Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
MONGOLIJADežela nomadovavanturistično potovanje, prednost majhne skupine
ULAN BATOR- NP TERELJ- NP KHUSTAI- BELO JEZERO- TSETSERLEG- KARAKORUM- KHONGNO KHAN- SLAP ORKHON- ONGIIN KHIID- BAYANZAG- KHONGORYN ELS- YOLYN AM- ULAN BATOR
Odhod:
19 dni

Vodi:
    


1. dan: Ljubljana- Moskva- Ulan Bator
Zbor potnikov in polet z enega izmed evropskih letališč preko Moskve v mongolsko prestolnico Ulan Bator, kamor bomo prispeli naslednji dan v jutranjih urah. Potovanje po Mongoliji je namenjeno predvsem za ljubitelje narave. Daleč od velikih mest in hrupa, nas bo na naši poti spremljala prelepa pokrajina s številnimi kopastimi hribi, pašniki, kjer se pase na tisoče ovac in koz, ki poleg ostale živinoreje prestavljajo steber mongolskega gospodarstva. Srečevali bomo prijazne domačine ob njihovih nadvsem prikladno zgrajenih tradicionalnih šotorih, poskusili bomo mongolsko tradicionalno pijačo narejeno iz kobiljega mleka ter nekatere njihove mlečne izdelke kot je posušen (dehidriran) jogurt. Podeželjsko življenje še marsikje spominja na nekdanje nomadsko življenje Mongolov izpred več stoletij. Mirno okolje in kontrast med prestolnico in umirjenim podeželjskim utripom bosta idelana za seznanitev z pestro mongolsko zgodovino in njeno lažje razumevanje.

2. dan: Ulan Bator- NP Terelj
Ob prihodu v Ulan Bator si bomo vzeli čas za krajši počitek. Sledil bo orientacijski ogled centra mesta vse do znamenitega trga Sukhbaatar, imenovanega po mongolskem heroju in revolucionarju, ki je proglasil neodvisnost Mongolije izpod kitajske nadoblasti. Trg krasi kip Sukbataarja na konju, severni del pa zavzema njegov mavzolej ter tudi mongolski parlament. Odpravili se bomo tudi v okolico prestolnice, se povzpeli na najlepšo razgledno točko nad mestom, si ogledali spomenik posvečen neznanim vojakov iz številnih vojn ter pot nadaljevali do nacionalnega parka Terelj, ki slovi po čudoviti hriboviti pokrajini, po nenavadnih skalnih formacijah, številnih divjih rožah in še čem. Ogledali si bomo kipe dinozavrov v njihovi naravni velikosti ter obiskali najdražji tradicionalni mongolski šotor imenovan »ger«, izdelan po vzoru gerov iz obdobja velikega mongolskega Džingiskana ter manjši muzej o omenjenem kanu, njegovi družini ter obdobju v katerem je živel.

3. dan: NP Khustai- Bulgan
Pot nas bo vodila v gozdne in stepske predele nacionalnega parka Khustai, kjer živijo številne divje živali od azijskega rdečega jelena, stepskih gazel, navadnega jelena do divje mačke, volkov itd. Za opazovanje večine teh živali je potrebno imeti veliko sreče ali veliko časa, vseeno pa obisk ne bo zaman, saj bomo z malo sreče lahko videli še edine obstoječe prave divje konje na svetu, ki jih imenujejo »taki« in veljajo za prednike današnjih konjskih pasem. Mongolski divji konj je v naravi izumrl in zahvaljujoč nekaterim živalskim vrtovom, so ga lahko ponovno uspešno naselili v Mongoliji, kjer imajo danes približno 170 takijev. Preko province Bulgan, ki je znana po izjemnih zalogah bakra, se bomo podali do znamenitega Belega jezera. Zapustili bomo asfaltirane ceste, ki jih v Mongoliji premorejo le dobrih 400 kilometrov ter se bo brezpotjih podali avanturi naproti. Zvečer se bomo seznanili z vlogo šamanizma v mongolski družbi nekoč in danes, z njegovim vplivom na budizem, s še ohranjenimi šamanskimi običaji itd.

4. dan: Bulgan- Belo jezero
Monoglija je država brez izhoda na morje, kjer najnižja nadmorska višina ne pade pod 600 metrov. Obdajala nas bo prekrasna razgibana pokrajina, ki se bo postopoma vedno bolj spreminjala. Spoznali bomo na lastni koži, da je država res ogromna, slabo poseljena, nedotaknjena, presenetljiva ter da zaradi svoje celinske lege premore od gorskih območji do stepe ter puščave. Na poti bomo lahko videli črede jakov, ki sodijo med najbolj žilavo govedo na svetu, saj preživijo na najbolj borih tleh visokih planot. Dolga dlaka jih varuje pred krutimi mongolskimi zimami. Po brezpotjih in ob prečkanju potokov ter manjših rek nas bo pot pripeljala do prekrasnega Belega jezera. Zvečer se bomo naučili nekaj osnovnih mongolskih besed za boljšo komunikacijo z domačini, seznanili pa se bomo tudi s pravo mongolsko pisavo, ki je bila v uporabi več stoletij.

5. dan: Belo jezero
Dan bomo preživeli ob Belem jezeru, saj ga mnogi štejejo za najlepše mongolsko jezero. Dopoldan se bomo povzpeli na vrh nekdanjega vulkana, si ogledali krater ter se seznanili z vulkanskim delovanjem v Mongoliji, njegovimi vplivi na okolje ter posledicami, ki so vidne še danes. Na poti do vrha vulkana domačini prodajajo lokalne sadeže in specialitete. Nekatere izmed njih bomo tudi poskusili in tako spoznali tudi del mongolske kulinarike, ki je precej skromna, saj bazira predvsem na mesnih in mlečnih izdelkih. Povzpeli se bomo tudi na enega izmed vrhov ob Belem jezeru in bili tako deležni presenetljivega razgleda na jezero in njegovo okolico. Vzpon je malce naporen, saj ni urejenih shojenih poti, a je vreden vsakega atoma energije, saj se nam ob lepem vremenu odpre nepozaben razgled na modrino Belega jezera.

6.- 7. dan: Belo jezero- Karakorum
Ker bo za nami polovica naporne krožne ture po Mongoliji, se bomo od Belega jezera odpravili v eno izmed idiličnih gorskih dolin. Vzeli si bomo prosto popoldne ter se odpravili le na krajši nezahteven sprehod do izvirov termalne vode ali po dolini, kjer se pasejo črede fascinantnih jakov, kjer je prijetna klima ter čudovita pokrajina s hribi v ozadju. Naslednji dan bomo obiskali kulturni in hkrati zgodovinski biser Mongolije- mesto Karakorum. Nekoč pomembno središče na obljudenih prometnih poteh ter krajši čas tudi glavno mesto Džingiskana je do danes povsem izgubilo svoj nekdanji izgled in pomen, a premore najlepši in največji budistični templj v Mongoliji. Ogled večerne predstave, ki prikazuje odlomke iz mongolske zgodovine. Seznanili se boste z tradicionalnimi mongolskimi igrami, izgradnjo tradicionalnega mongolskega gera, v katerih še danes živi večina prebivalstva ter prisluhnili svetovno znanemu petju iz grla. Manjkala ne bo niti predstavitev športov kot je lokostrelstvo, konjske dirke in rokoborba, ki skupaj z mongolsko svetovno znano akrobatiko spodbujajo nacionalni ponos. Mongolski akrobati so eni najboljših na svetu in njihove predstave preprosto jemljejo sapo.

8. dan: Karakorum- Khogno Khan
Dopoldan bomo namenili ogledu znamenitega templja Erdene Zuu, katerega ime v prevodu pomeni »Sto zakladov«. Gre za prvi budistični tempelj na mongolskih tleh, ki je nekoč imel znotraj obzidja več kot 60 manjših budističnih stavb. Danes je od tega ostalo bore malo, a še vedno veliko več kot v večini mongolskih templjev. Tako bomo lahko videli kipce preteklega Bude, sedanjega in tudi prihodnjega, ki jim bo prinesel blagostanje. Zanimiv je tudi kipec zelene Tare ter podobe nekaterih izmed skoraj 500 bogov, ki jih najdemo v mongolski verziji budizma. Seznanili se bomo z budistično ideologijo, njenim pomenom v vsakdanjem življenju ter se odpravili v še deluječe dele templje, kjer bomo lahko spremljali mlade menihe pri vsakodnevnem branju mantr. Popoldan bomo prispeli do nenavadnih peščenih sipin v bližini skalnega gorovja Khogno Khan. Povzpeli se bomo do nenavadnih skalnih formacij in razgleda na gore Khogno Khan.

9. dan: Khogno Khan- Khujirt
Zjutraj se bomo odpravili do vznožja gora Khogno Khan, kjer se nahaja manjši budističen tempelj, ki je bil postavljen že v 17. stoletju, a kasneje uničen in ponovno odprt leta 1992. V eno urnem sprehodu si je možno ogledati vsa pripadajoča poslopja. Gre za tempelj, ki ga je obiskal tudi dalajlama, na kar so še posebej ponosni. Odpravili se bomo tudi k menihom, ki hranijo originalni črni vojaški prapor, ki je pripadal Džingiskanu. Popoldne bomo prispeli v majhno mestece Khujirt, ki nam bo izhodišče za celodnevni izlet naslednjega dne.

10. dan: slap Orkhon
Čudovit slap je nastal kot posledica vulkanskega delovanja in aktivne potresne dejavnosti pred skoraj 20.000 leti, njegova mogočnost pa je odvisna od zadnjega večjega dežja. V vsakem primeru je zelo lep in vreden ogleda. Območje je skoraj nenaseljeno z izjemo nekaterih gerov. Ob slapu se bomo spočili ter nabrali moči za nadaljevanje poti. Izvedeli boste marsikaj o mongolskih nacionalnih parkih, flori in favni, težkih podnebnih razmerah in naravnih danostih dežele.

11. dan: slap Orkhon- Ongiin Khiid
Čaka nas celodnevna vožnja na jug države, kjer bomo spet prešli v drugačno pokrajino in se vse bolj približevali puščavskim predelom Mongolije. Na poti do znamenite puščave Gobi, se bomo ustavili še v hribovskem središču Ongiin Khiid, ki je lep primer dogajanja pod rusko nadvlado. V okolici je kar nekaj ruševin ruskega nasilja nad budističnimi templji, ki pričajo o ruski čistki v začetku 20. stoletja, ko je bilo po celi državi pobitih več kot 30.000 budističnih menihov ter do temeljev porušenih večina templjev. Obiskali bomo manjši muzej z razstavo eksponatov, ki so jih uspeli rešiti pred ruskim uničenjem. Pozanimali se bomo o nomadskem življenju domačinov, selitvah v različnih letnih časih, življenju več generacij skupaj, organiziranosti gospodinjstva, vzgoji otrok ter izpolnjevanju šolske obveznosti, ki nomadom zaradi oddaljenosti šol povzroča težave.

12. dan: Ongiin Khiid- Bayanzag
Končno bomo prispeli do znamenite puščave Gobi, ki je nastala zaradi izrazite celinske lege Mongolije, daleč stran od obale. Puščava Gobi zavzema kar tretjino celotne države, a domačini govorijo o več kot 300-tih Gobijih, saj naj bi se posamezni deli puščave tako razlikovali drug od drugega. Le 3% puščave je peščene in kljub ekstremnim razmeram je center vzrediteljev kamel ter ima bogato floro in favno. Najprej bomo obiskali tako imenovane »goreče klife«, kjer so ameriški raziskovalci odkrili dinozavrovo gnezdo, kar je sploh prva tovrstna najdba na svetu. Kasneje se je izkazalo, da je Mongolija prava zakladnica dinozavrske preteklosti. Izredno pomembna odkritja so se vrstila in še vedno menijo, da je ogromno neodkritega. To bo idealen kraj, da kar največ izveste o mongolskih dinozavrih in pomenu odkritij v puščavi Gobi.

13. dan: Bayanzag- Khongoryn Els
V Gobiju se bomo srečali tako s pravo puščavo kot tudi s stepskimi območji ter z malo sreče lahko videli tudi trope stepskih gazel ali pa plazilce, jastrebe itd. Vsekakor pa ne bodo manjkale črede dvogrbih kamel, ki so jo ljudje že od nekdaj uporabljali za tovorno žival, vzrejali pa tudi zaradi volne, mleka in izredno dobrega mesa, danes pa nedvomno tudi zaradi turizma. S prihodom v Khongoryn Els se bomo odpravili na nepozabno jahanje dvogrbih kamel vse do fantastičnih peščenih sipin, katerim bomo namenili prihodnji dan.

14. dan: Khongoryn Els
Peš ali proti doplačilu ponovno s kamelami se bomo odpravili do največjih in najbolj spektakularnih peščin v Mongoliji in daleč naokoli. Povzpeli se bomo na vrh sipin, da bomo imeli fantastičen razgled tudi na manjše sipine, ki se skrivajo v zaledju ter na preostali del puščave. Sipine dosegajo tudi do 800 metrov višine ter se raztezajo več kot 10 kilometrov daleč. Prehoditi jih v celoti ne bo mogoče, a časa bo dovolj, da dodobra spoznamo eno največjih naravnih lepot Mongolije in se seznanimo z njenim nastankom ter z življenjem v puščavi ter ob njej.

15. dan: Khongoryn Els- Yolyn Am
Izjemna puščava Gobi nas bo tudi tokrat presenetila s svojo pestrostjo in izjemno raznolikostjo. Oddaljili se bomo od peščenega dela puščave ter se povprek čez skalno puščavo, kjer ni cest le avtomobilske sledi, podali do doline Yolyn Ama ali »jastrebovega kljuna«, ki slovi po več metrov debelem ledeniku. V poletnih mesecih se ledenik lahko stopi oziroma ga je možno videti le v majhnem obsegu v najbolj senčnih predelih doline. Izjemen pa je tudi sprehod čez dolino, ki je v zimskim mesecih prekrita z ledenikom, kjer bomo na poti srečali nešteto radovednih žvižgačev iz rodu zajcev in kuncev, katerih glasovi se slišijo tudi 100 metrov daleč. Obiskali bomo tudi lokalni muzej, ki predstavlja pomen puščave Gobi ter njeno floro in favno ter upali, da se nam na nebu pokaže tudi jastreb značilen za dolino Yolyn Am.

16. dan: Yolyn Am- Ulan Bator
Čaka nas notranji polet nazaj v prestolnico Ulan Bator. Od urnika poleta je odvisno ali bomo imeli več prostega časa v puščavi Gobi ali v Ulan Batorju.

17. dan: Ulan Bator
Predviden je celodnevni ogled mongolske prestolnice. Odpravili se bomo v nacionalni muzej, kjer imajo med drugim bogato razstavo mongolskih noš, pokrival ter nakita večine etničnih skupin, ki živijo v Mongoliji, razstavo vojaške opreme, ki nehote pričara obdobje mongolskih kanov in velikih mongolskih osvajanj, ko so uspeli ustvariti največjo državo, kar jih pozna svetovna zgodovina. Zanimivi so tudi eksponati kot so glasbeni inštrumenti, tradicionalno kmečko orodje in gospodinjski pripomočki itd. Nadvsem zanimiv bo tudi obisk zimske palače Bogd Khaan ter največjega templja v prestolnici, kjer stoji tudi 25-metrski kipec Migjid Janraising, dokončan pred nekaj letih, a izjemen tako po svoji teži, porabljenem bakru prekritem z zlatom, brokatu, ki ga nosi kot tudi po dragih kamnih in še marsičem. Zvečer ogled glasbene predstave, saj ima Mongolija izjemno bogato tradicijo, ki je nastala pod močnimi vplivi Tibeta, Rusije in Kitajske. Slišali bomo pevce z neverjetno dolgim neprekinjenim petjem, ki ga domačini imenujejo »dolge pesmi« kot tudi petje iz grla, videli pa bomo tudi znameniti »tsam ples«.

18. dan: Ulan Bator
Dan bo namenjen za samostojne oglede, raziskovanje prestolnice in njene okolice, nakupovanje ali počitek.

19. dan: Moskva- Ljubljana
Srečen prihod domov.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.