Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
KUBABiser KaribovPOTOVANJE S KUBANSKIM PLESNIM UČITELJEM
HAVANA-PINAR DEL RIO- VIÑALES- PO STOPINJAH HEMIGWAYA- SOROA- PO STOPINJAH CHEJA- SANTA CLARA- CAMAGÜEY-SANCTI SPIRITUS- TRINIDAD- PLAŽA ANCON- CIENFUEGOS-PRAŠIČJI ZALIV
Odhod:
13 dni

Vodi:
    Minka Raquin


1. dan: Slovenija- Havana
Polet iz enega izmed evropskih letališč preko Madrida ali Pariza v kubansko prestolnico Havano, kamor bomo prispeli popoldne ali pozno zvečer. Transfer v hotel in nastanitev.

2. dan: Havana
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled Havane, ki je znana po številnih različnih prevoznih sredstvih. Prvi postanek na trgu Bratstva, kjer si bomo pogledali vodnjak Indije s kubanskim državnim grbom. Sprehodili se bomo do najstarejše tovarne cigar na Kubi, ki jo je ustanovila družina Partagas, najstarejšega delujočega gledališča na severni polobli ter stavbe Kongresa, pri čigar gradnji so imeli za vzgled Kapitelj v Washingtonu ter cerkev sv. Petra v Rimu. Gre za impresivno arhitekturno delo, kubanski ponos. Sprehod do starega dela mesta, prosto za kosilo. Po kosilu bomo drugi del ogleda mesta nadaljevali s kočijami, pogledali si bomo glavni trg s palačo Segundo Cabo ter Palačo de los Capitanes Generales, se zapeljali do Frančiškanskega trga s Pomorskim terminalom, še postanek pri znameniti ladji Granma, s katero je Fidel s svojimi privrženci začel kubansko revolucijo ter pred Muzejem Revolucije in Muzejem Glasbe. Vožnjo bomo končali pri trdnjavi Real Fuerza, se sprehodili do stolnice, najstarejše lekarne v mestu ter do hotela in bara, kjer je bil redni gost ameriški pisatelj Ernest Hemingway. Pozno popoldne povratek v hotel. Nočitev v Havani.

3. dan: Pinar del Rio- Viñales
Po zajtrku si bomo pogledali Nekropolo Krištofa Kolumba, ki so jo proglasili za nacionalni spomenik, saj gre za park z največjo zbirko marmornatih kipov vrhunske kvalitete. Poiskali bomo spomenik posvečen kubanskim študentom, ki so jih Španci brez pravega razloga likvidirali, da bi pokorili prebivalstvo. Izjemno lep in tudi najvišji je spomenik, postavljen v spomin na številne mlade gasilce, ki so dali svoje življenje v enem izmed podtaknjenih mestnih požarov. Najlepša je zagotovo zgodba o zaščitnici mater in novorojenčkov, katere grobnica in spomenik ima 365 dni na leto sveže cvetje. Iz Havane nas bo pot vodila na zahod države, ki je bil dolgo časa slabo poseljen in manj znan, danes pa je gonilna sila tobačne industrije. Postanek in ogled polja tobaka ter ogromne kmečke sušilnice. Seznanili se bomo z izvorom tobaka, pridelavo, sušenjem ter predelavo. Provinca Pinar del Rio je znana kot najbolj kvalitetna regija za gojenje tobaka, ne samo na Kubi, pač pa tudi na svetu. Tobak za najbolj znane kubanske cigare izhaja od tu, zato si bomo ogledali tovarno cigar, kjer spretne roke Kubank in Kubancev hitijo zvijati tobačne liste v cigare, da bi presegli dnevno normo ter prišli do boljšega zaslužka. Obiskali bomo manjšo klet in polnilnico lokalne pijače z imenom Guayabita, ki jo bo v bližnji trgovini možno tudi degustirati. Kosilo si bomo privoščili v bolj afriškem ambientu, saj bomo kosili v neposredni bližini kraških votlin, kamor so se pobegli afriški sužnji skrivali pred svojimi gospodarji ter trepetali za svoje življenje. Sledi ogled rekonstrukcije njihovega bivališča ter sprehod čez votlino na drugo stran, kjer si bomo privoščili pokušino posebnega koktajla, vezanega na afriško tradicijo. Popoldan sledi še ogled indijanske kraške jame, kjer se bomo prvih sto metrov sprehodili po jami, nato pa zapeljali s čolnom in z veliko domišljije boste med kraškimi oblikami videli krokodila, morskega konjička, kačo prav tako pa tudi vse tri ladje, s katerimi je potoval Krištof Kolumb na svoji poti do odkritja Amerike. Pred koncem ogledov še postanek pri poslikavi na naravno steno, na temo ''Prazgodovinska freska'', ki prikazuje evolucijo sveta. Nočitev v Viñalesu.

4. dan: Viñales- Soroa- po poteh Hemingwaya- Havana
Viñales je znan kot najlepša kraška pokrajina na Kubi in z obiskom razgledne točke, kjer se nam odpre pogled na celotno dolino, ne bo dvoma, zakaj je tudi dolina Viñales leta 1999 prišla pod zaščito UNESCA. Ravno dno doline z okoliškimi kraški mogotci jemlje sapo in je raj za fotografiranje. Na poti nazaj v prestolnico se bomo ustavili v tako imenovani ''mavrici Kube'' Soroi. Gre za hribovski predel gorske verige Guaniguanaico, kjer se bomo spustili do manjšega slapa Soroa ter si ogledali vrt orhidej, delo španskega odvetnika Camacha, kjer se poleg več vrst orhidej lahko vidi tudi slonjo nogo, več vrst praproti, bromelije, različne tropske palme ter fikuse. V okolici Havane se bomo odpravili po poteh Nobelovega nagrajenca Ernesta Hemingwaya. Prosto za kosilo v pisateljevi priljubljeni restavraciji, kamor je pogosto zahajal na svoj najbolj priljubljen koktajl in na pogovor z dolgoletnim prijateljem, ki je postal lik njegovega nagrajenega literarnega dela ''Starec in Morje''. Po kosilu bomo s pomočjo slik obujali spomine na njegovo izjemno delo. Sprehodili se bomo do njegovega spomenika, ki so ga postavili vaščani, hvaležni za njegovo prijaznost in dobrosrčnost ob vsakem obisku. Zvečer, proti doplačilu, ogled svetovno znane predstave Tropicana z več desetletno tradicijo, ki temelji na afriških ritmih, latinsko-ameriških plesih, ruskem baletu, akrobatiki, izredno bogatih kostumih in izjemnih plesalcih. Tropicana je v preteklosti zabavala ameriško mafijo, najvišji vladni vrh ter marsikatero drugo znano osebnost, ko so se predajali igram na srečo. Nočitev v Havani.

5. dan: Havana- Santa Clara- Camagüey
Po zajtrku se bomo odpravili na vzhodni del otoka. Naš pri postanek bo v Santa Clari, ki je zaznamovala zmago v kubanski revoluciji z odločilno bitko, kjer so prestregli vlak poln vojaške opreme, streliva in vojakov, ki naj bi nudili pomoč vladnim enotam na vzhodu, a do tja nikoli niso prišli. Bitko je vodil slavni in izredno predani argentinski revolucionar Ernesto Che Guevara. Ravno v Santa Clari se na Trgu Revolucije nahajajo njegov spomenik, mavzolej in muzej, ki so bili postavljeni ob novici, da ga je CIA prestregla v bolivijskih hribih in ubila. Ernesto Che Guevara je bil velik ljubljenec kubanskega naroda in še danes ga ljudje ne znajo prehvaliti. V muzeju si bomo s pomočjo slik iz celotnega njegovega življenja pogledali najbolj odločilne momente, ki so ga izoblikovali v tako izjemno osebnost. Prosto za kosilo, nato vožnja proti osrednjem delu otoka. Na poti bomo videli številne plantaže sladkornega trsta in se na eni izmed njih tudi ustavili, da si pogledamo kako sladkorni trst sploh raste in iz česa pridobivajo sladkor ter tako znani kubanski rum. Med vožnjo bomo predstavili izvor kubanskih koktajlov, različne kubanske ritme ter najbolj znane kubanske glasbenike kot so Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Eliades Ochoa in Ruben Gonzales. Med glasbeno elito pa zagotovo sodi tudi mnogim poznana Buena Vista Social Club. Pozno popoldne prihod v provincialno središče Camagüey. Nočitev v Camagüeyu.

6. dan: Camagüey
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled tretjega največjega kubanskega mesta Camagüeya v največji kubanski provinci, ki je znana predvsem po živinoreji, številnih poljih sladkornega trsta, riževih poljih ter počitniškem turizmu na otokih. Camagüey je prijetno mesto s povsem drugačnim videzom kot večina kubanskih mest, saj nima tipične zasnove z glavnim trgom in mrežo vzporednih ulic, pač pa so ulice ozke in močno zavite, saj so se na tak način v preteklosti zaščitili pred karibskimi pirati. Za mesto so značilne tudi ogromne keramične posode, ki so jih uporabljali kot zbiralnike vode, kar jih je reševalo v tej sušni pokrajini v sušnem obdobju. Večino keramičnih posod ''tijonas'' lahko najdemo na izjemno lepo urejenih notranjih dvoriščih in vrtovih. Začutili bomo vse to, prav tako pa tudi utrip samega mesta, ter si tako pogledali cerkev Gospe Solidarnosti, kjer je bil krščen in poročen lokalni heroj Agramonte, Delavski trg s cerkvijo Gospe Usmiljene ter lokalno kubansko trgovino. Peljali se bomo do Mestnega gledališča, v katerem dela tudi najbolj znana kubanska baletna skupina, ki se lahko kosa s samim svetovnim vrhom. Pot nas bo vodila tudi do Trga San Juana, ki ga marsikdo šteje za najbolj slikoviti trg v Camagüeyu ter osrednjega trga s stolnico, spomenikom Ignacia Agramonteja in galerijo priznane kubanske slikarke. Prosto za kosilo. Po kosilu se bomo odpravili v muzej, kjer je predstavljeno življenje lokalnega heroja in velika borca v vojni za neodvisnost Kube. Muzej hrani Agramontejev revolver in se nahaja v njegovi rojstni hiši. Popoldne prosto za samostojno raziskovanje peš cone in zavitih živahnih mestnih ulic. Zvečer se bomo odpravili v tako imenovano Casa de la Trova ali Glasbeno hišo, ki se nahaja v vsakem kubanskem mestu in kjer se čez dan odvijajo plesni tečaji, zvečer pa koncerti tradicionalne kubanske glasbe. Nočitev v Camagüeyu.

7. dan: Camagüey- Sancti Spiritus
Po zajtrku se bomo odpravili v najstarejše mesto v notranjosti kubanskega otoka, ki je bilo ustanovljeno 1514 s strani popotnika in raziskovalca Diega Velazqueza. Tudi temu mestu niso prizanesli pirati in so ga leta 1665 dodobra porušili, da si mesto vrsto desetletij ni opomoglo. Ogled mesta bomo začeli pri mostu Yayabo, ki je ime dobil po istoimenski reki in so ga v začetku 19. stoletja zgradili Španci. Ime reke so uporabili tudi pri poimenovanju najbolj znanega kubanskega oblačila ''guayabera'', ki so ga iznašli ravno v tej regiji ter tudi pri poimenovanju zelo priljubljenega sadeža ''guayaba'', ki ga bomo imeli priložnost tudi poizkusiti. Sprehodili se bomo do gledališča iz konca 19. stoletja ter doživeli utrip mesta s sprehodom po mestnih ulicah, kjer se še danes vidi zelo malo tujih obiskovalcev. Kosilo v centru mesta. Ogledali si bomo trg Honorato z Glasbeno hišo in cerkvijo Sv. Duha, nadaljevali do trga Serafina Sancheza s Kulturno hišo in Prirodoslovnim muzejem ter sprehod zaključili na Trgu revolucionarja Maceo. Nočitev v Sancti Spiritus.

8. dan: Sancti Spiritus- Trinidad
Po zajtrku bomo zapustili provincialno središče Sancti Spiritus ter se podali v nekdanjo dolino polj in tovarn sladkornega trsta Valle de los Ingenios. Po velikem suženjskem uporu konec 18. stoletja, so se številni plantažniki preselili na Kubo, kjer so začeli ustanavljati nove plantaže, graditi nove tovarne in s tem dvigovati gospodarsko moč tega območja. Večina plantaž in posesti je bilo uničenih v drugi vojni za kubansko neodvisnost. Obiskali bomo nekdanjo posest sladkornega trsta Managa Iznaga, kjer je ohranjena rezidenčna hiša velikega posestnika, ki jo danes uporabljajo za restavracijo in trgovine s spominki. Povzpeli se bomo na dobrih 40 metrov visok stolp, zgrajen za nadzorovanje suženjskega dela na poljih, od koder je lep razgled na dolino na vse strani. Popoldne bo sledil še ogled Trinidada, ki ga mnogi štejejo za najlepše ohranjeno kolonialno mesto. Na glavnem trgu bomo priča številnim palačam veleposestnikov ter bogatih družin, ki danes služijo v glavnem za muzejske prostore. Pogledali si bomo glavni trg s cerkvijo in Jezusovim kipom, ki je po čudni poti namesto v mehiškem Veracruzu obstal v Trinidadu. Obiskali bomo Muzej zgodovine v palači Cantero, katere lastnik naj bi prišel do svojega bogastva na zelo sumljiv način. V muzeju je razstavljeno pohištvo njegove družine, povzpeli pa se bomo tudi na razgledni stolp, od koder je lep razgled na celotno mesto Trinidad, še posebej pa na glavni trg s kraljevimi palmami, simbolom Kube. Zvečer se bom odpravili do Glasbene hiše, kjer vsak večer plešejo ob kubanskih ritmih. Kubanski plesni pari so prava paša za oči, bolj pogumni pa se boste lahko tudi sami preizkusili v ritmih salse. Nočitev v Trinidadu.

9. in 10. dan: Trinidad (plaža Ancon)
Dvodnevne počitnice na plaži Ancon približno 10 km od mesteca Trinidad. Prosto za kopanje, sončenje, počitek ali raziskovanje obale na lastno pest. Nočitev na polotoku Ancon.

11. dan: Trinidad- Cienfuegos- Cienaga de Zapata- Havana
Po zajtrku se bomo s plaže Ancon odpeljali v najbolj urejeno in najbolj čisto kubansko mesto Cienfuegos, kjer si bomo ogledali najlepšo stavbo na Kubi. Prečudovita palača v mavrskem stilu je bila zgrajena za ženo španskega bogataša iz Galicije. Nekdanji predsednik in diktator Batista jo je hotel preurediti v igralnico, danes pa je tam dobra restavracija in še boljši razgled s terase, kjer si bomo privoščili koktajl za dobrodošlico, preden se odpravimo v sam center mesta. Postanek na Glavnem trgu, kjer se nahaja Vladna palača, ki je nekoč služila kot Mestna hiša, danes pa se v njej zadržuje provincialna oblast. Trg varujeta skulpturi levov, v središču trga pa stoji spomenik posvečen največjemu kubanskemu narodnemu heroju Joseju Martiju, ki je bil po duši pesnik in publicist, a je v pravem trenutku prebudil kubanski narod v boju za neodvisnost od španskega dvora, za kar so mu Kubanci neizmerno hvaležni in še danes se otroci v šoli učijo njegove verze, tujci pa jih najbolj poznajo iz svetovno znane pesmi Guantanamera. Ogledali si bomo gledališče Thomas Teryja, kjer je nastopal tudi slavni Enrico Caruso. Od tam se bomo podali proti Prašičjemu zalivu, se seznanili z ameriško invazijo na Kubo. Obiskali bomo tudi krokodiljo farmo, kjer se poleg zloglasnih krokodilov vidi tudi želve, jutije, srnjad,… S hitrim čolnom se bomo zapeljali po laguni Tesoro do rekonstrukcije indijanske vasice, ki prikazuje življenje prvotnih prebivalcev Kube. Po končanih ogledih si bomo, preden nadaljujemo pot proti prestolnici, vzeli prosto za kosilo. V Havano bomo prispeli pozno popoldne.

12. in 13. dan: Havana- Slovenija
Po zajtrku se bomo postanek naredili pri trdnjavi El Morro, kjer je prekrasen razgled na prestolnico ter za kratek čas obiskali tudi prodajalno s cigarami, kjer dela trikratni svetovni prvak v izdelavi najdaljše cigare. Rekordne cigare so razstavljene na steni trgovine, z malo sreče pa bo tam tudi g. Cueto, vedno prijazen in pripravljen na fotografiranje. Po podmorskem tunelu se bomo vrnili na drugo stran zaliva, kjer se bomo ustavili v izredno dobro zasnovanem Muzeju ruma, pojasnili njegovo izdelavo, si pogledali proizvodnjo, maketo tovarne sladkornega trsta in ogled zaključili z degustacijo najbolj znanega kubanskega ruma Havana Club. Prosto za kosilo v starem delu mesta, za samostojne oglede, nakupe, … Popoldan odhod na letališče, kjer moramo biti vsaj 3 ure pred odhodom letala. Po opravljenih letaliških formalnostih let za Evropo. Drugi dan prihod domov.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.