Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
TAJSKATradicionalna budistična kraljevinalahkotno potovanje brez trekingov
BANGKOK- RATCHABURI- PLAVAJOČA TRŽICA- AYUTHAYA- JEZERO LAEM- KANCHANABURI- MOST NA REKI KWAI- VASICA KAREN- OBISK DOMAČINOV- NP ERAWAN- HUA HIN
Odhod:
12 dni

Vodi:
    


1. dan: Ljubljana- Istanbul
Polet preko enega izmed evropskih letališč v Istanbul, od tam pa večerni let na Tajsko.

2. dan: Bangkok
Popoldan prihod na Tajsko, po opravljenih letaliških formalnostih, se bomo odpravili v center Bangkoka, se nastanili v hotelu, vzeli nekaj časa za oddih, potem pa se napotili na prvo raziskovanje vrveža polne prestolnice ter prvega spoznavanja tajskih navad, razvad, stoletne tradicije in kulture. Stopili bomo do pouličnih stojnic, si privoščili prigrizek na palčki, slaščico ali pijačo v plastični vrečki. Poiskali bomo tradicionalne trikolesnike, reciklažne stojnice, hrustljavo pečene insekte, kobilice in črve, hiške zlih duhov, kraljeve portrete, se sprehodili do Kraljevske reke, kjer se gnetejo tako imenovani dolgi čolni, trajekti, transportne ladje, rečni potniški čolni in barke ter si pogledali znameniti Phra Pinklao in Krung Thon most. Pri prvi tajski večerji bomo poskusili tudi tajsko pivo ali enega izmed sadnih napitkov. Nočitev.

3. dan: Celodnevni ogled Bangkok-a
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni ogled tajske prestolnice, ki jo bomo začeli v prečudoviti Kraljevi palači. Gre za ogromen kompleks z več kot 100 objekti različne namembnosti. Sprehodili se bomo do knjižnice, do muzeja s spomeniki kraljev, ki ga odprejo za javnost le enkrat na leto, do makete znamenitega Angkor templja ter tudi do glavnega templja s kipcem Smaragdnega Bude. V kraljevskem muzeju so na ogled kraljeva zibelka, kraljevi nakit, sablje iz dragih kamnov, kraljeve krone, ki jih kralji uporabljalo le ob kronanju torej enkrat v življenju. Sledil bo ogled najstarejšega templja v Bangkoku, ki je tudi sedež prve tajske univerze. Ogled najdaljšega ležečega kipca Bude, znamenitih štirih kraljevih pagod ter vgraviranih zapisov masažnih točk. Obiskali bomo tudi kraljevo rezidenco Rama V., ki je v celoti izdelana iz tikove in sodi med najlepše kraljeve palače. Sprehodili se bomo do kraljeve spalnice, dnevne sobe s trofejami, glasbene sobe, si pogledali podarjeni porcelan, prvi pisalni stroj, prvi invalidski stolček, stojalo za dežnike iz slonjih nog ter se dodobra seznanili z življenjem kraljeve družine takrat in danes. Večerja in nočitev.

4. dan: Bangkok- Ratchaburi- Ayuthaya
Po zajtrku se bomo odpravili na farmo slonov in krokodilov, kjer si bomo pogledali najprej zabavno predstavo s sloni, izvedeli zakaj sloni hodijo po prstih, koliko metana pridelajo dnevno ter kako se razmnožujejo, živijo in kakšne značajske lastnosti imajo. Besede bomo oplemenitili z dejanji in se odpravili na jahanje slonov po čudovitem tropskem vrtu. Manjkala ne bo strah vzbujajoča predstava s krokodili, kjer krotilci z golimi rokami obvladujejo večje število krokodilov v bazenu. Izvedeli boste o moči krokodiljega ugriza, kako samica sama določi koliko mladičev ženskega in moškega spola bo imela, vse o izjemnem dvorjenju, timskem delu in ogroženosti krokodilov. Na farmi imajo tudi tigre s katerimi se je možno slikati. Pot bomo nadaljevali v Ratchaburi, kjer bomo obiskali najbolj znano plavajočo tržnico na Tajskem. Gre za več stoletno tradicijo, saj Tajska dolgo ni imela cest, pač pa se je vsakodnevno življenje odvijalo skoraj zgolj na rekah, potokih in kanalih. Vožnja s čolni med tradicionalni čolni na vesla, kjer ne manjka prijetnih dišav tajskih specialitet. Tržnica je obložena s tropskimi sadeži, ki jih bomo tudi poizkusili. Na poti do Ayuthaye še ogled najvišjega budističnega objekta v JV Aziji. Na sprehodu okoli znamenite pagode v Nakhom Pathomu boste izvedeli vse o budizmu, budističnem nauku in življenju budističnih menihov. S prihodom v Ayuthayo si bomo privoščili vožnjo z veliko leseno barko po kanali reke Pasak. Na ladji nam bodo postregli tudi s tipičnimi tajskimi jedmi. Nočitev.

5. dan: Ayuthaya- Kanchanaburi
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled nekdanje prestolnice Ayuthaye, ki je kar 417 let slovela kot najbolj razkošno mesto daleč naokoli. Pogledali si bomo zgodovinski park, ki vključuje ruševine nekdanje kraljeve palače s kraljevim templjem, celoten kompleks pa je bil razglašen za kulturno dediščino Unesca. V neposredni bližini stoji tudi moderni tempelj Mongkut Bopit, ki je idealen primer raznovrstnega budističnega darovanja in premore 16-metrski kipec sedečega Bude. Izvedeli boste o razkošnem življenju kraljev, ki so se obnašali kot bogovi, kilometrskih povorkah z barkami po rekah in navihanih evropskih popotnikih, prvih trgovcih in ambasadorjih. Ayuthaya je v 18. stoletju doživela zaton, ko jo je povsem porušila burmanska vojska, ob tem pa mesto požgala do tal ter vsem kipcem Bude posekala glave. Poiskali bomo odsekano glavo kipca Bude, ki ga je narava zaščitila po svojih močeh, poiskali raznovrstne stile gradnje pagod ter ogled zaključili s sprehodom po lokalni tržnici s pestro izbiro raznovrstne zelenjave, sadja, mesa, rib in tudi že pripravljene hrane. Od tod nas bo pot vodila v kraljevo poletno rezidenco Bang Pa In, ki jo določeni člani kraljeve družine uporabljajo še danes. Sprehodili se bomo do pisanega stolpa, paviljona na jezeru, si pogledali krasne bonsaje na vrtu, kitajsko palačo kot darilo kitajske skupnosti današnjemu kralju ter tudi notranjost glavne palače s kraljevim prestolom, sprejemnico, jedilnico, razkošnim pohištvom, slikami in darili. Popoldan nas čaka vožnja na zahod do Kanchanaburija, kjer se bomo nastanili ter si privoščili spoznavanje dežele skozi tajsko kulinariko. Nočitev.

6. dan: Kanchanaburi- Jezero Khao Laem
Po zajtrku se začne dvodnevni izlet do akumulacijskega jezera Khao Laem. Naš prvi postanek bo v muzeju Hell Fire Pass, kjer se bomo seznanili z zgodbo 2. svetovne vojne in izgradnjo Železnice Smrti, ki je za vsak tram na progi terjala eno ujetnikovo življenje ter se sprehodili do vseka v skalo, ki so ga vojni ujetniki naredili v rekordnem času z zelo osnovnim orodjem. Vožnja do akumulacijskega jezera Khao Laem, kjer se nahaja najdaljši leseni most na Tajskem. Sprehod čez most z lepim razgledom na okoliške vasice, nekatere izmed njih tudi na vodi. S čolnom se bomo peljali po jezeru, si med vožnjo privoščili prigrizek ter občudovali izjemno naravno lepoto jezera in okolice, kjer ne manjka kavčukovih plantaž. Kratek vzpon na razgledni stolp ter ogled monskega templja s čudovito grobnico posvečeno najpomembnejšemu monskemu menihu g. Autama, zasluženemu za razvoj območja, gradnjo šol, bolnic in cest ter vsesplošen dvig standarda. Po večerji nas čaka prenočevanje v hiškah na vodi.

7. dan: Jezero Khao Laem- Karen vasica- Kanchanaburi
Še pred zajtrkom nas bo obiskal slavni menih, ki že 15 let živi v samostanu na raftu in popolni osami. Edini stik s preostalim svetom je jutranje darovanje, ki so ga po budističnem nauku menihi dolžni opraviti. Budisti omenjenega darovanja ne smatrajo za prosjačenje, pač pa so menihi edini stik s pokojniki in le tako jim lahko darujemo in pošljemo stvari za lažje posmrtno življenje. Darovanju menihom se boste lahko pridružili in na koncu prejeli tudi blagoslov. Sledila bo vožnja z velikim raftom ter zajtrk na jezeru. Le ta je še posebej idiličen, saj jutranje meglice poudarijo lepoto narave in domov na jezeru. Dopoldan bomo obiskali vasico gorskega plemena Karen, se sprehodili do njihove šole, obiskali otroke, si pogledali primitivne statve in ročno tkanje, se seznanili z vaškim življenjem ter poizkusili nekaj lokalnih jedi. Karen so največje gorsko pleme na Tajskem, preživljajo se s kmetijstvom in v manjši meri z lovom, imajo prekrasna tradicionalna oblačila in so znani po tem, da mora ženska zaprositi moškega za roko. Ko bomo zapuščali prijazne vaščane, nas bo pot vodila na vožnjo z vlakom po še delujočem delu Železnice Smrti, seznanili se boste z nemogočimi razmerami v katerih so vojni ujetniki delali 18 ur na dan, ob minimalni hrani, nikakršni zdravniški pomoči ter japonskem priganjanju k še hitrejšemu delu. Popoldne postanek pri znamenitem, svetovno znanem mostu čez reko Kwai po katerem je bil posnet tudi istoimenski film. Po večerji pa glasbeni večer s tradicionalnimi inštrumenti, na katere boste ob koncu lahko poizkusili tudi sami zaigrati.

8. dan: celodnevni obisk domačinov

Po zajtrku nas čaka prav poseben dan, saj se bomo odpravili na obisk k domačinom, spoznavanje lokalne skupnosti ter vsakdanjega življenja. Pot nas bo vodila k domačinki v zasebni dom, kjer se boste lahko sprehodili po hiši, si pogledali kako in kje povprečna tajska družina živi. Izvedeli boste kako močne so družinske vezi, kakšne so dolžnosti otrok do staršev ter zakonsko življenje. Naša gostiteljica nam bo pokazala priročno kuhinjsko strgalo za kokos, postopek priprave kokosovega mleka ter nas posladkala s kokosovo sladico. Sledil bo obisk mestne šole, pogledali si bomo učilnice in njihove didaktične pripomočke ter se pogovorili z učenci in učiteljem. Ker je budizem močno prepleten z vsakdanjim življenjem na Tajskem se bomo ustavili tudi v budističnem templju, kjer nas bo pričakal simpatičen menih in nam pojasnil samostansko življenje povprečnega meniha. Popoldne nas čaka še ogled enega izmed vojaških pokopališč posvečenega Avstralcem, Britancem in drugim Evropejcem, ki so gradili znamenito železnico. Pozno popoldan še kuharski tečaj, kjer vam bodo spretne tajske kuharice predstavile glavne sestavine tajske kulinarike, njihove kombinacije, vam na praktičnem primeru pokazale pripravo nekaj jedi, nato pa vam pomagale da se preizkusite s kuhanjem tudi sami. Vse kar boste skuhali bo del vaše večerje. Nočitev.

9. dan: Kanchanaburi- NP Erawan- Hua Hin
Po zajtrku bomo naš obisk v provinci Kanchanaburi zaključili z ogledom Nacionalnega parka Erawan, kjer si bomo ogledali 7-stopenjski slap, se v eni uri sprehodili do najvišje stopnje, ter uživali ob prekrasnih raznovrstnih brzicah, slapovih, lehnjakih ter z malo sreče naleteli tudi na navihane prebivalke parka, vedno radovedne opice. Sledi vožnja na jug do nekdanje ribiške vasice ter današnjega turističnega kraja Hua Hin, kjer si bomo privoščili dvodnevne počitnice. Zvečer obisk nočne tržnice. Nočitev.

10.- 11. dan: Hua Hin (počitnice)- Bangkok
Predvidene so enodnevne počitnice na morju. Prosto za kopanje, sončenje, nakupovanje ali počitek na peščeni plaži ali ob hotelskem bazenu. Proti doplačilu je čez dan možen ogled bližnjih slapov, nacionalnega parka, zvečer pa ogled tajskega boksa, plesne predstave z večerjo, ogleda kabaret predstave s transvestiti itd. Drugi dan popoldne prevoz na mednarodno letališče pri Bangkoku, odkoder bomo pozno zvečer po opravljenih letaliških formalnostih poleteli nazaj domov. Nočitev z zajtrkom.

12. dan: Ljubljana
Pristanek v Istanbulu, kjer bomo prestopili in nadaljevali pot proti domu. V popoldanskih urah srečen povratek v Slovenijo.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.