje z asistenco v tujini
  (9,39 € za osnovni A paket, do 14,08 € za širši paket),
• enoposteljna soba 110 €;

Najmanjše število potnikov: 25

Opomba:
• Splošni potovalni pogoji in navodila za potovanje so sestavni del tega programa.
• Pridržujemo si pravico do spremembe cene v primeru podražitev prevozov.
• Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov in izletov, pri čemer bosta vsebina potovanja in kvaliteta ostala nespremenjena.
• V primeru tehničnih težav in okvare video opreme, si pridržujemo pravico, da DVD s potovanja zamenjamo s splošnim DVD-jem te države.
• Pred potovanjem potniki prejmejo natančna in podrobna navodila za pripravo na potovanje z vsemi praktičnimi in koristnimi informacijami.

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.