Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
PERUDežela Inkovskega Imperijaprogram z vsemi največjimi biseri Peruja
LIMA- PISCO- NP PARACAS- BALLESTAS OTOKI- HUACACHINO- NAZCA- AREQUIPA- TRADICIONALNA GLASBA IN PLESI- KANJON COLCA- PUNO- JEZERO TITIKAKA- UROS OTOKI- AMANTANI- TAQUILE- CUSCO- OLLANTAYTAMBO- URUBAMBA- GORSKE SOLINE- MACHU PICCHU
Odhod:
16 dni

Vodi:
    


1. dan: Slovenija- Lima
Zbor potnikov in transfer na eno izmed evropskih letališč, od koder bomo poleteli proti Južni Ameriki. Pozno popoldan prihod v Peru - perujsko prestolnico Limo, po opravljenih letaliških formalnostih prevoz in nastanitev v strogem centru mesta. Perujsko mesto Lima je večmilijonsko mesto, ki so ga ustanovili osvajalci z zloglasnim Francisco Pizzarom na čelu, katerega grobnica se nahaja v stolnici na glavnem trgu. Krajši sprehod do glavnega trga s predsedniško palačo, stolnico in mestno hišo. Postanek za pokušino perujske nacionalne pijače, nato sprehod čez glavno nakupovalno ulico perujske prestolnice Lima, kjer vrvež nakupovanja in hrane željnih domačinov ne pojenja do poznih večernih ur. Poskusili bomo nekatere tipične sladice in se ustavili na Trgu San Martina, velikega borca za neodvisnost Peruja izpod španske krone. Nočitev v Limi.

2. dan: Lima
Zajtrk. Jutranji ogled bomo začeli v Frančiškanskem samostanu, si pogledali čudovito knjižnico, kjer hranijo izjemno število starih rokopisov in dokumentov, najstarejše celo iz časa osvajalcev iz sredine 16. stoletja. Občudovanja vreden je tudi leseni strop, seviljska keramika po hodnikih, Pizzarov leseni balkon, katakombe kot tudi umetniška slikarska dela, ki jih hranijo v samostanu. Sledil bo sprehod do stavbe Parlamenta ter obisk Muzeja Inkvizicije, ki z voščenimi lutkami v naravni velikosti prikazuje metode, s katerimi je Cerkev širila vero v Južni Ameriki. Prosto za zgodnje kosilo, nato ogled največje zasebne zbirke orožja na svetu, kjer med drugim hranijo tudi osebno orožje zloglasnega čilskega voditelja Pinocheta, princese Diane in Charlesa, Napoleona ter številnih drugih. Proti večeru vzpon z avtobusom na razgledno točko San Cristobal, z najboljšim razgledom na prestolnico Peruja. Nočitev v Limi.

3. dan: Lima- NP Paracas- Pisco
Zajtrk. Z avtobusom vožnja proti jugu države, zapustili bomo glavno mesto, številna barakarska naselja, ki so del mestnega obrobja ter se podali puščavi naproti. Peru leži ob morju, a kljub vsemu premore veliko puščave, ki je rezultat svetovnega fenoma imenovanega »El nino«. Le ta omogoča, da je Peru bogato ribolovno območje, a hkrati ustvarja puščavo neposredno od morju. Peljali se bomo do mesteca Pisco, kjer je hud potres leta 2007 porušil številne stavbe ter tudi naravne znamenitosti kot npr. naravni most. Od tod nas bo pot vodila v Nacionalni park Paracas, ki ščiti velik del morja in puščave. Gre za izjemno pokrajino, saj se barve puščave menjajo, za peščeno plažo se dvigajo strme stene s čudovitim razgledom, na nebu preletavajo jate jastrebov, pravih cest ni, vozili se bomo po kamniti puščavi, kjer je pred mnogimi stoletji nastala ena najbolj znanih perujskih kultur, znana po svojih najbolj dovršenih tkaninah, ki dosegajo neverjetne dimenzije. Ker so južne pokrajine znane kot vinorodno območje Peruja, si bomo v večernih urah privoščili pokušino le tega. Nočitev v Piscu.

4. dan: Pisco- otoki Ballestas- Huacachino- Ica- Nazca

Zajtrk. V neposredni bližini Pisca se nahaja majhno pristanišče in ribiška vasica, od koder se bomo s hitrimi čolni podali na bližnje Ballestas otoke, ki so nenaseljeni s strani človeka, pa zato rajski življenjski prostor za številne ptiče (kormorani, pelikani, strmoglavci) in več sto glavo populacijo morskih levov. Z malo sreče bomo videli tudi maloštevilne pingvine, ki so po pomoti s hladnim morskim tokom prišli na otoke. Ob vrnitvi nazaj na obalo se bomo peljali na ogled znamenitega »puščavskega svečnika«, ki ga je v puščavo vklesala še neznana kultura, z malo sreče pa bomo lahko opazili tudi divje, a zelo igrive delfine. Prosto za kosilo. Zapustili bomo kamnito puščavo in se podali v peščene sipine Huacachina, čudovite oaze z manjšim jezerom, kjer se bomo povzpeli na rob sipin ter uživali v krasnem razgledu. Popoldne bomo nadaljevali pot proti Nazci, znani po nepojasnjenih Nazca linijah, ki še danes burijo duhove. Nočitev v Nazci.

5. dan: Nazca- Arequipa
Čaka nas izjemno doživetje. Panoramski polet (doplačilo) nad puščavo v okolici Nazce ter ogled risb Nazca. Gre za ogromne risbe sredi puščave, dobro vidne le iz zraka. Kdo je avtor linij in risb, ki dosegajo tudi več kot 100 metrov dolžine in so narisane z eno potezo, je še vedno ena največjih ugank sveta. Območje z več kot 70 liki, risbami in črtami je zaščiteno kot narodni spomenik in sodi v perujsko kulturno dediščino. Lahko so delo kulture Nazca, ki je obvladovala ta prostor. Z ogledom Chauchilla bomo več izvedeli o sami Nazca kulturi, njihovih bojevnikih, načinu balzamiranja in pokopu. Ogledali si bomo odkrite mumije, ki nam bodo razkrile obstoj, razvoj in propad ene najbolj znanih perujskih kultur. Popoldne bomo obiskali lokalnega keramika, ki na star tradicionalen način izdeluje replike del slavnih perujskih kultur. Ker pa je bila okolica Nazce nekoč znana po nahajališčih zlata, nam bo nekdanji rudar pokazal postopek pridobivanja zlata. Nočna vožnja do Arequipe, ki se nahaja na 2325 metrih nadmorske višine.

6. dan: Arequipa (ogled mesta)
V jutranjih urah prihod v eno najlepših mest v Peruju, imenovano tudi »belo mesto« ali »vulkansko mesto« Arequipa. Mesto je bilo zgrajeno iz belega vulkanskega kamna ter obdano z verigo vulkanov, med njimi je zagotovo najbolj znan El Misti. Odpravili se bomo na živilsko tržnico, se sprehodili med stojnicami oliv, tropskega sadja, sirov, rib, mesa, neštetih vrst krompirja (Peru je rojstni kraj krompirja), koruze in druge zelenjave. Sprehodili se bomo do reke Čili in samostana Recoleta, kjer si bomo ogledali muzejsko zbirko nagačenih perujskih živali, zbirko indijanskih predmetov ter ogromno knjižnico, z redkimi primerki in knjigami zelo zavidljive starosti. Po knjižni ulici nas bo pot pripeljala do glavnega trga s stolnico, obiskali bomo čudovito samostansko notranje dvorišče s stebri inkovske simbolike, si pogledali primerke špansko-indijanske arhitekture. Kosilo na terasi glavnega trga, kjer bomo ob zvokih andske glasbe poizkušali tipične jedi perujske kuhinje. Popoldne ogled muzeja, kjer hranijo najbolj znano mumijo Južne Amerike, živ dokaz inkovskega žrtvovanja, ki so jo odkrili na bližnjem vulkanu Ampato in se je zaradi nizkih temperatur ohranila do danes. Zvečer bomo obiskali lokal s tipično perujsko andsko glasbo ter uživali v zvokih raznovrstnih piščali, bobnov ter drugih tradicionalnih inštrumentov. Nočitev v Arequipi.

7. dan: Arequipa- Chivay (kanjon Colca)
Po zajtrku vožnja v zaledje Arequipe, kjer domujejo njeni najbolj slavni vulkani, kot je Ampato (zadnje počivališče Juanite), Sabancayo in številni drugi. Na poti bomo videli divjo vrsto južnoameriškega kameloida. Gre za vikunje, ki so znane po izjemno dragoceni volni za zelo prestižne žepe. Z malo sreče bomo lahko opazovali puščavske glodalce ter številne ujede. Povzpeli se bomo na 4800 metrov, si privoščili kratek in počasen sprehod, potem pa se spustili v mestece Chivay na koncu kanjona Colca, kjer je veliko domačinov – kmetovalcev, še vedno oblečenih v stare tradicionalne noše. Nastanitev, nato polurni sprehod do lokalnega muzeja, kjer bomo spoznali značilnosti regije, njeno tradicijo, kulturo, narodne noše ter običaje. Možnost kopanja v termalnih vrelcih. Zvečer bomo obiskali eno izmed lokalnih restavracij, kjer bomo poleg hrane uživali tudi v pravi andski glasbi in tradicionalnih plesih. Nočitev v Chivayu.

8. dan: Kanjon Colca- Arequipa
Dan bomo začeli z zelo zgodnjim zajtrkom, nato vožnja ob kanjonu, s pogledom na čudovite inkovske terase, do razgledne točke, kjer se v jutranjih urah zadržujejo kondorji. Z malo sreče bomo lahko občudovali te izjemne letalce, ki s pomočjo vetra lebdijo v zraku. Tu živeči kondorji imajo razpon kril do 3,5 metrov. So izjemno zvesti, saj si partnerja najdejo za celo življenje. Po ogledu kondorjev vožnja ob kanjonu čez geološki prelom, nato obisk vasice Maca, ki je bila najbolj prizadeta ob očitnem ugrezanju površja, ogled plesov na enem izmed vaških trgov, obisk dnevne tržnice ter popoldne povratek nazaj v Arequipo. Po želji sprehod po samostanskih ulicah Sevilla, Cordoba etc, imenovanih po španskih mestih, kjer so se stoletja skrivale nune pred zunanjim svetom in ustvarile enega največjih samostanskih kompleksov na svetu. Vmes so tudi »sobe tišine«, kjer so v več mesečni tišini deklice morale sprejeti odločitev o svoji usodi, kopalnico, kjer so se nune kopale oblečene, skupno jedilnico, osebne predmete, kot je star leseni pralni stroj, stroj za izdelovanje hostij in še marsikaj zanimivega. Nočitev v Arequipi.

9. dan: Puno- Silustani- Puno
Zjutraj vožnja v Puno, kjer se bomo nastanili, ter se po kosilu v priljubljeni perujski restavraciji odpravili na poldnevni izlet. Na obrobju mesta je razgledna točka s čudovitim pogledom na jezero Titicaca, najvišje ležeče plovno jezero na svetu. Popoldan obisk mističnega kraja, ki je zgrajen na inkovski energijski liniji, le ta pa poteka od Argentine vse do Srednje Amerike. Ob andskem jezeru Umayo bomo razkrili skrivnosti nenavadnih inkovskih in predinkovskih grobnic ter se podali na bližnjo domačijo, si ogledali dom povprečnega kmeta, njegovo čredo kameloidov ter obisk zaključili s pokušino domačega sira in krompirja z glino. Nočitev v Punu.

10. dan: Puno- jezero Titicaca- otoki Uros in Amantani

Po zajtrku se bomo podali na malce avanturistično vožnjo z bicitaksiji do pristanišča. Barka nas bo zapeljala do nenavadnih slamnatih plavajočih otokov, kjer so stoletja živeli pripadniki plemena Uros, danes pa njihovo tradicijo ohranjajo priseljena plemena. Otoki so narejeni iz lokalne vrste trstičja, hoja po njih pa spominja na vodno posteljo. Domačini na otokih še vedno nosijo tradicionalna oblačila ter se preživljajo z ribolovom. Popeljali se bomo s slamnatim čolnom na vesla na sosednji otok ter dodobra spoznali način življenja na jezeru ter vse njegove posebnosti. Z domačini se bomo odpravili na ribolov, ženske pa nas bodo peljale nabirati totoro, pokazale tehniko ročnih del, tehniko veslanja tradicionalnih čolnov in še in še. Sledi vožnja po jezeru Titicaca in seznanitev z življenjem na jezeru in vsemi njegovimi posebnostmi. Ob prihodu na otok Amantani nas počakajo domačini in nas odpeljejo na svoje domove. Krajši počitek in vzpon na razgledno točko otoka. Zvečer zabava v družbi domačinov v ritmih njihove glasbe. Večerja in nočitev pri posameznih družinah.

11. dan: Amantani (jezero Titicaca)- Taquile- Puno
Po zajtrku slovo od družin, zbor v pristanišču in nadaljevanje poti proti otoku Taquile. Seznanitev s tradicijo in kulturo tega otoka, kjer ljudje še vedno nosijo tradicionalna oblačila. Ženske delajo na poljih, moški pa hodijo po otoku in med hojo pletejo puloverje, ki jih je moč tudi kupiti. Prosto za kosilo. Možnost vzpona na najvišji vrh s čudovitim razgledom na okoliške otoke, razsežnost jezera kot tudi zasnežene vrhove na bolivijski strani. Sprehod čez otok na drugo stran, kjer bo čakala naša barka za vrnitev v Puno, kamor bomo prispeli popoldan. Za konec dneva bomo obiskali nadvse pridnega in iznajdljivega domačina, ki že vrsto let spretno izdeluje različne izdelke iz nepogrešljive totore. Pogledali si bomo razstavo njegovih izdelkov, ki prikazujejo razvoj trstičjih čolnov - bals skozi stoletja. Nočitev.

12. dan: Puno- Cusco
Zajtrk. Na panoramski vožnji z medkrajevnim avtobusom proti Cuscu bomo opazovali lepote andskih gora, črede lam in alpak, način poselitve in gradnje ter način življenja. Pot od Puna do Cusca se šteje za eno najlepših v Peruju. Popoldan orientacijski ogled Cusca, tržnice, lokalne ponudbe ročnih izdelkov, kulinarike in še in še… Popoldanski ogledi v mestu so odvisni od prihoda avtobusa v Cusco. Popoldan obisk domačina, ki hrani inštrumente predinkovskih in inkovskih kultur. Njegov muzej šteje več kot 400 tradicionalnih inštrumentov predvsem iz Južne Amerike. Večer bo minil ob predstavitvi in poslušanju tradicionalnih glasbil. Zaigral nam bo tudi na oklep želve, kondorjevo pero, amazonsko listje, školjko itd. Nočitev v Cuscu.

13. dan: Cusco- Chinchero- soline- Ollantaytambo

Zajtrk. Tokrat nas bo pot vodila v tako imenovano Inkovsko sveto dolino. Naš prvi postanek bo v vasici Chincero, kjer se so ohranile izjemne terase, s katerimi so Inki ustvarili različne klimatske pogoje in tako gojili pestro paleto kmetijskih pridelkov. Seznanili se bomo s kulturo, tradicijo, običaji, načinom življenja in gradnje za časa Inkov, si pogledali njihovo zgodovino, način dedovanja ter tudi zakaj je veličastno kraljestvo razpadlo. Odpeljali se bomo na razgledno točko s čudovitim pogledom na gorske soline, ki so jih uporabljali že Inki v 15. stoletju ter tudi na prekrasne andske vrhove v okolici. Časa bo dovolj za sprehod med bazeni s soljo. Na poti v Ollantaytambo še kratek postanek pri svetovno znanem izdelovalcu keramike, ogled njegove delavnice ter izdelkov. V kolikor nam bo čas dopuščal še ogled inkovske trdnjave v Ollantaytambo, nato vožnja v termalno središče Agua Calientes, ki se je razvil odkar so odkrili Machu Picchu. Prosto za večerjo v Agua Calientes. Nočitev.

14. dan: Inka Trail- Machu Picchu- Cusco
V zgodnjih jutranjih urah odhod peš ali z avtobusom do znamenitega prelaza, kjer se nam bo odprl pogled na svetovno čudo Machu Picchu - ruševine znamenitega templja svetovnega slovesa. Voden ogled po ostankih nekdanjega središča, s številnimi skrivnostnimi zgodbami, ki jih bomo skupaj poskušali razvozlati. Machu Picchu je mistično mesto, ki s svojo lego nad pečinami ne pusti nikogar ravnodušnega. Možno se bo povzpeti na bližnji hrib z razgledom na Machu Picchu in dolino Urubambe ali do Sončevih vrat. Popoldan spust nazaj v Agua Calientes, čas za kosilo. Nočitev v Cuscu.

15.- 16. dan: Cusco- Lima- Slovenija
Transfer na letališče v Cuscu in polet v Limo (od plana leta je odvisno ali bo prosti čas v Cuscu ali Limi). Prosto v Limi za samostojne oglede, nakupe in potepanja po prestolnici. Zvečer slovo od Peruja. Večerja in zajtrk na letalu. Naslednji dan prihod domov.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.