Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
NOVA ZELANDIJADežela Maorovmajhna skupina, izjemno bogat program
AUCKLAND- BAY OF ISLANDS- RT REINGA- WAITOMO- ROTORUA- TAUPO- TURANGI- WELLINGTON- NELSON- NP ABEL TASMAN- FRANZ JOSEF- MILFORD SOUNDS- QUEENSTOWN- DUNEDIN- CHRISTCHURCH
Odhod:
25 dni

25 dni

Vodi:
    


1.- 3. dan: Ljubljana- Auckland
Transfer na letališče v Benetkah ali drugo bližnje evropsko letališče, kjer bomo po opravljenih letaliških formalnostih z vmesnim presedanjem poleteli na Novo Zelandijo. Tretji dan dopoldan je predviden prihod v nekdanje novozelandsko glavno mesto Auckland. Transfer do hotela ter krajši počitek. Prva seznanitev z novozelandsko zgodovino, kulturo, tradicijo in načinom življenja. Ogled Aucklanda ali »mesta jadrnic«, ki slovi kot središče športnega in rekreacijskega jadranja, zato ne bo odveč ogled muzeja posvečenega jadranju, več kot tisočletni novozelandski pomorski zgodovini ter razstavi nekaterih najslavnejših jadrnic. Uživali bomo v vožnji s starinskim a lepo ohranjenim parnikom, ki so ga izdelali konec 19. stoletja. V akvariju se bomo po podvodnih tunelih odpravili raziskovati naravno dediščino Tasmanskega morja in Južnega Pacifika. Nočitev v Aucklandu.

4. dan: Auckland
Odpravili se bomo na otok Rangitoto, ki mu je današnjo podobo izoblikoval zadnji vulkanski izbruh pred 600 leti. Na otoku, ki ima razgibano površje in bogato floro in favno, se bomo v dobri uri povzpeli na vrh otoka in si privoščili presenetljiv razgled na Auckland ter zaliv Hauraki. Ob lepem vremenu bomo lahko občudovali ostalih 48 vrhov vulkanskega izvora v okolici in izvedeli marsikaj o vulkanizmu na novozelandskih tleh, njegovemu vplivu v preteklosti ter prednostih vulkanske pokrajine v današnjem času. Po krožni poti se bomo vrnili v pristanišče. Povzpeli se bomo tudi na najvišji stolp na južni zemeljski polobli, ki nudi čudovit razgled na Auckland in okolico ter se prepustili avanturistični domišljiji ob rekonstrukciji Scottovega bivališča na antarktični ekspediciji iz leta 1911 ter zgodovini raziskovanj Antarktike. Nočitev v Aucklandu.

5. dan: Auckland
Dopoldan sprehod do Mestne hiše, ki so jo zgradili leta 1911, povsem prenovili pa dobrih 10 let nazaj in danes služi kot ena najbolj akustičnih koncertnih dvoran. Pot nas bo vodila tudi do najstarejšega mestnega parka ter Aucklandskega spominskega muzeja, kjer je predstavljen novozelandski dizajn in uporabna umetnost, zbirka pacifiške umetnosti z več kot 1200 razstavnimi predmeti nazorno pokaže zakaj je Nova Zelandija izrazita pacifiška dežela, predstavljena je zgodovina in kultura pacifiških narodov, razstavljeni so najpomembnejši zakladi različnih pacifiških etničnih skupin kot tudi največji kanu na svetu, ki meri kar 25 metrov, maorski zakladi, zbirka glasbenih del in še in še. V muzeju imajo tudi maorske predstave s plesom, glasbo in petjem (možnost ogleda predstave proti doplačilu). V drugem delu muzeja so predstavljene vojaške zgodbe Nove Zelandije in Aucklanda, različni konflikti znotraj države ter tudi vojaški spopadi na tujih tleh. Nočitev v Aucklandu.

6. dan: Auckland- Paihia
Sledi slovo od prestolnice severnega otoka ter vožnja v najsevernejši del države, kjer so se Evropejci prvič srečali z domorodci Maori in kjer se še danes nahaja največja populacija Maorov. Opoldne bomo prispeli v Paihio, prosto za kosilo. Dan bomo zaključili z obiskom informacijskega centra, kjer si bomo lahko pogledali razstavo maorskega orožja, tu je tudi znameniti kraj, kjer je bil podpisan sporazum med maorskimi poglavarji in evropskimi veljaki ter kjer se nahaja največji kanu na svetu- ponos maorske kulture. Ogledali si bomo tudi eno izmed številnih predstav, ki nas bo popeljala v svet Maorov. V predstavi se prepletajo številne legende prejšnjih stoletij skozi energičen ples, s pesmijo in z zvoki glasbe severnih plemen. Nočitev v Paihii.

7. dan: Zaliv Otokov

Zjutraj bomo obiskali majhno zgodovinsko pomembno mestece Russell, ki je bilo že od nekdaj maorska naselbina. Ob poslušanju legende o sporu maorskih plemen in naselitvi prvih Evropejcev, se bomo sprehodili po nekdanjem središču pobeglih kaznjencev, kitolovcev in drugih grešnikov, danes pa umirjeni, prijetni naselbini z bogato zgodovino. Odpravili se bomo na poldnevno raziskovanje Zaliva Otokov ter si z ladjo utirali pot po otoški skupini, ki šteje skupaj skoraj 150 otokov in je eden največjih biserov novozelandske naravne dediščine. Občudovali bomo lahko poleg večinoma neposeljenih otokov, številne zalive, peščene plaže, jadrnice itd. Peljali se bomo do t.i. »skalne luknje« ter se zapeljali skoznjo. Celoten zaliv ima bogato floro in favno, zato bomo z malo sreče lahko videli številne delfine plavati ob ladji in ljubitelji živali si bodo lahko privoščili plavanje z njimi (doplačilo za plavanje). Delfini pa ne bodo edina atrakcija, če bo sreča na naši strani, nas bodo presenetili tudi kiti, orke, tjulnji in vedno dobrodošli pingvini. Ob zgodbah o nasmejanih, odločnih kivijih, kot se domačini radi imenujejo, o njihovi kulinariki, odnosu do alkohola ter družabnih dogodkih bomo dočakali večer. Nočitev v Paihii.

8. dan: Paihia- peščene sipine- rt Reinga- Paihia

Čaka nas spoznavanje presenetljivih lepot najsevernejšega dela Nove Zelandije. Sprehodili se bomo po gozdu in poiskali več kot 1000 let stara gigantska drevesa, katerih premer lahko presega 5 metrov. Iz podobnega gigantskega drevesa je bil izdelan tudi največji kanu na svetu. Pot nas bo vodila vzdolž številnih peščenih plaž, vse do rta Reinga- pomembne točke maorskega verovanja ter izjemne razgledne točke, kjer se srečujeta Tihi ocean in Tasmansko morje. Območje je najsevernejša točke Nove Zelandije in tudi kraj, kjer po maorskem prepričanju pokojniki vstopajo v svoj svet. Manjkal ne bo obisk ogromnih peščenih sipin, ki so bile nekoč povsem poraščene in so danes atrakcija za deskarje po pesku. Čaka nas še adrenalinska vožnja po obali imenovani »90 milj«, kjer bomo prečkali tudi kakšen potok, ki se izliva v morje. Pozno popoldan prihod v Paihio in nočitev.

9. dan: Paihia- Rotorua
Dopoldne nas čaka vožnja do Aucklanda ter nadaljevanje poti v osrečje Severnega otoka. Na poti bomo prečkali najdaljšo reko na Novi Zelandiji- Waikato, naredili kratek postanek v kraju, kjer se je bila bitka med Maori in evropskimi priseljenci davnega leta 1863 ter tudi v kraju, kjer domuje današnja maorska kraljica. Obiskali bomo tudi največjo in najlepšo kraško jamo na Novi Zelandiji. Jama Waitomo- Glowworm so odkrili Maori in jo leta 1887 pokazali tudi prvemu Evropejcu. Prvi del jame ima številne kapnike, a posebnost jame se vidi ob koncu pešpoti, ko se ogled nadaljuje s čolnom. Na stenah so neke vrste kresničk, ki so značilne tudi za druge jame v državi, a ne v tako ogromnem številu. Odrasle kresničke živijo le 2-3 dni, se parijo, izležejo jajca ter umrejo. V termalnem središču Rotorua, kjer živi veliko maorskega prebivalstva, se bomo odpravili na maorsko tradicionalno večerjo s predstavo maorskih običajev in plesov. Na poti do maorske vasice boste seznanjeni z maorskim pozdravom ter bontonom. Okusno večerjo bo spremljala tipična maorska glasba. Nočitev v Rotorua.

10. dan: okolica Rotorua
V jutranjih urah se bomo odpravili na ogled maorskih rezbarij in tkalstva. Leta 1918 je nalezljiva bolezen drastično zmanjšala število Maorov in s tem tudi najboljših tkalcev in rezbarjev, kar je močno ogrozilo ohranjanje maorske dediščine. V izogib temu so ustanovili delavnice, kjer se njihovo rezbarsko in tkalsko znanje prenaša iz roda v rod. Skrbijo pa tudi za obstoj simbola Nove Zelandije- majhnega kiwija, ki jih bomo lahko videli. Obiskali bomo rezervat, kjer bo možno videti različne postrvi, ki živijo na Novi Zelandiji, se seznaniti z novozelandsko fauno, tako z endemičnimi kot tudi ostalimi živalskimi vrstami, ki danes tvorijo njihov divji živalski svet. Odpravili se bomo tudi na farmo, kjer nam bodo demonstrirali strižnje ovac, pridelavo masla in še in še… Prosto za kosilo v Rotoruai. Popoldan nas bo pot vodila do čudovitih jezer v okolici Rotorue, obiskali bomo vasico, ki jo je leta 1886 prizadel vulkanski izbruh gore Tarawera. Nočitev v Rotorua.

11. dan: Rotorua- Taupo- Turangi
Na poti v Taupo si bomo ogledali vulkansko dolino Waimangu, kjer se je ob erupciji gore Tarawera naredila 17 km dolga razpoka, zaradi katere se je površina jezera Rotomahana povečala za 20 krat, nastalo pa je tudi sedem kraterjev. Rezultat edinstvenega vulkanskega delovanja je največji izvir termalne vode na svetu. Sledil bo ogled gejzirja Lady Knox ter geotemičnega območja Wai-O-Tapu, nato vožnja do največjega jezera na Novi Zelandiji, ki predstavlja središče severnega otoka in je za ribiče pravi raj na Zemlji. Ogledali si bomo največji slap na reki Waikato ter obiskali informacijski center Vulkanskih aktivnosti. Popoldan se bomo odpravili do mesteca Turangi. Nočitev v Turangi.

12. dan: Turangi- Wellington
Dopoldne vožnja do novozelandske prestolnice Wellingtona, kjer nas popoldan čaka ogled mestnega središča in njegovih znamenitosti. V Wellingtonu, ki ga krasi čudovito pristanišče, viktorijanske stavbe, izjemno vzdušje ter slovi kot prestolnica novozelandske kulture. Sprehodili so bomo do parlamenta, ki ga sestavljajo tri arhitekturno različne zgradbe zgrajene od leta 1899 dalje, do ene največjih lesenih stavb na svetu, ki služi kot vladna palača. Sprehodili se bomo do uradne rezidence predsednika vlade iz leta 1843, ki so jo 50 zadnjih let uporabljali za različne namene, potem pa končno tudi prenovili. Pot nas bo vodila mimo Narodne knjižnice, kjer hranijo največjo zbirko knjig do cerkve sv. Pavla iz prve polovice 19. stoletja s presenetljivo notranjo dekoracijo, angleškim zgodnje gotskim lesenim okrasjem s čudovitimi barvnimi stekli. Odpravili se bomo tudi do mestne znamenitosti, ki je naj ne bi zamudil noben obiskovalec, wellingtonske vzpenjače, ki obratuje od leta 1902 in nas bo popeljala do muzeja o izgradnji vzpenjače ter prelepega botaničnega vrta. Sprehod čez botanični vrt proti centru mesta. Nočitev v Wellingtonu.

13. dan: Wellington

Obisk znamenitega muzeja Te Papa, ki je bil odprt šele leta 1998, a je že v prvem letu imel kar 2 milijona obiskovalcev in danes združuje tako Narodni muzej kot Narodno galerijo. Predstavljene imajo različne novozelandske pokrajine, maorski izvor, selitev, prilagoditev, konflikt ter zmago skozi zgodovino, ustno izročilo in mitologijo, razstavljenih je več kot 2500 novozelandskih rastlin in živali ter tudi gigantsko okostje 21-metrov dolgega modrega kita, predstavljena so prva potovanja in osvajanja Evropejcev, 300-letno mešanje njihovih kultur ter tudi predstavitev novozelandskih stvari, idej, stilov… Muzej Te Papa je ponos prestolnice in države. Nočitev v Wellingtonu.

14. dan: Wellington- Picton- Nelson
Prečkali bomo Cookov preliv ter se podali v raziskovanje južnega otoka. Trajektno vožnjo iz Wellingtona do južnega otoka štejejo za najlepšo na svetu in tisto, kjer »čeljust pade dol« od prelepe okolice kot so to zapisali Američani. V drugo največje mesto na južnem otoku Nelson bomo prispeli popoldan. Nelson je dobil ime po vojaškem poveljniku Nelsonu, ki je premagal francoske in španske enote v bitki pri Trafalgarju leta 1805, večina ulic po mestu se imenuje po znanih pomorcih, vojaških osebah, znanstvenikih itd. V neposredni bližini Nelsona je tudi rojstni kraj Nobelovega nagrajenca za fiziko, ki krasi bankovec novozelandskih 100$. Nelson je center novozelandske umetnosti in domače obrti, tu namreč živi kar nekaj umetnikov, rokodelcev, modnih oblikovalcev, tkalcev, krojačev, keramikov itd. V septembru namreč s svojim umetniškim festivalom privabijo več kot 30.000 obiskovalcev ter ga zato štejejo za enega največjih modnih dogodkov. Tu je tudi izhodišče za raziskovanje obalnih biserov Nove Zelandije. Večer bomo popestrili z nadvse zanimivimi življenjskimi zgodbami znanih osebnosti, ki so zaznamovale Novo Zelandijo. Mednje zagotovo sodi raziskovalec James Cook, Abel Tasman, Edmund Hillary z svojim vzponom na goro Everest in številni drugi. Nočitev v Nelsonu.

15.- 16. dan: Nelson- Punakaiki- Greymouth
Dopoldan se bomo odpravili v Nacionalni park Abel Tasman, ki zajema čudovite obalne predele kot tudi apnenčaste vrhove na kopnem ter številne kraške jame. V parku je tudi po mnenju mnogih najlepša pohodna pot. Čaka nas vožnja s čolnom, ogled kolonije tjulnjev ter sprehod po znameniti obalni poti Abel Tasman. Naslednji dan zjutraj bomo pot nadaljevali po zahodni obali, kjer fantastična pokrajina južnega otoka marsikateremu obiskovalcu jemlje sapo. Na poti bomo občudovali pogorje Buller ter tako imenovano obalo Divjega zahoda, ki se razteza kar 400 km daleč na jug vzdolž Tasmanskega morja. Pozno popoldan bomo obiskali tudi znamenite Pancake Rocks ter prenočevali v nekdanjem maorskem središču ter zlatem najdišču Greymouth.

17. dan: Greymouth- Fox Glaciers- Franz Josef

Vožnja do znamenite ledeniške pokrajine, kjer se bomo podali na najhitreje rastoči ledenik na svetu- ledenik Franc Josef, ki ga je v drugi polovici 19. stoletja geolog Haast poimenoval po vladarju Avstro-Ogrske monarhije. Popoldne si bomo ogledali še največji in najdaljši ledenik na zahodni obali, ki ga imenujejo Fox. Ledeniški jezik se ustavi samo 250 metrov nad gladino morja in samo 12 km od morske obale. Obisk ledenikov je nepozabno doživetje. Med vožnjo po čudoviti pokrajini bomo deželo spoznali tudi preko glasbe, se prepustili ritmu od maorskih zvokov ter vse do današnjih uspešnih glasbenikov. Ker je Nova Zelandija znana tudi po izjemni biotski raznovrstnosti bo naša pot imela poudarek tudi na spoznavanju zanimive flore in favne, endemičnih vrst, pestrih biotopov itd.

18. dan: Franz Josef- jezero Wanaka- Queenstown
Sprehodili se bomo ob jezeru Moeraki in se odpravili na lososovo farmo. V Otagi bo postanek še ob jezeru Wanaka. Gre za ogromno izrazito modro jezero obdano z zasneženimi vrhovi in deviškim gozdom, ki je glavni tekmec drugim novozelandskim smučarskim središčem. Jezero je četrto največje v državi, meri 42 km v dolžini ter 10 km v širino. Posebej zanimivi so vrhovi ob njegovi zahodni strani, saj presegajo 2000 metrov nadmorske višine, medtem ko je vzhodna stran tudi obdana s hribi, a bistveno nižjimi. Odpravili se bomo na krajši sprehod do 28-metrskega slapa in si pogledali dolino, kjer so raziskovalci leta 1859 odkrili maorsko vasico uničeno v medplemenskih bojih. Obiskali bomo tudi ekscentrični center, kjer se nahaja za 53 stopinj nagnjen stolp. Ob nadaljevanju poti si bomo ogledali še staro rudarsko mesto Arrowtown ter pozno popoldan prispeli v Queenstown.

19. dan: Milford Sound
Dopoldan kratek sprehod po Queenstownu, ki slovi kot celoletno zimsko športno središče in ena glavnih novozelanskih zimskih atrakcij. Ima več kot 100 barov in restavracij, kar mestu daje posebno vzdušje. Sledila bo vožnja do najlepšega fjorda v državi ali po mnenju mnogih tudi na svetu. Imenujejo ga osmo čudo sveta, je najpomembnejša turistična točka v Novi Zelandiji in ena najbolj obiskanih naravnih dediščin na svetu. Z ladjo se bomo zapeljali po fjordu Milford Sound, kjer so ledeniki več tisoč let preoblikovali granitno podlago, ki jo je kasneje zalila morska voda in s tem ustvarila eno najlepših naravnih lepot, ki ima bogato floro in favno. Izvedeli bomo marsikaj o nastanku ledenikov in ledeniškem preoblikovanju. Ledenik se zajeda iz Tasmanskega morja v notranjost kar 15 km, pri čemer se njegove stene dvigujejo več kot 1200 metrov visoko.

20. dan: Milford Sound- Te Anau
Odpeljali se bomo do najjužnejše točke na naši poti in obiskali Te Anau. Istoimensko jezero je največje jezero na južnem otoku ter drugo največje v državi in meri kar 417 metrov v globino. Obiskali bomo informacijski center in si ogledali najbolj tipične ptice regije. Sledil bo obisk znamenite jame, ki so jo poznali že Maori, a so jo ponovno odkrili šele leta 1948 in je dostopna le s čolnom. V njeni neposredni okolici biva ogrožena vrsta ptic »takahe«, območje pa je skupaj s skrajnim jugom Nove Zelandije znano po paleti raznovrstnih ptičev, zato bomo določene izmed njih tudi podrobneje predstavili ter z malo sreče našli tudi v naravi.

21. dan: Te Anau- Dunedin

Odpeljali se bomo v mesto Dunedin. Ime mesta je v resnici staro škotsko ime za Edinburgh, ki pa mu pristoji, saj so ga ustanovili škotski priseljenci v 19. stoletju. Mestna arhitektura še danes izžareva začetno obdobje z zgradbami kot je mestna hiša, univerza, železniška postaja itd. Mesto Dunedin, kjer se meša stara novozelandska kmečka kultura z univerzitetnim življenjem, si bomo dodobra ogledali. Glavna atrakcija dneva pa bo obisk polotoka Otago s čudovitimi plažami in izjemnim divjim živalskim svetom kot so kolonije albatrosov, rumenookih pingvinov, tjulnjev itd.

22. dan: Dunedin- Cristchurch
Naslednji dan vožnja iz Dunedina do znamenitega Christchurcha, kjer bomo obiskali znameniti Mednarodni antarktični center ter si ogledali center mesta.

23. dan: Christchurch- Auckland
Pred odhodom na letališče prosto za samostojne oglede, transfer na letališče ter notranji let za Auckland. S prihodom v Auckland, transfer do nastanitve nato prosto, še zadnja možnost za nakupovanje, samostojne oglede, fotografiranje itd. Nočitev v Aucklandu.

24.- 25. dan: Auckland- Evropa

Po opravljenih letaliških formalnostih let proti enemu izmed evropskih letališč ter vrnitev domov.


Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.