Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
PRESTOLNICE BALTIKASkrivnosti baltiške dediščinesvojevrstni, pestri in zanimivi ogledi prestolnic
VILNA- TRAKAI- GORA KRIŽEV- RIGA- PARNU- TALIN- HELSINKI
Odhod:
8 dni

Vodi:
    


1. dan: Ljubljana- Nova Gorica- Vilna
Odhod iz Ljubljane, Postojne, Ajdovščine in Nove Gorice v dopoldanskih urah in vožnja na eno izmed evropskih letališč (predvidoma Benetke ali Milano). Prijava in polet v Severno Nemčijo, kjer bomo pristali v popoldanskih urah. Po letaliških formalnostih se bomo podali proti Litvi. Pot bomo popestrili s predstavitvijo baltskih dežel, spoznali njihovo glasbo, tradicionalne noše in posebnosti njihove flore in favne kakor tudi tradicije in pomen vere ter jantarja. Vožnja do Vilne in nastanitev v hotelu. Nočitev.

2. dan: Vilna
Po zajtrku ogled prestolnice Litve. Odpravili se bomo v stari del Vilne, ki ga mnogi imenujejo tudi »baltski Jeruzalem«. Ogled glavnih mestnih znamenitosti - z gradom, Gediminasovim stolpom, mestnim jedrom s številnimi gotskimi stavbami in ostanki obrambnih struktur, židovskim getom s sinagogo. Sprehodili se bomo do stolnice zgrajene po zgledu grškega templja, si pogledali kipce štirih evangelistov, simbol žrtvovanja, eno najstarejših mestnih ulic, gotsko cerkev sv. Ane, kamor se je zatekla Napoleonova vojska, največjo univerzo s 13-timi dvorišči, nekdanjo škofijsko palačo, kjer sta bivala Napoleon in ruski car Aleksander I, baročni del mesta s številnimi cerkvami, prvi spomenik znane rockovske legende ter raziskovali skrivne kotičke kamor radi zahajajo domačini. Ustavili se bomo v majhni a zelo prisrčni in očem skriti trgovinici in slaščičarni ter si privoščili majhno pokušino nekaterih peciv in sladic. Popoldan vožnja v Rigo, pot si bomo popestrili z zgodbo o znameniti estonski pisateljici in pesnici Emiliji, avtorici neuradne himne v sovjetskih časih. Prvi del ogledov bomo namenili secesijskemu delu mesta z najlepšimi palačami, arhitekturnimi detajli in posebnostmi. Odpravili se bomo do Trga Osvoboditve, si pogledali Operno hišo, čudovito pravoslavno cerkev, spomenik nekdanjega francoskega generala itd. Sprehodili se bomo po majhnem a čudovito opremljenem secesijskem stanovanju s tipično secesijsko opremo ter tako podoživeli življenje iz začetka 20. stoletja. Nočitev.

3. dan: Vilna- Trakai- Rumšiškes- Gora križev- Riga
Obiskali bomo Goro križev - Kryžiu kalnis, ki je pokrita s tisoči križev, ki so jih postavili sorodniki v spomin na umrle in deportirane v sovjetskem obdobju. Danes je Gora križev kraj narodnega pomena in hkrati romarski kraj. Za doplačilo vstopnine (cca. 3 EUR) ogled etnografskega muzeja v Rumšiškesu, kjer obiskovalec spozna tradicionalno življenje in običaje v tem delu Baltika. Pot nas bo nato vodila proti mestu Trakai z lepo lego med dvema jezeroma in pridihom srednjeveške mistike, kjer si bomo ogledali trdnjave iz 15. st. Namestitev v hotelu v Rigi.

4. dan: Riga

Po zajtrku ogled Latvijske prestolnice. Riga se razprostira na obeh bregovih reke Daugave, ki je bila del vikinške trgovske plovne poti proti Bizancu. Mesto štejemo kot neuradno prestolnico celotnega Baltika, je največje ter najbolj svetovljansko mesto v baltskih državah. Zaznamuje ga hanzeatski arhitekturni vpliv pa vse do najlepših primerkov secesijske arhitekture. Zaradi bogatega kulturnega izročila je uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine. Čas za ogled bomo namenili za »mestni trojček«, skozi zgodovino najbolj dominantne stavbe, ki so bile sedež mestne oblasti. Sprehodili se bomo od kamnitega mosta, mimo spornega spomenika latvijskega strelca in muzeja okupacije do palače, kjer sta nastopala Richard Wagner in Franz Liszt. V bližini se nahaja tudi cerkev sv. Petra, ki jo je car Peter Veliki neuspešno poskušal rešiti pred požarom. Za časa kosila se bomo podali na raziskovanje nadvse zanimive, atraktivne ter izjemno velike mestne tržnice, ki je nastala iz nekdanjih letaliških hangerjev. Nakup prigrizka ali sadja na tržnici, nato raziskovanje. Gre za največji tržnici v državi s ponudbo sveže hrane kot tudi ostalih izdelkov.

5. dan: Riga- Talin
Po zajtrku se bomo odpravili z avtobusom v estonsko prestolnico, kamor bomo prispeli okoli poldneva. Transfer z avtobusne postaje v hotel, kjer bomo odložili stvari in se odpravili v stari del mesta. Čas za kosilo (prosto). Ogled starega mestnega jedra, ki je zaradi slikovitih ulic in izjemne ohranjenosti srednjeveškega jedra šteto kot eno izmed najlepših mest Baltskih držav in je pod zaščito Unesca. Sprehodili se bomo ob mestnem obzidju z obrambnimi stolpi, stopili na glavni trg z edino v celoti ohranjeno gotsko mestno hišo v severni Evropi, povzpeli se bomo do Toompea, kjer so v 13. stoletju Danci zgradili kamniti grad, do ruske pravoslavne stolnice, do najstarejše cerkve na kopenskem delu Estonije ter viteške palače. Ogled bomo zaključili na razgledni točki s čudovitim pogledom na stari del mesta. Namestitev in nočitev.

6. dan: Talin- Helsinki- Talin
Jutranje izkrcanje s trajekta in panoramski ogled mestnih znamenitosti Finske prestolnice. Videli bomo dvorano Finlandia, ki jo turisti občudujejo, arhitekti pa preučujejo, trg treh »belih« zgradb na Senatnem trgu: univerze, vladne palače in stolnice in cerkev Temppeliaukio (brezplačen vstop) zgrajeno v skali, ki je prava arhitekturna posebnost (vsi ogledi so zunanji). Po ogledu se bomo s trajektom podali v Talin, kamor bomo prispeli po dvourni plovbi. Nočitev.

7. dan: Talin- Vilna
Po zajtrku bomo stopili do najstarejše javne ure, pasaža Sv. Katarine pa nas bo popeljala v srednjeveški vsakdanjik. Videli bomo najstarejšo še delujočo evropsko lekarno kakor tudi dediščino SZ, stavbo KGB, simbola sovjetske zasedbe. Pot iz te stavbe je namreč vodila le v sibirska taborišča ali smrt. Podali se bomo do sedeža Velikega ceha, do nekdanjega sedeža neporočenih trgovcev in ladjarjev. Pri mačjem vodnjaku bomo slišali zanimivo legendo, se podali do nenavadnega lesenega oltarja, izjemne estonske dediščine ter cerkvice z redkimi lesenimi hodniki, preverili najznamenitejšo prodajalno z slavnim marcipanom, se sprehodili po zunanjem delu mestnega obzidja in simbolnih mestnih stolpov, ki so bili nekoč del mogočne utrdbe. Vožnja v Litvo in namestitev v hotelu.

8. dan: Vilna- Krakow
Zajtrk. Nato celodneva vožnja (avtobus) nazaj domov, kamor bomo prispeli v poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah.

9. dan: Krakow- Ljubljana- Nova Gorica
Zajtrk. Domov bomo prispeli v poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah.


Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.