Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Viking
TA VIKING,
turistična agencija d.o.o.

Tržaška 2, 1000 Ljubljana
(01) 542 02 25
#EM#696f646c44716771616263656b237d66#EM#
01/542 02 25 01/542 02 25 01/542 02 25
Fax: 01/542 02 26
GSM: 040/233 959
E-pošta: #EM#696f646c44716771616263656b237d66#EM#

Cites
KUBADežela glasbe, plesa in tobakaturistično potovanje
HAVANA- PINAR DEL RIO- LAS TERRAZAS- SANTA CLARA- CAMAGÜEY- HOLGUIN- SANTIAGO DE CUBA- BAYAMO- TRINIDAD- CIENFUEGOS- CIENAGA DE ZAPATA- HAVANA
Odhod:
21.10.2019 / 13 dni

22.10.2020 / 13 dni

Vodi:
    Minka Raquin


1. dan: Ljubljana- Havana
V zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali v Ljubljani in se odpeljali predvidoma na letališče v Benetke / Milano, kjer bomo po opravljenih letaliških formalnostih leteli preko Madrida (ali katerega drugega evropskega letališča) v glavno mesto Kube- Havano. Transfer do hotela. Kratek večerni sprehod, nato počitek.

2. dan: Havana
Zajtrk. Večmilijonska prestolnica Kube- Havana je res vredna ogleda. Peš ogled mesta s postankom na trgu Fraternidad, se sprehodili do prve tovarne cigar na Kubi ter do nekdanjega kubanska parlamenta, ki je tu zasedal vse do leta 1959. Na stopnišču mogočnega kapitlja je krasen razgled na raznovrstna prevozna sredstva (oltimerji, tovornjaki, kočije, kombinacija avtobusa in tovornjaka, posebne rikše, motorje dvosede, kolesa, vprege itd.). Sprehodili se bomo do prvega kubanskega kina, do najstarejšega delujočega gledališča na zahodni polobli ter do slavnega hotela Inglaterra. Poiskali bomo »vročo točko« kubanskega bejzbola, ter obiskali priljubljen bar, kamor je redno zahajal Nobelov nagrajenec Ernest Hemingway. Mimo palače Muzeja Belles Artes nas bo pot vodila po slikarskem bulevarju do paviljona, kjer se nahaja ladja Granma, s katero so Fidel in njegovi privrženci pristali na kubanski obali ter do Muzeja revolucije. Sledil bo sprehod po Maleconu.

Prosto za kosilo in samostojni sprehod po starem delu mesta. Zvečer obisk enega izmed kubanskih lokalov s tipično glasbo, kjer bomo svoje plesne korake lahko utrdili. Plesni del potovanja bomo začeli z najbolj priljubljenim plesom- salso, na kateri bo v času potovanja tudi največ poudarka. Poznamo več vrst salse, a najbolj dinamična, atraktivna in dovršena je zagotovo kubanska salsa.

3. dan: Havana
Dopoldanski ogled starega dela mesta s poudarkom na najlepših kolonialnih stavbah bomo začeli pri trdnjavi Real Fuerza z zgodbo o ženski, ki je postala simbol Havane. Ogled Vojaškega trga, kjer so izvedli prvo mašo in izvolili prvi mestni svet, kjer je palača Capitanes Generales ter palača Segundo Cabo. Pot nas bo vodila mimo arabske hiše do trga sv. Frančiška, nekdanje predsedniške palače, muzeja slavnega nemškega geografa Alexandra Humboldta ter Starega trga. Od tam pa do Stolničnega trga ter znamenitega hotela, kjer je bival pisatelj Hemingway kot tudi do bara, kjer je bil redni gost v svojem prostem času. Prosto za kosilo. Zvečer obisk enega od kubanskih lokalov (v Havani je plesnih lokalov na pretek, vsak večer obiščemo drugega), kjer bomo odplesali proti jutru. Nočitev v Havani.

4. dan: Pinar del Rio- Viñales
Po zajtrku vožnja do Nekropole Krištof Kolumb, ki jo štejejo tudi kot največji svetovni muzej marmornatih kipcev na prostem. Postanek na osrednjem havanskem trgu s predsedniško palačo in parlamentom ter 142 metrov visokim spomenikom Joseja Martija, navdih in ponos kubanskega naroda. Sledil bo dvodnevni izlet na skrajni zahod Kube. Dan bo namenjen spoznavanju kubanskih razvad kot so kubanske cigare in alkohol. Obiskali bomo eno izmed številnih destilarn alkoholnih pijač in manjšo tovarno cigar ter videli kako nastajajo svetovno znane kubanske cigare. Vonj po tobaku nas bo spremljal še lep čas, saj je provinca Pinar del Rio prestolnica najboljšega kubanskega tobaka ter tudi največja proizvajalka cigar v državi. Ob poslušanju kubanske glasbe si bomo privoščili dobro kosilo. Območje je znano po črnskih sužnjih in njihovih skrivališčih, zato nas bodo tu spremljali afriškimi ritmi. Rumba je afriški ples, ki prihaja iz Nigerije, od koder so ga zanesli na Kubo. Ima ogromno različnih ritmov, med drugim tudi bolero, son, guajira, danzon itd. Je zelo dovršen ples, ki zahteva hitro menjavanje ritmov. Ogled bližnjega suženjskega skrivališča, kamor so črnci bežali pred svojimi španskimi gospodarji. Podali se bomo v eno najlepših kubanskih pokrajin, kjer bomo občudovali edinstveni in edini primer kraških lepot v Karibskem otočju na razgledni točki. Sledil bo ogled stenske poslikave na temo »Prazgodovina« ter ene izmed kraških jam, po kateri se bomo zapeljali en del tudi s čolnom. Nočitev v Pinar del Rio ali okolici.

5. dan: Las Terrazas- Havana
Zajtrk. Zjutraj se bomo podali v hribovje Guaniguanico, kjer se nahaja majhen kraj Soroa. Ogledali si bomo botanični vrt, delo razočaranega očeta in moža, ki je izgubil dve svoji največji ljubezni. Videli bomo številne praproti, bromelije, slonje stopalo, tako imenovano plastično vrtnico, palme, orhideje in še marsikaj. Preostanek dneva bo namenjen občudovanju narave v prvem s strani UNESCA zavarovanem rezervatu Las Terrazas. Območje je imelo nekoč ogromne plantaže kave in številne sužnje, danes pa lahko opazimo ostanke nekdanjega življenja. Prosto za kosilo. Sledi ogled bližnje vasice ter muzejske kavne plantaže Buenavista. Pozno popoldan prihod v Havano. Zvečer bomo proti doplačilu uživali v svetovno znani predstavi na prostem- Tropicani. Havanska Tropicana ima več kot 60-letno tradicijo in je bila kraj zabave tako vladnih organov, ameriške mafije kot tudi bogatašev, veleposestnikov in preostale smetane 20. stoletja. Danes je to kabaret, ki vključuje kubanske tradicionalne ritme, vpliv ruskega baleta, izjemne akrobate, razkošna oblačila, eleganco in prestiž. Vredno ogleda. Nočitev v Havani.

6. dan: Havana- Santa Clara- Camagüey
Zajtrk. Čeprav so Santa Claro imeli nekoč za sedež kana Mongolije in nima izrazitega kolonialnega izgleda, je danes znana predvsem kot revolucionarni biser, kjer so številni spomeniki posvečeni legendarnemu revolucionarju Ernestu Che Guevari. Obiskali bomo njegov spomenik, mavzolej ter muzej, kjer bomo spoznali njegovo izjemno življenjsko pot vse do kubanskega heroja. Odpravili se bomo do središča mesta, kjer je v ključni bitki Che ujel številne Batistove vojake. To je bila prelomna bitka po kateri je tedanji kubanski predsednik Batista zbežal najprej v Dominikansko republiko nato v Ameriko. Kubanci pa so po Chejevi zmagi prvič zadihali svobodno. Sprehodili se bomo do skrivnostnega spomenika, ki razkriva najpomembnejše trenutku v življenju Che Guevare. Prosto za kosilo. Popoldan sledi vožnja do osrčja kubanskega otoka. Obiskali bomo dolino tovarn sladkorja, kjer je suženjstvo imelo razcvet v 19. stoletju ter si pogledali sladkorni trst na eni izmed plantaž. Pot do Camagüeya spremljajo neštete plantaže sladkornega trsa. Dan ne bi bil popoln brez časa za glasbo in ples. Zvečer se bomo odpravili v Casa de la Trova, ki jo najdemo v vsakem kubanskem mestu in je po navadi najbolj obljuden večerni lokal z najboljšo zabavo. Nočitev v Camagüeyu.

7. dan: Camagüey- Santiago de Cuba
Zajtrk. Ogledali si bomo tudi tretje največje kubansko mesto Camagüey, ki slovi po ozkih, zapletenih ulicah, kolonialnih stavbah z vrtovi na notranjem dvorišču, velikih keramičnih sodih za shranjevanje vode, ki so simbol mesta, saj so reševali prebivalce v času suš. Dopoldan ogled mesta z nenavadnimi bicitaksiji, ki so še ena posebnost mesta. Zapeljali se bomo do štirih najlepših mestnih trgov, si pogledali spomenik regijskega heroja, tipično kubansko lekarno, mestno gledališče, ki se lahko pohvali s svetovno znano baletno skupino ter ogled zaključili na najbolj živahni živilski tržnici v mestu. Po sprehodu čez stari del mesta bomo obiskali hišo pomembnega revolucionarja Ignacia Agramonteja, občudovali kubanske oldtimerje in se prepustili mestnemu utripu. Kosilo v prijetnem ambientu. Popoldan nas bo pot vodila v Santiago de Cuba- prestolnico kubanske glasbe in plesa.

8. dan: Santiago de Cuba
Zajtrk. Santiago de Cuba je herojsko mesto s skoraj pol milijona prebivalcev ter prestolnica kubanske glasbe, plesa in kulture nasploh. Znana je po salsi, ki jo imajo Kubanci v krvi in se premikajo v njenem ritmu doma, na delovnem mestu, ob pogovoru s prijatelji skratka skoraj vedno in vsepovsod. Po aveniji revolucionarjev nas bo pot peljala mimo basebalskega stadiona, najmodernejšega gledališča na Kubi do trga Revolucije, kjer je Fidel Castro vsako leto ob obletnici revolucije imel govor pred milijonsko množico. Ogled spomenika generala Antonia Macea, nato vožnja pred znamenito vojašnico Moncada, znano po prvem neuspelem poskusu bratov Castro proti diktatorskemu režimu Fulgencia Batiste. Ogled izjemno zanimive menjave straže pred mavzolejem Jose Martija, kot tudi zadnjega počivališča slovitega Fidela Castra. Prosto za kosilo. Popoldne bo namenjen samostojnemu raziskovanju starega dela mesta kot tudi plesu. Zvečer se bomo podali na kubansko zabavo, ki jih v prestolnici glasbe in plesa ne manjka.

9. dan: Santiago de Cuba

Zajtrk. Po zajtrku se bomo odpeljali v okolico Santiaga, kjer nas bo zanimala trdnjava El Morro ter bitka med Američani in Španci v kateri so se potegovali za nadvlado nad Kubo. Kasneje sprehod čez stari del mesta s hišo ustanovitelja mnogih kubanskih mest velikega pomorščaka Diega Velasqueza, stolnico, z nekdanjo mesto hišo, čudovito Glasbeno hišo, rojstno hišo enega najbolj znanih kubanskih pisateljev, provincialno palačo ter Bacardijevim muzejem (zunanji ogledi). Prosto za kosilo v centru mesta. Popoldan možnost samostojnih ogledov različnih muzejev, vojašnice Moncada, sprehod do tržnice itd. Zvečer gremo na še eno nepozabno zabavo, kjer bomo lahko občudovali Kubance in Kubanke pri plesu, ko plešejo z izjemno eleganco, sproščeno, prefinjeno ter pri vsem tem zelo uživajo. Nočitev v Santiagu de Cuba.

10. dan: Santiago de Cuba- Trinidad
Zajtrk. Čaka nas vožnja do Trinidada z enim večjim postankom v mestecu Bayamo, od koder izvira kubanska himna Bayamesa ter tudi oče kubanske domovine Carlos Manuel de Cespedes, najbolj znan po tem, da je žrtvoval svojega sina za domovino. Obisk Case de la Trova, kjer se bomo nekoliko razmigali ob prijetni kubanski glasbi, preden nadaljujemo z vožnjo. Zvečer bomo prispeli v najlepše kolonialno mesto na svetu- Trinidad, ki je že vrsto let pod okriljem UNESCO-a. Muzejsko mesto kot imenujejo Trinidad si bomo na kratko ogledali v večernem sprehodu ter le tega zaključili na eni izmed lokacij, kjer se mojstri salse srečujejo skoraj vsak večer in neumorno plešejo do jutranjih ur. Nočitev v Trinidadu.

11.- 12. dan: Trinidad
Zajtrk. V okolici Trinidada bomo obiskali nekdanjo suženjsko sladkorno plantažo, se povzpeli na razgledni stolp, od koder so nadzorovali suženjsko delo in beg sužnjev izpod jarma španskih in francoskih kolonialnih družin. Ogled mesta Trinidad, glavnega trga, sprehodili se bomo do nekdanjih razkošnih rezidenc plantažnikov, kjer so danes v glavnem locirani različni muzeji. Prosto popoldne, ki ga bomo namenili za kopanje, sončenje in počitek na polotoku Ancon. Zvečer se bomo ob zvokih salse na prostem polni veselja in energije zavrteli do jutranjih ur. Nočitev v Trinidadu.

13. dan: Cienfuegos- Cienaga de Zapata- Havana
V Cienfuegosu se bomo sprehodili po parku Jose Martija in obiskali eno najbolj znanih mestnih stavb- gledališče Tomas Terry ter se sprehodili po peš nakupovalni coni. Obisk muzeja slavnega Prašičjega zaliva, kjer so ameriške enote poskušale napasti Kubo ter krokodilje farme, kjer se bomo dodobra seznanili z življenjem krokodilov. Izvedeli bomo zakaj jedo mrhovino, zakaj se vrtijo, ko ujamejo plen, do katere starosti so ogroženi s strani drugih plenilcev in tudi lastnega očeta itd. Kosilo. Popoldan prihod v Havano. Prosto za kratke nakupe nato transfer na letališče. Po opravljenih letaliških formalnostih povratek domov.


Cena:
1.775 € na osebo (pri minimalno 30 potnikih)
1.895 € na osebo (pri minimalno 20 potnikih)
2.099 € na osebo (pri minimalno 15 potnikih)
2.199 € na osebo (pri minimalno 10 potnikih)

Zgodnje prijave!
Pogoj za zagotovitev predvidene cene letalske karte, cene potovanja in kvalitetne izpeljave programa je pravočasna prijava potnikov!

Cena vključuje:
• povratno letalsko karto do Havane v ekonomskem razredu z letališkimi taksami,
• 2 x letališki transfer na Kubi,
• prevoze na Kubi po programu (ne vključuje večerne zabave),
• nočitve z zajtrkom v dvoposteljnih sobah (hoteli 3*, Havana zasebne sobe),
• 1 x vožnjo z bicitaksiji,
• vse oglede in vstopnine po programu (razen tistih pod doplačili),
• storitve kvalitetnega lokalnega vodnika,
• profesionalno vodenje potovanja (slovenski vodnik z licenco GZS, ne spremljevalec),
• profesionalno organizacijo in izvedbo potovanja ter DDV;

Cena ne vključuje:
• kubanske turistične prepustnice cca. 35€,
• izstopne takse 18,5€ (plačljiva na licu mesta v CUC),
• prevozov s taksijem ali drugimi prevozni sredstvi po mestih (večerne zabave),
• fakultativnih izletov, osebnih stroškov ter napitnin,
• vse kar ni izrecno navedeno pod vključeno v ceno;

Doplačila pred potovanjem (po želji):

• takoj ob prijavi zavarovanje rizika odpovedi
  (3,971% od vrednosti aranžmaja za enostavni paket),
• turistično zavarovanje z asistenco v tujini
  (14,71 € za osnovni A paket, do 22,07 € za širši paket),
• enoposteljna soba 180€,
• letališki transfer v Evropi
  (cena odvisna od kraja odhoda in od števila prijavljenih potnikov);

Doplačila na potovanju (po želji):
• svetovno znani kabaret na odprtem- Tropicana (85€),
• napitnine cca. 25 € za šoferja, lokalne vodnike, glasbo pri kosilih, nosače itd.,
(se daje direktno vsakemu posebej);
• hrana (kosila in večerje od 6-15€ na osebo);

Najmanjše število potnikov: 10

Opomba:
• Splošni potovalni pogoji in navodila za potovanje so sestavni del tega programa.
• Pridržujemo si pravico do spremembe cene v primeru sprememb v menjalniškem tečaju (izračun je bil narejen dne 7.3.2019).
• Pridržujemo si pravico do spremembe cene v primeru podražitev prevozov, letalskih storitev in/ali letaliških taks.
• Pridržujemo si pravico do spremembe vrstnega reda ogledov in izletov, pri čemer bosta vsebina potovanja in kvaliteta ostala nespremenjena.
• Pred potovanjem potniki prejmejo natančna in podrobna navodila (4 x A4 format, drobni tisk) za pripravo na potovanje z vsemi praktičnimi in koristnimi informacijami.

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana in plesna šola HAVANA DANCE STUDIO.