Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
MAROKODežela mističnih nasprotijodkrivamo polno majhnih skrivnosti
CASABLANCA- MEKNES- VOLUBILIS- FES- ERFOUD- PEŠČENE SIPINE- TODRA- AIT BENHADDOU- QUARZAZAT- MARAKEŠ
Odhod:
9 dni

Vodi:
    


1. in 2. dan: Milano- Casablanca- Rabat
Prvi dan zvečer zbor potnikov in nočna vožnja z avtobusom na Milansko letališče ali drugo evropsko letališče. Sledi polet v Maroko. Prihod v Maroko in informativni ogled Bogartovega mesta, največjega mesta v Maroku. Medtem ko je Marakeš znan kot kulturno mesto Maroka, je Casablanca sinonim za bogastvo in je poslovno najbolj cvetoče mesto v Severni Afriki. Zapeljemo se na informativni ogled, naredimo kratek postanek v modernem centru Bogartovega mesta, po katerem tečejo široke avenije, ki so obdane z visokimi belimi stavbami, se sprehodimo do najlepših trgov in se ustavimo pri največji maroški mošeji Hasana II., ki sprejme več kot 25.000 vernikov. Zgrajena je tik nad morjem, za njeno veličastno podobo pa so potrebovali vrsto let ter se danes šteje za arhitekturni biser. Nekoliko severneje nas čaka še belo kraljevo mesto Rabat, ki je tudi glavno mesto Maroka. Kljub temu je zelo umirjeno in prijetno in ne daje vtisa glavnega mesta. Pogledamo si zunanjost kraljeve palače, mavzoleja Mohameda V., kralja ki si je izboril neodvisnost Maroka. Ogled po prestolnici maroških kraljev bomo zaključili s Hasanovim stolpom. Večerja in nočitev.

3. dan: Meknes- Volubilis- Fes
Po zajtrku bomo spoznali najmlajše kraljevo mesto Meknes, ki velja za Versailles Maroka, ustanovljeno v 17. stoletju, z znamenitimi vrati v medino Bab-el-Mansur in ostalimi zanimivostmi. Gre za starodavno mesto iz 17. stoletja, ki ne pusti nobenega obiskovalca ravnodušnega. Za številne arhitekturne bisere mesta je zaslužen eden najmogočnejših maroških kraljev Moulay Ismail, ki je mesto razglasil za prestolnico in poskrbel za izgradnjo največjih mestnih znamenitosti. Obiskali bomo kraljevi mavzolej, kjer počiva kraljeva družina. Ogled mesta bomo zaključili pri znamenitih vratih v medino Bab el Mansur, ki jim pravijo tudi »vrata Severne Afrike« ter s sprehodom po medini. Postanek pri rimskih izkopaninah mesta Volubilis, ki so ga nekoč obdajale plantaže oljk. To je bilo mesto, iz katerega so Rimljani upravljali Afriko v tretjem stoletju našega štetja. Danes so ohranjene še: bazilika, okoli 30 mozaikov, slavolok zmage, termalna kopališča, glavni ulici, Venerina hiša, Saturnov tempelj, Tanger vhodna vrata ter številne druge podrobnosti, ki pričajo o življenju Rimljanov, o razcvetu mesta ko je dobilo naziv »svobodno mesto« ter tudi o njegovem zatonu, ko se Rimljani izselijo iz regije. Bogastvo mesta naj bi izhajalo v veliki meri od vzgoje oljk in njene predelave v oljčno olje, dobrih trgovskih povezav ter spretnih trgovcev. Ker so se maroški vladarji selili in vedno znova ustvarjali nova kraljeva mesta, je le teh več. Nadaljevanje poti do Fesa. Po poti bomo začeli spoznavati zgodovino Kraljevine Maroko s poudarkom na kolonialnih težnjah evropskih narodov ter tako imenovano sufi glasbi in gibanje suficizem, ki sta značilna za Maroko. Večerja in prenočevanje.

4. dan: Fes
Po zajtrku bomo raziskovali Fes, ki je najstarejše kraljevo mesto v Maroku z začetki v 9. Stoletju. Fes še danes velja za enega od glavnih verskih, kulturnih in intelektualnih središč. V enem zadnjih še živečih srednjeveških mest se za starim mestnim obzidjem skriva nedotaknjena srednjeveška medina Fes-el-Bali, ki je pod zaščito Unesca. Tam še danes poteka življenje kakor pred davnimi stoletji. Popotnik dobi občutek, da se je s časovnim strojem premaknil več stoletij nazaj v srednji vek. Usnje barvajo in obdelujejo ročno na tradicionalen način kar sredi mesta. Blago prevažajo na osličkih, vir pitne vode so skupni vodnjaki, ulice so ozke in skrivnostne, maroški vrvež pa nepopisen, kot tudi sprehod čez labirint srednjeveških ulic, kjer številni trgovci neumorno vabijo kupce na ogled orientalskega blaga. Na ogledu mesta se bomo sprehodili do najstarejše univerze na svetu, zaradi katere je mesto upravičeno dobilo naziv kulturne in verske prestolnice Maroka. Sprehod bomo nadaljevali do židovske četrti, do kraljeve palače, delavnice z znamenito maroško keramiko, mošeje Karaouine, mavzoleja ustanovitelja Fesa kralja Moulay Idrisa II, mimo čudovitih palač, mošej kot tudi medres (verskih šolskih centrov) do trga Nejjarine z vodnjakom itd. Večerja in prenočevanje.

5. dan: Fes- Erfoud- peščene sipine
Po zajtrku panoramska vožnja po pestri pokrajini Srednjega Atlasa do Erfouda. V razgibanem in pestrem gorskem svetu in puščavi še živijo potomci nekdaj mogočnega nomadskega ljudstva Berberov, ki se v glavnem ukvarjajo s poljedelstvom. Postanki v gostoljubnih berberskih vaseh, gozdovih ceder... Kratek postanek na meji med Srednjim in Visokim Atlasom. Tu najdemo številne majhne vasice v okolici mesta, kjer ne manjka tradicionalnih hiš značilnih za južni Maroko. Na mestni tržnici prodajajo čudovite preproge s srednjeveškimi motivi, fosile, minerale, tu je tudi delavnica, kjer nune učijo berberske ženske ročnih spretnosti, vezenja, tkanja in izdelovanja preprog. Pot si bomo krajšali z zgodbami o berberski kulturi in tradiciji, nekdanjem nomadskem življenju, o atlaških levih, statusu žensk, o ksarjih in kasbah, o maroških obrtnikih in njihovih tipičnih izdelkih in še in še. Po prihodu na prelaz na višini 1907 metrov, se bomo spustili v svet zelenih oaz, peščenih sipin in nasadov palm. Namestitev v hotelu. Proti doplačilu izlet s terenskimi vozili na področje peščenih sipin Merzouga. Večerja in nočitev.

6. dan: Erfoud- Todra- Ait Benhaddou- Ouarzazat

Po zajtrku odvijugamo po puščavski pokrajini in skozi številne zelene oaze datljevih palm. Gre za slikovito pokrajino s številnimi kasbami ali utrjenimi vladarjevimi rezidencami, tipičnimi za severnoafriška mesta. Odkrivali bomo prefinjenost in funkcionalnost puščavske arhitekture ter pomen vrtnic, po katerih je regija dobila naziv »dežela vrtnic«. Vožnja do soteske Todra, najbolj dramatičnega prizora v Maroku. 160 m visoke skale, ki obdajajo le 10 m širok prehod. Soteska je obdana z visokimi granitnimi skalami, kjer najdemo najlepše in najvišje klife južnega Maroka, v njej lahko srečamo lokalno prebivalstvo, ki na svojih oslih tovori vse mogoče, skratka raj za navdušene fotografe. Dnevno vožnjo bomo popestrili s predstavitvijo najbolj tipičnih predstavnikov maroške flore in favne kot je zlati šakal, makaki, veliki kormoran, gazele, zlati orel, plutovec, pistacija, akacija itd. Poglobili se bomo v islamsko tradicijo, vrednote in vpliv na vsakdanje življenje ter si pogledali pomen konjev v maroški zgodovini, kulturi ter njihovo vlogo danes. Ob reki Dades nadaljujemo po poti tisočerih kasb. Ustavimo se pri dveh najzanimivejših. Spoznali bomo trdnjavo Taourirt, spomenik dinastije Glaoui, ki je v začetku 20. stoletja obvladovala dostop do Visokega Atlasa. Z izgradnjo trdnjave so začeli v 18. stoletju, v zadnjem desetletju pa skrbijo za njeno prenovo. Nekoč dom številne Glaoui družine, je lepo okrašen z geometrijskimi liki, poln številnih različno velikih sob z nizkimi okni. Ogledali si bomo tudi najlepšo kasbo v Maroku Ait Benhaddou, locirano na vzpetini nad dolino ter zaščiteno kot svetovna dediščina Unesca. Slednja je služila kot filmsko prizorišče mnogim filmom (Lawrence Arabski, Jezus iz Nazareta …). Vožnja do Ouarzazata na robu skrivnostne puščave. Zvečer tradicionalna večerja z glasbo in folklorno predstavo, ter nočitev.

7. dan: Marakeš
Dopoldan panoramska vožnja preko Atlasa proti Marakešu. V razgibanem in pestrem gorskem svetu in puščavi še živijo zasanjani potomci nekdaj mogočnega nomadskega naroda Berberov. Nadaljevanje poti do Marakeša si bomo popestrili s predstavitvijo narodnih noš iz različnih delov Maroka, maroške družinske vrednote, dediščine kolonizacije, o zasebnem življenju Maročanov ter boju med moškim in ženskim svetom. Ogled Marakeša, nekdanjega središča velike berberske države, zgrajenega v 12. stoletju. "Rdeči biser juga", simbol države, je najbolj eksotično, najbolj barvito mesto Maroka in popelje obiskovalca v čase iz pravljice Tisoč in ena noč.

8. dan: Marakeš
Po zajtrku nadaljujemo z ogledom mestnih znamenitosti. Mesto je bilo središče nekdanje velike berberske države, na nešteto ulicah je vrvež trgovanja, barantanja neizbežen. Na celodnevnem ogledu si bomo vzeli čas za sprehod do znamenitega trga Djemaa el Fna z izjemnim vzdušjem, prizoriščem največjega mestnega dogajanja, pravi obraz arabskega življenja, kjer se branjevke in trgovci borijo za vsakdanji kruh, kjer ne manjka pripovedovalcev zgodb, pisarjev, obrtnikov, trgovcev s keramiko, usnjem, srebrnino, preprogami, radovednežev, zdravilcev, krotilcev kač, akrobatov itd. Na pouličnih stojnicah bomo lahko poizkušali lokalne specialitete ali uživali ob okusnem metinem čaju ter se poučili o maroški kuhinji, ki je precej poznana in hvaljena. V mestu si bomo ogledali še znamenite rdeče hiše z ravnimi strehami, judovsko četrt Mellah, kasbo s sijajnimi palačami, arhitekturno mojstrovino minaret Al Koutoubia, čudovite vrtove Agdal in palačo Bahia, mošejo Koutoubia z 67 metrskim minaretom kot tudi grobnice Saadian… Prosto za nakupovanje, samostojno raziskovanje tržnic in uživanje ob barantanju s spretnimi in navihanimi trgovci. Prenočevanje.

9. dan: Marakeš- Milano- Ljubljana
Po zajtrku transfer na letališče. Polet za Milano ali drugo evropsko letališče. Avtobusni transfer v Ljubljano. Povratek domov v večernih urah.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.