Preberi več

Biser Karibov

Preberi več

Dežela glasbe, plesa in tobaka

Preberi več

HRVAŠKA
Prijava na e-novice
   Se strinjam
DVD S POTOVANJA!
ZA ZGODNJE PRIJAVE!
POPUST ZA SKUPINE!
ZANIMIVA DARILA ZA REDNE STRANKE!
KONTAKTIRAJTE NAS, Z VESELJEM VAM RAZLOŽIMO NAŠE UGODNOSTI!
Krokodili imajo za nogometno žogo velik želodec, zato jedo malo in velikokrat.
Samo eno potovanje Marca Pola je trajalo 24 let, prepotoval pa je 24.130 km po Daljni Aziji.
Nekaterim plamencem (flamingo) se barva spreminja glede na vrsto prehrane.
Giacomo Casanova veliki lomilec ženskih src je znal skoraj vse tedanje evropske jezike ter je bil najbolj razgledana osebnost 18. stoletja.
Sloni hodijo po prstih, pod peto imajo debel sloj maščobe, ki ublaži pritiske teže na gleženj.
Italija je največja proizvajalka riža v Evropi.
Kače velikanke lahko pojedo tudi pumo, pekarija ali človeka. Tak obrok jim zadostuje za eno leto.
Znameniti svetnik Anton Padovanski je bil po rodu Portugalec.
Morski pes plava s povprečno hitrostjo 3 km/h ter maksimalno 95 km/h.
Najmlajša mati na svetu je bila 5-letna Lina iz Peruja.
Sloni se sporazumevajo tudi preko vibracij, ki jih povzročajo pri udarjanje s stopalom ob tla.
Večina slonov spi stoje in le dve do tri ure dnevno.
Največji poznani morski pes je meril 13 metrov in tehtal 15 ton.
Divji slon poje 230 kg hrane in spije 125 litrov vode.
Sorodnik afriškega noja je južnoameriški nandu in avstralski emu.
Noj, zebra in žirafa imajo tako močno brco, da z njo lahko ubijejo tudi leva.
Pri nosorogu samo glava tehta 200 kg.
Največja želva do sedaj je bila iz vrst usnjače, težka kar 752 kg.
Ena najbolj sramežljivih živali na območju bibavice je hobotnica.
Od leta 1830 dalje je vsako leto bilo na zanzibarskem trgu prodanih 10.000 do 30.000 sužnjev.
Kokosova palma lahko živi 100 let, rodna doba pa je 20 let.
Rdeči kolobusi iz vrst opic živijo samo še v gozdu Jozani na tanzanijskem Zanzibarju.
Pri hijenah imajo tudi samice penis, ki je bolj navidezen kot za uporabo.
Rajski otok Zanzibar nima krokodilov.
Gepardi tečejo 120 km/h, a samo 20 sekund, kar zadostuje za uspešen lov.
Konkvistador Peruja Francisco Pizzaro je bil bratranec Hernanda Corteza, ki je osvojil Mehiko.
Pra-pra dedek kubanskega revolucionarja Che Guevare je bil podkralj v Peruju.
Sunset Africa
Sunset Africa
SUNSET AFRICA LTD.
P.O.BOX 14546
ARUSHA, TANZANIJA
Tel: 00386-41-805-962 www.sunsetafricasafari.com
Sunset Peru
Sunset Peru
SUNSET PERU LTD.
Skype:
"sunsetperulimited"
Messanger, e-mail:
#EM#696f646c447673697b6c7e7b697f7b63797c7b67717138747774#EM#
Tel: 0051-84-255-305
GSM: 0051-84-984-702-307
www.sunsetperulimited.com
Cites
FRANCOSKA GVAJANAOd Amazonke do vesoljaatraktivno potovanje za prave raziskovalce
CAYENNE- VZPON PO REKI MARONI- SAUT SONNELE- AMAZONSKA PLEMENA- NARAVNI REZERVAT MARAIS DE KAW- LOV NA KAJMANE- VESOLJSKI CENTER- OTOKI SALUT
Odhod:

Vodi:
    Minka Raquin


1.- 2. dan: Ljubljana- Pariz- Cayenne
Zbor potnikov v Ljubljani. Polet iz evropskega letališča v Pariz ter od tam do francoskega čezmorskega ozemlja na sever Južne Amerike, v Francosko Gvajano. Naslednji dan dopoldan prihod v Cayenne, prestolnico omenjenega francoskega ozemlja na južnoameriških tleh. Francoska Gvajana ni samostojna, neodvisna država, pač pa sodi pod francosko zastavo. Ima večjo površino kot Avstrija, a je kar 90% dežele prekrite z amazonskim gozdom, zato ima manj prebivalcev kot slovenska prestolnica. Odkril jo je že Krištof Kolumb, a so jo Evropejci naselili šele 100 let kasneje. Orientacijski sprehod po bližnji okolici, prvo seznanjanje z nenavadno zgodovino Francoske Gvajane, osvajalskimi pohodi Krištofa Kolumba, gvajansko kulturo in vrvežem v prestolnici, ki je dobilo ime po prelepi legendi in indijanski princeski z imenom Cayenne. Francoska Gvajana je najmanjša dežela južnoameriškega kontinenta, njena prestolnica pa je simpatična in privlačna, saj ima francoski kolonialni slog, glavni trg Place des Palmistes, ki je obdan s palmami, tropsko klimo ter okusno kreolsko kuhinjo. Sprehodili in ogledali si bomo prestolnico, kjer živi večina prebivalcev Francoske Gvajane.

3. dan: Cayenne- St.Laurent
Pot nas bo vodila od prestolnice po francosko-gvajanski obali do bližine surinamske meje, kjer se ob reki Maroni nahaja mesto St. Laurent. Najprej bomo obiskali park, ki je namenjen za reševanje ogroženih, poškodovanih ali onemoglih živali. Izvajajo tudi projekte vračanja živali po končani rehabilitaciji nazaj v naravo. Pestra francosko-gvajanska favna se bo pokazala v pravi luči in občudovali bomo lahko mravljinčarje, ki hodijo po členkih, nacionalnega ptiča Francoske Gvajane- tukana, največjo kačo na svetu ter amazonski strah in trepet anakondo, ki doseže neizmerno dolžino in pri enem obroku brez težav poje srednje velikega sesalca. Videli bomo tudi ozelota, ki mu v naravi še vedno grozi iztrebljenje zaradi čudovitega kožuha, skrivnostnega jaguarja, nagajive pekarije itd. V parku pa je tudi kar nekaj živali, ki pridejo iz bližnjega gozda, tako je mogoče videti opice, iguane ter vrsto ptičev. Ogledali si bomo majhno cerkvico, kjer so Jezusovo podobo narisali na smrt ali dosmrtno ječo obsojeni zaporniki. Francoska Gvajana je namreč v 17. stoletju postala Dežela prekletih, kamor so Francozi izgnali svoji politične zapornike, kriminalce in vse, ki so jim bili odveč ali v napoto. Obiskali bomo nekdanjo kaznilnico v mestu St. Laurent ter se podrobneje seznanili kako peklensko je bilo življenje kaznjencev na tem območju.

4.- 8. dan: vzpon po reki Maroni
Čaka nas velika avantura. Z dolgimi motornimi čolni se bo podali po reki Maroni navzgor in tako prodrli globje v amazonsko območje. Dnevno nas čaka od 4-6 ur fantastične vožnje po neštetih brzicah. Nemalokrat bomo vozili slalom med rečnimi skalami ter se tako počasi vzpenjali po rečnem toku navzgor. Obiskali bomo številne vasice, kjer prebiva črnsko prebivalstvo, v glavnem potomci nekoč pobeglih sužnjev, ki so se pred krutim ravnanjem skrili v amazonske gozdove. Danes se vaščani ne skrivajo in imajo nekateri lepše drugi skromnejše urejene domove, a edina povezava s preostalim obalnim svetom je reka Maroni. Na naši avanturi nas bo spremljal lokalni vodnik, ki je hkrati naš šofer ter kuhar in ki bo poskrbel za naše želodčke. Reka Maroni pa je znana tudi po nahajališčih zlata, tako se bomo ustavili na eni izmed ploščadi za iskanje žlahtne kovine, ki obratuje 24 ur na dan. Na poti si bomo vzeli čas tudi za kopanje, navezovanje stikov z domačini, poskusili bomo najbolj iskano gvajansko pijačo, spali v visečih mrežah, se kopali med nevarnimi piranhami ter spoznali življenje, kulturo in verovanje črnskih plemen.

9.- 10. dan: Saut Sonnelle
Čakam nas dvodnevni izlet v amazonski gozd, kjer bomo dosegli našo najjužnejšo točko potovanja ter se podali v precej nedostopne predele Francoske Gvajane. Njeno ozemlje poseljujejo belci in kreoli, ki živijo na razvitem obalnem delu, črnska plemena so že odmaknjena v notranjost in njihove vasice dostikrat dostopne samo s čolnom, še globje v Amazonki pa prebivajo indijanska plemena, ki jih je izredno malo, a živijo še na precej tradicionalen način. S predstavnikom indijanskega plemena se bomo odpravili na potep po gozdu in goščavi. Pokazal nam bo kaj je v gozdu užitnega, česa se moramo paziti, katere živali nas ogrožajo in katere so dober vir hrane. Gre za nepopisno avanturo, ki vam bo za vedno ostala v spominu. Indijanska plemena so izredni mojstri preživetja v naravi in čeprav se bomo podajali po neznanih, nemarkiranih, zaraščenih poteh, se bomo počutili povsem varne.

11. dan: Maripasoula- Cayenne- Kourou
V dopoldanskem času se bomo odpravili na lokalno letališče ter se z majhnih letalom (do 20 oseb) odpeljali nazaj na obalo. Maripasoula je eden redkih krajev, ki je z letalskimi prevozi povezan s prestolnico. Cestnih povezav ni, rečne povezave pa trajajo predolgo. Polet je fantazija zase, saj boste šele v zraku doumeli, da je Francoska Gvajana en sam amazonski gozd in da dejansko 90% države zaraščajo drevesa. Vmes je možno videti le rečne tokove in prav nič drugega, a vseeno je razgled nepozaben. S prihodom na cayennsko letališče, se bomo odpravili v svetovno znani vesoljski center Kourou. Zvečer sprehod po mestu ali bližnjih peščenih plažah.

12.dan: Kourou (vesoljski center)
Dan bomo namenili obisku vesoljskega centra Kourou. Vesoljski center je ustanovilo 15 evropskih držav, za Francosko Gvajano pa so se odločili, ker jo ne ogrožajo potresi, vulkani in orkani, ker v okolici ni večjega naseljenega območja, ker se nahaja skoraj na ekvatorju in ker je obrnjena proti morju. Po temeljitih pregledih na vhodu vesoljskega centra, si bomo najprej vzeli čas za muzej in informacijski center, ki nudita pregledno sliko in dobro podlago pred nadaljnim raziskovanjem vesoljskega centra. Z avtobusom se bomo podali na ogled celotnega zavarovanega območja, si ogledali ključno točko, kjer izstreljujejo znamenite rakete Ariana ter se odpravili tudi v stavbo glavnega vesoljskega poveljstva, odkoder dajo zeleno luč za izstrelitev rakete. Obisk je izjemno zanimiv in svojevrsten, še posebaj ker gre za enega največjih in najpomembnejših vesoljskih centrov na svetu. Zvečer se bomo odpravili do pristanišča Kourou in z malo sreče bomo ujeli ribiče, ki se vračajo z morja s svojim velikim ulovom.

13. dan: otok Zdravja
Spomnili se bomo vsebine svetovne znane knjige »Metulj«, katere dogajanje se je odvijalo ravno na otokih Zdravja. Med drugim sem sodi tudi Hudičev otok, ki je bilo najbolj zloglasno prizorišče francoskih kaznilnic in kjer so se odvijale največje grozote ter nečloveška dejanja. Francoska oblast je zadnje zapore zaprla in prepovedala šele leta 1945. Ker gre danes za čudovite zelene tropske otoke s peščenimi plažami in številnimi palmami, si je težko predstavljati več stoletni pekel, ki je tu divjal. Po prihodu v pristanišče, se bomo sprehodili po otoku, si ogledali zgodovinske ostanke zadnjih 300 let, si vzeli čas za kopanje ter pozorno pazili na današnje prebivalce otoka. Z malo sreče se lahko vidi nešteto igrivih agutijev, nagajivih opic, nadvse zanimive kuščarje, ki zaradi izredne vročine neprestano cepetajo z nogami, če pa se umirite in obsedite na obali pa vidite tudi morske želve, ki vsakih 20 minut pridejo na površje po zrak. Pred sončnim zahodom se bomo vrnili na ladjo in se odpravili nazaj na obalo.

14.dan: Cacao- Marais de Kaw
Čeprav je Francoska Gvajana zelo nerazvita dežela in slabo poznana, pa nas bo tudi tega dne prijetno presenetila. Odpravili se bomo na lokalno tržnico, ki je zaslovela po azijskem gorskem plemenu Hmong, ki je zaradi sporov v lastni državi pobegnilo na drugi konec sveta in našlo nov dom prav v Francoski Gvajani. Pogledali si bomo njihove spominke ter tradicionalna oblačila, se odpravili na prigrizek ali malico ter tako okusili slastne azijske specialitete. V drugem delu dneva bomo deležni največje atrakcije potovanja in sicer lova na kajmane (vrsta krokodila). V močvirju Marais de Kaw se bomo zapeljali s čolnom in pred temo opazovali bogat ptičji svet. Po krajšem postanku v bližnji vasici, se bomo v popolni temi odpravili na lov. Spretni domačini bodo z golimi rokami ujeli do dober meter velike kajmane in tako izpostavili svoje življenje kajmanom orjakom, ki prav tako živijo v omenjenem močvirju in čakajo na nepreviden lahek plen. Kajmane bomo lahko držali v rokah, si dobro ogledali kako je zgrajeno njihovo telo, kakšno zaščito imajo na očeh, kako se razmnožujejo itd. Na koncu bomo vse kajmane izpustili nazaj v njihovo naravno okolje.

15. dan: Cayenne- Pariz
Zadnji dan nas čakajo še zadnji nakupi spominkov, samostojni ogledi mesta ter opoldne prevoz na letališče, od koder bomo leteli nazaj v Evropo.

16.dan: Pariz- Ljubljana
Po končanem čudovitem potovanju se bomo zadnji dan srečno vrnili domov.

Informacije po ZVPot:
Ponujena kombinacija potovalnih storitev je turistični paket v smislu zakona, ki ureja varstvo potrošnikov. Zato boste upravičeni do vseh pravic EU, ki veljajo za turistične pakete. Podjetje TA Meridian d.o.o. prevzema polno odgovornost za ustrezno izvedbo turističnega paketa v celoti. Poleg tega podjetje TA Meridian d.o.o. v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov, zagotavlja jamstvo, da se v primeru njegovih likvidnostnih težav povrnejo vaša plačila in zagotovi vaš povratek, kadar turistični paket vključuje prevoz. Več informacij o ključnih pravicah iz zakona, ki ureja varstvo potrošnikov: Obrazec standardnih informacij za pogodbe o paketnem potovanju 

Organizator potovanja je Turistična agencija Meridian d.o.o., Ljubljana.