Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
OD NORMANDIJE DO LOARENajvečji dragulji kulturne dediščinevsebinsko najbogatejši program v Sloveniji
NANCY- VERDUN- REIMS- PARIS- VERSAILLES- NORMANDIJA- ROUEN- HONFLEUR- CAEN- BAYEUX-ARROMANCHES LES BAINS- MONT ST. MICHEL- ST. MALO- LE MANS- DOLINA LOARE- BLOIS- ORLEANS- DIJON
Odhod:
12 dni

Vodi:
    Minka Raquin


1. dan: Ljubljana- Nancy
Zbor potnikov v Tivoliju v Ljubljani od koder se bomo z avtobusom odpeljali preko Avstrije na Bavarsko. Vožnjo čez Nemčijo si bomo skrajšali z zgodbami o francoskem vsakdanjiku, splošno predstavitvijo Francije, z zgodbo svetovno znane vohunke Mata Hari, ki je močno zaznamovala politično dogajanje v Franciji ter s predstavitvijo francoske glasbe. Poslušali bomo tako francoske šansone kot tudi klasično in moderno francosko glasbo. Tu bo tudi predstavitev znamenite francoske kulinarike, ki jo poznavalci uvrščajo v sam svetovni vrh. Prva francoska pokrajina na naši poti bo Alzacija z glavnim mestom Strasbourg, ki je bilo svobodno mesto od rimskega imperija do vladavine Ludvika IV. Alzacija je znana tudi po pivu saj imajo marčevsko, božično in belo pivo, slednje narejeno iz pšenice. Tako Alzacija kot sosednja pokrajina Lorena sta od leta 1871 kar štirikrat zamenjali nacionalnost. Danes je Alzacija s svojo prestolnico bistveno bolj nemškega izgleda kot njena zahodna soseda ter hkrati meja med latinsko in germansko kulturo. Nastanitev v središčnem mestu Lorene v priljubljenem Nancyju.

2. dan: Nancy- Verdun- Reims
Obiskali bomo zgodovinski del Nancyja, ki je eden najbolj atraktivnih francoskih mest, znanih po izjemni secesijski arhitekturi. Občudovali bomo stari del mesta večinoma iz 16.-18. stoletja, ko je bil Nancy sedež vojvode Lorenskega. Privoščili si bomo pokušino tipičnih francoskih sladic, ki so značilne predvsem za Nancy in njegovo okolico. V Verdunu si bomo vzeli prosto za kosilo. Verdun je mesto z izjemno zgodovino, nekdanja galska nato rimska trdnjava, mesto podpisa sporazuma o delitvi karolinškega imperija, kasneje izmenično v francoskih in pruskih rokah ter najmočnejša trdnjava vzhodne Francije v 1. svetovni vojni. Tu se je odvijala znamenita in zelo kruta Verdunska bitka. Avtobusni ogled najpomembnejših točk Verdunske bitke kot so spomenik Verdun, območje glavnih bitk in prvih bojnih linij, bunker itd. Vožnja do pokrajine Champagne, kjer so že v starodavnih časih imeli vinograde, še danes pa imajo proizvodnjo svetovno znanih sort. Vinogradi Champagne so pridobili na slavi od 10. stoletja dalje, zlasti na različnih sejmih, ki so že v 13. stoletju presegali meje Francije. Inovacija šampanjca pa je delo meniha Don Perignona, ki je zmešal različne lokalne sorte vina in z njim takoj osvojil evropske dvore, ki so ga sprejeli za najljubšo pijačo.

3. dan: Reims- Pariz
Po zajtrku se bomo podali peš v center Reims-a do znamenite gotske stolnice, ki je eden najlepših primerkov gotike sploh na svetu. Začeli so jo graditi 1211 leta, jo dokončali v nadaljnih 100-ih letih, zaradi izjemne arhitekturne dovršenosti je bila model gradnje cerkva na francoski strani Rena. Najbolj znana pa je kot prizorišče kronanja francoskih kraljev začenši s kraljem Pepinom ter zadnjim kronanjem Charlesa X. leta 1825. Obisk stolnice, kjer bomo poiskali znamenitega Smehljajočega angela ter si ogledali barvna okna, ki sodijo med ena najlepših v Franciji. Ogled palače Palais de Tau, kjer je bil sedež nadškofa ter palača princev, ki so čakali na kraljevo kronanje. Danes je palača preurejena v muzej, kjer hranijo izjemne primerke kipcev, verskih predmetov  in tapiserije iz stolnice. Tu se nahaja dragulj iz 9. stoletja zaščiten z neprebojnimi stekli. Ta dragulj je bil nekoč last Charlesa, frankovskega kralja in svetega rimskega cesarja. Sledi obisk vinske kleti in pokušina šampanjca. Prosto za kosilo. Vožnja do Pariza. V kolikor prispemo dovolj zgodaj, sprehod do vrtov Trocadero, vzpon na Eiffelov stolp ter prečkanje parka Champ de Mars vse do vojaške šole. V kolikor prispemo v Pariz prepozno zaradi zastojev na cesti, bo ogled naslednji dan dopoldan. Zvečer je proti doplačilu možen obisk enega izmed znamenitih pariških kabaretov (obvezna rezervacija ob prijavi).

4. dan: Pariz
Celodnevno potepanje po najbolj romantični evropski prestolnici bomo začeli pri Hotelu Invalidov, ki ga je zgradilo 6000 vojaških invalidov. Gre za impresivno zasnovan spomenik, kjer domuje Vojaški muzej, baročna cerkev ter tudi grobnica slavnega Napoleona, njegovega sina in še nekaterih slavnih francoskih poveljnikov. Sprehodili se bomo čez most Alexandra III. do Velike palače, ki je bila zgrajena leta 1900 za svetovno razstavo in njene veliko lepše sosede Male palače v baročnem stilu. Obiskali bomo tudi umetniško obarvani Montmarte, si vzeli prosto za kosilo ter sprehod do umetniških ateljejev v najbolj tipičnih stranskih ulicah. Sledil bo vzpon na Slavolok zmage s čudovitim razgledom na 12 pariških avenij. Načrt za Slavolok zmage je bil končan 1806, sama izgradnja pa 30 let kasneje zaradi prehitre smrti arhitekta. Sprehod čez vedno živahne Elizejske poljane do trga Concorde, kjer se je nekoč nahajala giljotina za Ludvika XVI. in njegove sotrpine. Danes tu najdemo egipčanski obelisk, novoklasicistične zgradbe in lep pogled čez Seno na Burbonsko palačo. Izvedeli boste skrivnost o povezanosti Burbounske dinastije s Slovenijo. Pozno popoldne sprehod do svetovno znanega muzeja z eno največjih zbirk na svetu- Louvre ter ogled Notrdamske cerkve, ki predstavlja višek francoske arhitekture. Zvečer je proti doplačilu možna vožnja z ladjo po reki Seni (obvezna rezervacija ob prijavi).

5. dan: Pariz- Versailles- Rouen
Obiskali bomo znameniti grad Versailles zgrajen, ko je francoska monarhija bila na višku svojega sijaja in blišča. Poleg gradu si je možno ogledati tudi vrtove, ki skupaj tvorijo izjemen spomenik francoskega klasicizma. Popoldne vožnja do prestolnice Normandije Rouen-a. Normandija je ne samo po imenu pač pa tudi zgodovinsko, arhitekturno in kulturno močno navezana na normansko tradicijo. Že Julij Cezar je videl Normandijo kot odskočno desko za osvojitev Britanije, pomembna pa je bila tudi za Vikinge in njihovo prvo stalno naselitev ter kasneje kamen spotike med francoskim in angleškim dvorom. Danes je znana po številnih trdnjavah, samostanih, najrodovitnejši del Normandije pa tudi po zelo okusnem siru Camembert in kalvadosu. Nastanitev v Rouenu, nato sprehod čez mesto. Čeprav gre za rojstno mesto številnih znanstvenikov, so mu slavo prinesli pisatelj Gustave Flaubert, dramatik Pierre Corneille in slikar Theodore Gericault. Sprehodili se bomo do trga, kjer so sežgali Ivano Orleansko, do mestne ure z mestnim grbom, po ozkih ulicah in številnih peš conah, ki spominjajo na srednjeveške čase ter ogled končali pri gotski stolnici z bogati plastikami na zunanji strani.

6. dan: Rouen- Honfleur- Caen- Bayeux
Po zajtrku vožnja do znamenitega Normandijskega mosta, ki so ga odprli pred dobrimi desetimi leti in je izjemno dovršen primerek moderne arhitekture. Z več kot 2000 metrov dolžine ga pogosto primerjajo s pariškimi Elizejskimi poljanami. Prvi postanek in ogled bo v Honfleur-u, ki je znan po impresionistih in veliki sreči, da se je kot eno redkih mest izognilo uničenju v 2. svetovni vojni, zato je lepo ohranjeno in zanimivo mesto. Ima številne lesene hiše različnih barv in prepletene ozke ulice okoli pristanišča. Za svoje bivanje si ga je izbral tudi svetovno znani pesnik in pisatelj Charles Baudelaire. Prosto za kosilo, nato obisk Caen-a ter zgodba zakaj so gradili samostan za moške in nedaleč stran tudi za ženske. Enega izmed dveh bomo tudi obiskali in sicer Abbey les hommes, kjer je danes nastanjena mestna hiša. Stavba je bila zgrajena v času Viljema Osvajalca ter obnovljena v 18. stoletju. Vse sobe so obložene s stenskim opažem iz svetlega hrasta ter okrašene z slikami iz 17.-19. stoletja. Samostanska cerkev St. Etienne, je dragulj romanske in gotske arhitekture ter ima tudi grob Viljema Osvajalca. Zanimive zgodbice nas bodo popeljale čez življenjsko zgodbo posebneža Viljema Osvajalca, ki si jo bomo kasneje pogledali tudi v »sliki« na znameniti in eni najdaljših tapiserij na svetu v Bayeux. Za konec dneva še pokušina tipičnih regijskih pijač kot je kalvados, jabolčno vino itd.

7. dan: Bayeux- Mont St. Michel- St. Malo
Dan bo namenjen verjetno najbolj ključnemu dogodku 2. svetovne vojne v Evropi, izkrcanju v Normandiji. Sprehodili se bomo po plaži, kjer je potekal en del izkrcanja in kjer se še danes vidi ostanke raftov na morju. S pomočju obiska muzeja in 10-minutnega filma z nazivom »Cena svobode« bomo izvedeli podrobnosti o samem poteku, pomenu izkrcanja in vojaški taktiki tako ene kot druge strani. Obiskali bomo tudi razgledno točko, ki je služila kot ena ključnih točk pri izkrcanju in kjer je danes lep razgled na okolicu ter veliko ameriško pokopališče, ki nas opozarja naj se zgodovina ne ponavlja. Vožnja do znamenitega Mont St. Michel, kjer plima in oseka stalno spreminjata podobo samostana na vrhu hriba. Legenda o nastanku nas bo popeljala skozi notranjost samostana in razkrila njegove skrivnosti in značilnosti. Je najpomembnejša turistična točka Normandije. Spektakularni samostan se dviga na skali v zalivu St. Michel, dobro zavarovan z obzidjem pred morjem in napadalci. Deloval je v namene verske skupnosti vse do revolucije, ko so ga spremenili v zapor. Vseeno je lepo ohranjen iz leta 1874, ko je bil proglašen za nacionalni spomenik. Vožnja do čudovitega bretanskega mesteca in pristanišča St. Malo.

8. dan: St. Malo- Le Mans
Bretanija je najbolj znana po dolgi obali s peščenimi plažami, ribiških vasicah, pristaniških mestih, neštetih svetilnikih, številnih otokih, zanimivih legendah, ohranjeni tradiciji in dobrih kulinaričnih specialitetah. Dopoldne se bomo sprehodili po obzidju St. Malo s čudovitim razgledom na Smaragdno obalo, na morje in pristanišče, ki povezuje Bretanijo z Veliko Britanijo. Predstavitev Bretanije kot regije, njenih značilnosti ter zanimivosti o ljudeh, njihovih običajih in tradiciji bomo popestrili z ogledom mestnega muzeja. Potepanje po ozkih ulicah St. Maloja vse do pristanišča, nato vožnja do Cancale, ki slovi po najboljših morskih jedeh zlasti po izredno okusnih ostrigah. Bretanija pa je tudi rojstni kraj slastnih francoskih palačink (crêpes) in vsak najmanjši kraj v pokrajini ima svojo »crêperie« iz katerih diši po palačinkah iz ajdove moke. Prosto za kosilo ter pokušino ostrig in palačink. Vožnja do najvzhodnejše točke Smaragdne obale, kjer je ob lepem vremenu posebno lep razgled na Mont st. Michel ter na bližnji otok in rezervat za zaščitene vrste ptičev. Preden se odpravimo v Le Mans še ogled enega izmed bretonskih megalitov. Gre za bretonsko posebnost več kot 3000 stoječih kamnov, ki so jih postavljali več tisočletji. Največ ljudi jih pozna iz filmov o Obelisku in Asterixu, ki prihajata iz Bretanije.

9. dan: Le Mans- dolina Loare- Blois
Zjutraj sprehod po mestu. Le Mans je prvič omenil že Ptolomej, bil je glavno mesto plemena Aulerci ter prizorišče bojev v 11. stoletju med anžujskimi grofi in normanskimi vojvodami. Normanski nadzor nad mestom je dovoljeval Viljemu Osvajalcu, da je uspešno zavojeval Anglijo. Na nekdanji keltski naselbini stoji stari del mesta, kjer se bomo sprehodili vse do stolnice sv. Julijana posvečene prvemu škofu Le Mansa. Ogledali si bomo tudi avtomobilski muzej saj Le Mans slovi po tako imenovani avtomobilski dirki »24 ur Le Mans«. Prvo tekmovanje so izvedli leta 1906, muzej pa predstavlja francoski prispevek k napredku avtomobilizma. Vsega skupaj imajo 115 avtomobilov s poudarkom na najstarejših iz leta 1908 in izdelanih v Le Mans-u. Popoldne nas čaka obisk doline Loare ter enega izmed najlepših gradov Chenonceaux, bisera renesančne arhitekture iz 16. stoletja. Zgodovina gradu, njegov izgled ter notranja ureditev so tesno povezani s šestimi ženskami. V vasici Bourre si bomo ogledali zanimivo pridelavo gob ter v njeni bližini še jamo Roches z znamenitimi apnenčastimi skulpturami.

10. dan: Blois- Orleans
Tudi današnji dan bomo posvetili obisku svetovno znanih gradov v dolini Loare. Renesančne dvorce so gradili po vzponu Ivane Orleanske in njeni zmagi nad Angleži leta 1453. Obiskali bomo stari del mesta Blois z gradom, hišo magije, kjer se nahaja muzej in kratko predstavo magičnih sposobnosti. Prosto za kosilo. Ogled prve francoske klasične palače- gradu Chambord s čudovitim parkom. Franc I se zmagoslavno vrne domov, kjer postane nezadovoljen ob pogledu na palačo v Bloisu. Zaželi si sanjski dvorec in njegove sanje je uresničil italijanski arhitekt z zasnovo izjemne palače. Vožnja do Orleansa, ogled hiše Ivane Orleanske ter njene življenske zgodbe, ki je močno zaznamovala francosko zgodovino.

11. dan: Orleans- Dijon
Tudi Orleans slovi kot lepo in zanimivo mesto, zato bomo obiskali glavni trg s stolnico ter najstarejši del mesta. Manjkala ne bo idilična bazilika v Vezelayu, ki je bila v 12. stoletju največja v Evropi in je bila zaradi svoje izjemne lepote proglašena za Unesco dediščino. Odpeljali se bomo v epicenter svetovnega vinorodnega območja Beaune, ki slovi tudi po svoji umetniški dediščini ter kot nekdanji sedež rezidence burgundskih vojvod, dokler se niso preselili v Dijon. Obiskali bomo muzej dobrodelne ustanove iz 16. stoletja. Potovanje pa ne bi bilo popolno, če ne bi imeli tudi pokušino francoskega vina, saj le to slovi kot eno najboljših na svetu. Vožnja do Dijona, nastanitev, večerni sprehod po mestu.

12. dan: Dijon- Ljubljana
Po zajtrku vožnja preko Chamonixa, Milana in Padove v Slovenijo. Srečna vrnitev domov v poznih večernih urah.


Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.