Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
IZRAEL - SVETA DEŽELASkrivnosti izraelske tradicijenajvečje znamenitosti + poseben program v kibucu
JERUZALEM- BETLEHEM- KUMRAN- MRTVO MORJE- OBISK KIBUCA- SPANJE V KIBUCU- EKO KMETIJA- PUŠČAVA- POZABLJENO MESTO- TEL AVIV
Odhod:
8 dni

8 dni

Vodi:
    


1. dan: Slovenija- Tel Aviv- Jeruzalem
Prevoz na eno izmed bližnjih evropskih letališč, od koder bo z enim prestopanjem polet proti Tel Avivu, drugemu največjemu mestu v Izraelu, katerega ime pomeni »Hrib pomladi«. Od planov leta bodo odvisne aktivnost med pristankom in večerjo. Vožnjo do Jeruzalema bomo popestrili s prvim spoznavanjem izraelske pestre in dramatične zgodovine, čudovite tradicije ter tudi kulinarične dediščine, saj bo naše potovanje prepleteno s kulinaričnimi dobrotami in lokalnimi posebnostmi. S prihodom v Davidovo mesto čas za nastanitev potem pa nas čaka slastna večerja v prijetnem ambientu.

2. dan: Jeruzalem- Betlehem- Jeruzalem
Zajtrk. Podali se bomo na celodnevno raziskovanje starega dela Jeruzalema, iskali bomo skrite kotičke dediščine, lokalnih posebnosti in domačega vzdušja ter se odpravili do največjih mestnih znamenitosti. Sprehodili se bomo po znameniti »Poti trpljenja« z devetimi postajami Križevega pota, po kateri je Jezus nosil svoj križ. Preostale postaje Križevega pota bomo lahko občudovali v Cerkvi Vstajenja ali Božjega groba, ki je že več kot tisočletje in pol pomembno romarsko središče. Poiskali bomo Kamen maziljenja in Angelski kamen, se sprehodili do trdnjave ob Velikem mestnem obzidju, kjer se je zadrževal del rimske vojske in kjer so kasneje shranjevali dragocena verska oblačila cerkvenih dostojanstvenikov. Pot nas bo vodila mimo najbolj ohranjene križarske cerkve, do Levjih vrat, svojo nakupovalno vnemo bomo preizkušali na barviti, bogati in zelo dinamični arabski tržnici. Pot nas bo zanesla čez muslimanski del mesta, kjer bomo izvedeli kako so Muslimani vplivali na Jeruzalem, židovsko četrt ter ogled zaključili pri znameniti baziliki ob Zidu žalovanja ter spornem tunelu. Popoldne po kosilu se bomo odpravili po navedbah Nove Zaveze v rojstni kraj Jezusa, kjer se nahaja Bazilika Kristusovega rojstva. Teologinja nam bo na zelo poljuden način predstavila Betlehem, njegovo simboliko v krščanstvu kot tudi pomen za verne kristjane. Betlehem je znan tudi po zelo dolgi tradiciji izdelovanja vezenin in biserne matice. Skozi poučne zanimive zgodbe je doživljanje svetega kraja še toliko bolj prijetno in nepozabno in le teh ne bo manjkalo. Večerja. Nočitev v Jeruzalemu.

3. dan: Jeruzalem- Kumran- Mrtvo morje- Kibuc
Zajtrk. Vožnja na vzhodno stran bomo popestrili z geografskimi značilnostmi dežele, pestro floro in favno, raznolikimi značilnostmi rečnih dolin, obalnega dela, Judovske puščave ter seveda tudi svetovno znanega Mrtvega morja. Naš prvi postanek bo v enem najpomembnejših arheoloških najdišč, pri tako imenovani Kumranski utrdbi. Tesno povezana z judovsko versko skupnostjo nam bo razkrila skrivnosti Esenov, kdo so, od kod prihajajo, njihov vzpon kot tudi zaton ob padcu Jeruzalema. Dodobra bomo spoznali kraj, kjer so našli svetovno znane Kumranske rokopise, ki sodijo v zbirko najstarejših verskih rokopisov na svetu. Kosilo. Iz teorije v prakso bomo prenesli znanje o Mrtvem morju in na lastni koži preizkusili lebdenje v slani vodi. Po neobičajnem kopanju sledi vožnja ob Mrtvem morju mimo nekaterih manjših krajev in kibucev ob poslušanju in predstavitvi izraelske tradicionalne in moderne glasbe, od rojstva hebrejskega narodnega stila vse do uspehov današnje glasbe. Popoldne bomo obiskali zadnjo židovsko utrdbo, ki je tesno povezana z židovsko vojno ter močnim uporom proti rimski vojski. Deležni bomo tudi čudovitega razgleda na okoliško puščavo in delno na najnižjo točko na Zemlji torej Mrtvo morje. Pozno popoldne se bomo podali na jug, kjer nam bodo izrekli dobrodošlico v kibucu. Prvo spoznavanje življenja v kibucu, večerja in nočitev v kibucu.

4. dan: Kibuc- puščavski sprehod- Beduini- Kibuc
Zajtrk. Dan bomo začeli s predstavitvijo kibuca, osnovnih značilnosti, spoznavanje glavnih načel organiziranosti, dolžnosti in obveznosti posameznih članov. Obiskali bomo lokalni muzej z vpogledom v lokalne značilnosti in razvoj kibucev skozi zgodovino. Puščava se nam vedno zdi zelo neprijazna za bivanje, a izvedeli boste številne skrivnosti puščavskih živali in rastlin, ki brez težav preživijo tudi v bolj krutem podnebju. Sprehodili se bomo do puščavskega ribnika ter se seznanili s pomenom, vplivom na življenje v tej regiji. Kosilo v kibucu. Deležni bomo Beduinske dobrodošlice, izvedeli bomo vse o njihovem načinu življenja, boju za priznanje 38 vasic ter razliki med Beduini danes in nekoč. Popoldne bomo spoznali člane kibuca, se z njimi pogovorili, iz prve roke boste izvedeli kakšno je njihovo življenje, o težavah, prednostih, načinih oskrbe, šolanju, pridobivanju življenjskih izkušenj kot tudi o dediščini in možnostih za prihodnost. Deležni bomo folklornega plesa, značilnih izraelskih pesmi ter srečanja z lokalnimi umetniki in njihovimi deli. Večerja in nočitev v kibucu.

5. dan: Kibuc- raziskovanje puščavske dediščine Negev- Kibuc
Zajtrk. Odpravili se bomo na celodnevni izlet v okviru katerega bomo obiskali regijsko farmo za raziskovanja, gre za unikatni sistem raziskovanja in razvoja v kmetijstvu. Obiskali bomo tudi zanimivo študentsko vasico, ki je vključena v različne družbene, socialne in kulturne naloge, raziskovali kulturo Nabatejcev, ki so kot karavanski trgovci nadzirali številne pomembne trgovske poti, imeli pa so tudi izjemen način namakanja, ki še danes navdušuje številne znanstvenike. Podali se bomo v raziskovanje enega največjih in najbolj ohranjenih nabatejskih mest. Pot nas bo vodila do starodavne vinske preše, nekdanjih hlevov, Južne cerkve ter Guvernerjeve hiše. Dodobra bomo spoznali puščavo Negev, ki je kljub pomanjkanju dežja znana po kmetijskih površinah. Privoščili si bomo kosilo (»za sabo«, ki so nam ga pripravili v našem kibucu), se podali do izraelsko- egiptovske meje, se seznanili z odnosi med obema državama ter pot nadaljevali z obiskom eko-turistične vasice. Gre za čudovito vasico ob vadiju (suha rečna struga), kjer ni cest, vse hiše pa so zgrajene iz lokalnih materialov in v starem stilu. Domačini nudijo prebivališča, odlično hrano, jahanje kamel (doplačilo), kot tudi puščavske delavnice. Pot nas bo zanesla tudi do vodnjakov, ki so omenjeni v Bibliji in vsaj eden še danes služi tamkajšnjim prebivalcem. Lepo se vidi kako so bili izklesani v kamen ter zajede na robovih od večstoletne vleke vrvi po robu vodnjaka, da bi potegnili vodo za vsakodnevno rabo. Da bo dan popoln si bomo zvečer privoščili kulinarično specialiteto, tako imenovano večerjo v puščavskem stilu. Nočitev v kibucu.

6. dan: Kibuc- Pozabljeno mesto- kmečki turizem- Kibuc
Zajtrk. Zjutraj se bomo odpravili v Pozabljeno mesto, sledil bo sprehod po starem delu mesta, spoznavanje ohranjene dediščine in predvsem kvalitete življenja, vsakdana ter običajev in tradicije lokalnega prebivalstva. Celoten ogled bomo podkrepili z zelo pomembnimi lokalnimi legendami, ki nam kraj prikažejo v povsem drugačni luči. Obiskali bomo dom pomembnega izraelskega državnika, ustanovitelja ter tudi prvega predsednika vlade. Skozi zgodbe iz njegovega življenja bomo spoznali pravo podobo Ben Gurion-a, ki je zadnja leta svojega življenja preživel v kibucu v puščavi Negev. Obiskali bomo domačijo kmečkega turizma, si privoščili lekcijo ali dve o izraelskih pijačah, s posebnim poudarkom na vinih, ki jih bom tudi pokušali in ocenjevali. Kosilo. Popoldan bomo obiskali deželo kraterjev, kjer trije skupaj tvorijo tako imenovani Veliki krater ter se podali do enega izmed njih. S povratkom nazaj v naš kibuc, nas čaka prijetno opravilo, saj bomo imeli kuharski tečaj, katerega rezultat bo tudi naša večerja. Nočitev v kibucu.

7. dan: Kibuc- Tel Aviv
Zajtrk. Čas bo, da počasi zapustimo puščavo Negev, ki zavzema skoraj polovico Izraela a je dom le nekje desetini izraelskega prebivalstva. Na poti v Tel Aviv bomo deležni še nekaj zanimivih ogledov in sicer se bomo najprej podali v versko vasico, ki so jo ustanovili leta 2001 in kjer živi okoli 30 družin, večina le teh pa še vedno živi v karavanah. Poimenovanje njihove vasice je tesno povezano z likvidacijo nekdanjega izraelskega ministra, zato bomo prisluhnili tudi biografiji o njem in njegovi usodi. Nato nas bo pot vodila v enega izmed prvih razvojnih mest v državi, ki so postala trend po 2. svetovni vojni. Mesto je nastalo v okraju bogatem z naravnimi surovinami in ob tako imenovani Naftni cesti. Obiskali bomo tudi zelo zanimiv in poseben lokalni center, kjer je v muzeju in sinagogi predstavljena posebna veja židovske dediščine. Predstavljene so lokalne noše in tradicionalni predmeti. Vožnjo do Tel Aviva bomo popestrili še z manjkajočimi posebnostmi o deželi in njenih ljudeh: vsakdanjik, poroka, otroci, odnos do vojske, značaj naroda itd. Prihod v Tel Aviv in sprehod čez stari del mesta z Urnim stolpom, ki so ga zgradili Turki, starim pristaniščem, mošejo iz 19. stoletja poimenovano po turškem guvernerju, frančiškansko cerkvijo sv. Petra itd.

8. dan: Tel Aviv- Benetke- Ljubljana
Zajtrk. Od plana letov bo odvisno koliko bo še časa za samostojno raziskovanje Tel Aviva, nakupe in samostojne oglede. Pravočasni odhod na letališče, kjer bomo po opravljenih letaliških formalnostih z enim prestopanjem poleti proti domu. Srečna vrnitev na evropsko letališče, transfer v Slovenijo.


Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.