Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
AVSTRALIJADežela sanjskih lepotbogat program, veliko skritih kotičkov
CAIRNS- KORALNI GREBEN- WHITSUNDAY OTOKI- OTOK FRASER- SYDNEY- SNEŽNE GORE- MODRE GORE- CANBERRA- MELBOURNE- GREAT OCEAN ROAD- ALICE SPRINGS- ULURU- MT. OLGA
Odhod:
18 ali 25 dni

Vodi:
    


 

1.- 2. dan: Ljubljana- Sydney
Polet preko enega od evropskih letališč v Sydney- Avstralijo. Prihod v Sydney je predviden naslednji dan zvečer (odvisno od letalske družbe in plana letov). Transfer do hotela, nastanitev, počitek, orientacijski ogled mesta in prva seznanitev z avstralsko zgodovino, kulturo in načinom življenja.

3. dan: Sydney
Sydney je dom 140 kulturam iz celega sveta, ki govorijo več kot 80 jezikov. Ima več kot 750 predmestij in kar 20% celotne avstralske populacije živi v Sydneyu in okolici. Prepustimo se čarom Sydneya. Ogledali si bomo največje znamenitosti mesta. V Hyde parku bomo obiskali stolnico ter bližnji botanični vrt, ki je namenjen za rekreacijo in spoznavanje flore ter dom številnih netopirjev. Pot nas bo vodila v slavno operno hišo, ki je bila odprta leta 1973 in jo letno obišče kar 1,5 milijona obiskovalcev. Pred svetovno znano opero je lep razgled na most Harbour, ki ga je 1400 delavcev gradilo 8 let in je danes znamenitost Sydneya. Zgodovino mesta bomo spoznavali v zgodovinskem predelu mesta, kjer je bila prva evropska naselbina. Tu so naseljevali prve britanske zapornike od leta 1788 dalje. Mnogi so pomrli med potjo ali kmalu po prihodu v Avstralijo zaradi nemogočih razmer. Na poti do znamenitega pristanišča, kjer je več muzejev, Kitajski vrt, tržnice, restavracije, lokali itd. se bomo v pičlih 40 sekundah povzpeli na najvišjo stavbo južne poloble, ki s 305 metri nudi lep razgled na okolico. Sprehodili se bomo do Mestne hiše, najstarejše avstralske stolnice ter arhitektonskega bisera stavbe Kraljice Viktorije, kjer se danes nahaja nakupovalni center. V sydneyskem akvariju se bomo seznanili z bogato floro in favno avstralskega morja. Pozno popoldan ali zvečer pa še sprehod do zloglasnega dela mesta.

4. dan: Sydney- Blue Mountains- Katoomba
Septembra 1993 je bil Sydney potrjen za prireditelja OI 2000. Obiskali bomo Olimpijski park v zalivu Homebush, kjer je tudi glavni stadion z 110.000 sedeži kapacitete. Olimpijski park, kjer je tudi Slovenija osvojila dve zlati medalji, uporabljajo za velike športne prireditve preko celega leta. Sydney in Olimpijski park pa sta skoraj povsem obdana z nacionalni parki in rezervati. Pot nas bo vodila do Modrih gora, kjer je bila 30 milijonov let nazaj močna vulkanska aktivnost, ki je za seboj pustila številne bazaltne vrhove. Prosto za kosilo v majhnem avstralskem mestecu. Največja znamenitost Modrih gora je zagotovo čudovita formacija Tri sestre, 300 metrski slap, opravili bomo krajši sprehod po planinskih poteh, ter se odpravili tudi do razgledne točke, kjer je lep pogled na okoliške doline.

5. dan: Katoomba- Canberra
Ogled jame, ki je postala znana, ko se je tam skrival ropar in klatež James K. Leta 1838 so ga dokončno ujeli in zaprli. Vzpon na razgledno točko nad jamo ter prosto za kosilo. Po kosilu nas bo pot vodila po manjših podeželskih cestah do avstralske prestolnice Canberre, najbolj meglenega mesta, ki je bilo zgrajeno zaradi nenehnega rivalstva med Sydneyem in Melbournom. Z razgledne točke si bomo pogledali mesto in njegovo okolico, se zapeljali po aveniji, ki je posvečena avstralskim in novozelandskim vojakom v številnih vojnah. Obiskali bomo novi parlament, ki so ga odprli leta 1988 in kjer se srečuje zvezna avstralska oblast ter si pred parlamentom pogledali tudi stavbo starega parlamenta in aboriginsko ambasado, ki je nastanjena kar v šotoru.

6. dan: Canberra- Kanchoban
Odpravili se bomo preko mesteca, ki je bil center v času gradnje enega največjih hidroelektrarnih sistemov na svetu ter zimsko športnega centra do Snežnih gorah, katerih večji del je zaščiten v okviru nacionalnega parka. Obiskali bomo informacijski center ene izmed hidroelektrarn, kjer je predstavljen največji hidroprojekt tistega časa, ki je trajal kar 25 let. Gradilo ga je več kot 100.000 delavcev iz celega sveta v skoraj povsem nenaseljenih in neraziskanih območjih najdaljšega avstralskega rečnega sistema ter ima danes kar 16 ogromnih jezov. Prosto za kosilo, kjer je po mnenju mnogih najboljša smuka v Avstraliji. Smučali ne bomo, lahko pa se bomo povzpeli na najvišjo avstralsko goro Kosciuszko v istoimenskem nacionalnem parku ali pa vzpon nadomestili z sončenjem, krajšim sprehodom itd. Popoldan bomo poiskali simbol Avstralije, znamenite kenguruje in emuje. Živijo v naravnem okolju in so temu primerno bolj plašni.

7. dan: Kanchoban- Melbourne
Čas je, da se iz Novega Južnega Wales podamo v zvezno državo Victoria. Na poti bomo še enkrat videli najmogočnejšo avstralsko reko Murray, ki potrebuje kar 3 mesece, da od izvira preteče do morja. Jezovi, kjer bomo naredili postanek, pa njeno naravno pot še upočasnijo. Kosilo bomo imeli v zgodovinskem mestu, kjer se nahaja zgodovinsko pomembno sodišče in zgodba o prvem sojenju najbolj slavnemu avstralskemu roparju Ned Kellyju. Pot nas bo vodila preko obširnih vinorodnih območij na pokušino avstralskih vin, nato pa do muzeja posvečenega avstralskemu roparju, ki so mu sodili za uboj treh policistov in več bančnih ropov. Večerni sprehod po drugem največjem avstralskem mestu Melbourne-u.

8. dan: Pingvinja parada
Dopoldan se bomo odpravili na peš ogled mesta. Pot nas bo vodila mimo tržnice Kraljice Viktorije, do nekdanjega sodišča in kraja, kjer je bila giljotina in kjer je med drugim umrl tudi Ned Kelly konec 19. stoletja, zadnje usmrtitev na avstralskih tleh pa je bila leta 1967. Na poti do enega od simbolov Melbourna reke Yarra stoji še mestna hiša, mestno gledališče ter cerkev sv. Pavla. Sprehodili se bomo do kitajske četrti in do enega izmed mestnih parkov, kjer stoji stavba Royal Exhibition. Iz Melbourne odhajamo v okoliški rehabilitacijski center za avstralske divje živali, kamor pripeljejo v prometnih nesrečah poškodovane živali, osirotele mladiče, izgubljene živali itd. Mladiče pripravijo na življenje v divjini in jih izpustijo, določene živali pa tega ne zmorejo več, zato jim to postane novi dom. Videli bomo večino tipičnih avstralskih živali, pestovali mladega vombata (podoben je koali, a živi v podzemnih jamah in ne na drevesih), hranili kenguruje, emuje, občudovali zaspane koale, vedno aktivne dinge itd. Na skrajnem jugo-zahodnem delu bomo občudovali čudovito skalnato obalo, ki so jo naselili tjulnji, znani po svojih ekstremnih potopih tudi do 200 metrov globoko. Obala je fantastična, tjulnji pa so opazni samo z daljnogledom. Na kratkem sprehodu bo možno videti bivališča pingvinov. Najlepši del dneva pa nas čaka zvečer, ko se bomo odpravili na pingvinjo parado. Ko sonce zaide se cca. 500 pingvinov (najmanjša vrsta pingvinov na svetu) v nesklenjeni vrsti odpravi na obalo v svoja bivališča.

9. dan: Melbourne- Port Cambell
Pred nami bo še en čudovit dan, saj se bomo odpeljali po Great Ocean Road, ki je znana kot najbolj spektakularna obmorska cesta na svetu s čudovitimi razgledi na obalne klife, peščene plaže ter prisluhnili zgodbam o številnih morskih katastrofah in ladijskih razbitinah. Obiskali bomo najbolj slavno peščeno plažo za surferje, v bližnji okolici poiskali še kakšne radovedne kenguruje, obiskali Memorial Arch, ki označuje začetek znamenite ceste Great Ocean, se sprehodili do plaže ter se odpravili v gozd za obalnimi naselbinami, kjer domujejo zaspane avstralske koale. Koale spijo 20 ur na dan, preostali čas pa jedo liste evkaliptusa, ki jim ne daje dovolj energije, da bi bile bolj aktivne. V zalivu Apollo si bomo vzeli prosto za kosilo. Popoldan nas čaka še sprehod po deževnem gozdu ter ogled svetovno znanih 12 apostolov v nacionalnem parku Port Cambell, ki so ena najbolj obiskanih turističnih točk v Avstraliji. Sprehodili se bomo po stopnicah do apostolov ter do klifov ter počakali na sončni zahod pri 12 apostolih.

10. dan: Port Cambell- Halls Gap
Dan bomo pričeli z obiskom nekdaj najlepše naravne arkade na južni avstralski obali, ki pa se je pred leti porušila in tako danes Londonski most ni več podoben mostu, a je še vedno čudovit. Pot nas bo vodila do plaže, kjer je od sredine maja do oktobra možno videti kite, ki so si omenjeno plažo oziroma njen delček morja izbrali za najbolj kočljivo življenjsko obdobje, ko pričakujejo naraščaj in negujejo svoje mladiče. Obiskali bomo tudi območje, kjer se zadržujejo emuji, kenguruji, koale in drugi tipični predstavniki avstralskih divjih živali. Popoldan bomo preživeli v nacionalnem parku, kjer se bomo odpravili na eno urni treking ter se povzpeli na razgledno točko, od koder se vidi nacionalni park in kjer se nahajajo ene najlepših skalnih formacij.

11. dan: Halls Gap- Adelaide
Vrnili se bomo v nacionalni park, ki slovi po svoji izjemni flori, favni, aboriginskih slikah na stenah jam, skalnih formacijah, več kot 150-tih planinskih poteh, možnostih plezanja in številnih drugih aktivnostih. Omenjeni park je ena najbolj obiskanih turističnih točk v zvezni državi Viktorija. V primeru lepega vremena se bomo odpravili na krajši treking (6-12 km), nato pa si vzeli prosto za zasluženo kosilo. Pred ogledom izjemnega slapa se bomo podali na razgledno točko ter na poti v Adelaido poiskali še albino kenguruje. Popoldan prihod v Adelaide-o, kjer je ogled mesta odvisen predvsem od časa. Predviden je krajši sprehod oziroma če bo čas dopuščal tudi kaj več. Pozno popoldan odhod avtobusa redne linije ter nočna vožnja v osrčje Avstralije, kjer se začenja puščavski del našega potovanja.

12. dan: Coober Pedy
V jutranjih urah prihod v res izjemen Coober Pedy, ki je zaslovel kot največje avstralsko in svetovno nahajališče opalov. To je privabilo v mesto ljudi 45 različnih narodnosti, ki kljub vsem svetovnim zdraham s ponosom povedo, da živijo v miru. Največja posebnost mesta so zasebne hiše, cerkev, šola itd. v podzemlju, v kar so jih prisilile ekstremno težke podnebne razmere. Nastanitev v enem izmed podzemnih hotelov ter krajši počitek. Popoldan se bomo odpravili v okolico mesta, si ga ogledali z razgledne točke, stopili v podzemno cerkev z nenavadno opremo, do puščavskega golf igrišča, obiskali enega izmed domačinov, se sprehodili po njegovi podzemni hiši ter obiskali mestno pokopališče, kjer ima eden izmed nekdanjih prebivalcev namesto spomenika kar sodček za pivo. Pokrajina je svojstvena in daje občutek kot da smo na drugem planetu, zato ni čudno, da so prav tu snemali film Mad Max II ter še enajst drugih filmov. Ker pa je mesto znano po opalih, se bomo podali na območje, kjer so nekoč kopali opale (na aktivnih območjih dostop ni mogoč) in si vzeli čas ter poizkusili srečo z iskanjem opalov. Če nam sreča ne bo naklonjena, nam bodo na voljo številne trgovine z opali v središču mesta.

13. dan: Alice Springs
Dopoldan vožnja čez puščavsko pokrajino Severnega teritorija do Alice Springsa, kjer se bomo nastanili. Preostanek dneva počitek, sprehod po Alice Springsu, priprave na 3-dnevni izlet do Uluruja ter možnost organizacije popoldanskega obiska puščavskega parka ob vznožju gorske verige MacDonnell, kjer imajo čudovito predstavo z prosto živečimi roparicami. Park ima 1300 hektarjev ter nazorno prikazuje ekosisteme avstralskih osrednjih območij. Zanimiva je tudi »nočna hiša«, kjer je možno videti avstralske nočne živali.

14.- 16. dan: Uluru- Mt. Olga- Kings Canyon
Naslednji del poti bo za marsikoga najlepši. V kanjonu Kings se bomo podali na prvi dvourni sprehod. Kanjon ima izjemne razgledne točke, pohodne poti različnih težavnosti, stene, ki se dvigajo 100 ali več metrov visoko… V Garden of Eden bomo uživali ob čudovitih pogledih. Spanje v spalnih vrečah sredi puščave, naslednji dan pa naprej do skrivnostnih gora Mt. Olgas in do znamenite gore Ayers ali kakor jo imenujejo domačini - gore Uluru v osrčju Avstralije. Dodobra se bomo seznanili s kulturo, tradicijo, običaji, glasbo, načinom življenja avstralskih domorodcev nekoč in danes kot tudi z njihovo usodo med avstralskimi belci, njihovimi težavami in upanjem. Obiskali bomo aboriginsko kulturno središče, preživeli večer ob tabornem ognju sredi avstralske divjine, dočakali sončni zahod in vzhod ob sveti aboriginski gori Uluru. Tretji dan se bomo vračali po manj obljudenih puščavskih poteh do Alice Springsa, z malo sreče bomo lahko videli avstralske divje konje in divje kamele, ki so jih pripeljali iz arabskega sveta. Nekoč udomačene kamele so izpustili in njihovi potomci so danes spet divje živali. Kratko jahanje kamel ter vrnitev v Alice Springs.

17.- 18. dan: Alice Springs- Evropa
Po opravljenih letaliških formalnostih let z vmesnimi presedanji proti enemu izmed evropskih letališč. Srečen povratek domov.

Možnost podaljšanja potovanja:

17. dan podaljška: mestece Kuranda
Prvi dan bomo preživeli v mestecu Kuranda, kamor se bomo povzeli z znamenito sedežnico, ki nudi prekrasen razgled na tropski deževni gozd. V Kurandi bomo uživali ob obisku živahnih tržnic s spominki, bližnjega jezera, slapov, kjer lahko opazujete preko 30 vrst ptic, metuljev itd. Vzeli si bomo prosto za raziskovanje in oglede na lastno pest. Na voljo imate Ptičji park, kjer si boste lahko pobližje ogledali najbolj tipične predstavnike Queenslanda, park metuljev, park z nočnimi divjimi živalmi, sprehod po deževnem gozdu itd. Večer si bomo popestrili z obiskom predstave avstralskih domorodcev (doplačilo).

18.- 19. dan podaljška: Veliki koralni greben
Drugi dan nas čaka nepozaben izlet do svetovno znanega Velikega koralnega grebena. Gre za največji koralni greben na svetu, ki je sestavljen kar iz 2900 posamičnih koralnih grebenov ter 900 otokov in je del avstralskega obalnega pasu že več kot 2 milijona let. Največja biotska raznovrstnost je ravno na koralnih grebenih, ki so neprecenljive vrednosti. Odpravili se bomo z ladjo do koralnega grebena, kjer bo možnost snorkljanja ali potapljanja. Raziskovali bomo lepote koralnega grebena, ki ga gradijo velike kolonije milimetrskih polipov. Korale so navzven zelo trde in ščitijo polipe ter njihovo mehkejšo notranjost. Letno koralni greben lahko zraste za 300 milimetrov. Z malo sreče bomo lahko opazovali tudi morske želve, ki na kopnem delujejo zelo neokretne, a so spretne plavalke. Drugi dan nas čaka vožnja na južni del Velikega koralnega grebena, ki se razteza na več kot 2000 kilometrih. Z vmesnimi postanki bomo naš cilj Airlie Beach dosegli v popoldanskem času.

20.- 21. dan podaljška: Whitsunday otoki
Airlie Beach je izhodišče za izlete, jadranje ter raziskovanje Whitsunday otokov. Vseh skupaj je 74 v glavnem neposeljenih otokov, ki so dejansko gorski vrhovi, ki jih je zalila voda in odrezala od celine. Prvo ime jim je dal že davnega leta 1770 kapitan James Cook. Na dveh enodnevnih izletih bomo deležni nepozabne avanture, raziskali bomo najlepše dele otokov, čudovite peščene plaže, se povzpeli na razgledno točko, predvsem pa uživali v snorkljanju in raziskovanju avstralska morskega bogastva, neverjetnih koral, plavanju s tropskimi barvitimi ribami ter sončenju na katamaranu ali hitrem čolnu. Prijetno utrujeni se proti večeru s čolnom vrnemo na kopno. Drugi dan zvečer nočna vožnja.

22.- 23. dan podaljška: Otok Fraser- Brisbane- Sydney
Otok Fraser je največji peščeni otok na svetu, ki meri kar 120 km in sodi med otoke zaščitene kot svetovna dediščina. Vožnja z ladjo do otoka ter ogled s 4 WD vozili. Kopanje, sončenje, sprehod čez deževni gozd, spoznavanje flore in favne, ogled enega izmed 200 jezer in srečanje z avstralskim dingom. Sledi povratek z ladjo na celino, večerja ter nočitev. Drugi dan dopoldan vožnja do Brisbane. V kolikor bo čas dopuščal kratek ogled najzanimivejših predelov, ter polet v Sydney. Zvečer vožnja z ladjo, večerja in ogled nočnega Sydneya. Nočitev.

24.- 25. dan podaljška: Sydney- Evropa
Po opravljenih letaliških formalnostih let z vmesnimi presedanji proti enemu izmed evropskih letališč. Srečen povratek domov.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.